Annonce
Tønder

Træflis udset til at tage toppen af varmeregningen

Det er her ved siden af anlægget med de gasdreve varmepumperpå Energivej, at Tønder Fjernvarmeselskab agter at etablere det kommende flisværk. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Tønder Fjernvarmeselskab præsenterer torsdag aften planerne til et flisværksprojekt på Energivej. Hvis medlemmerne nikker ja, er selskabet klar til at investere godt 30 millioner kroner. Værket forventes klar i slutningen af 2020, og vil give en mærkbar besparelse hos 2800 privat- og erhvervskunder.

TØNDER: Forbrugerne under Tønder Fjernvarmeselskab må til lommerne, når de vil holde varmen. Selskabet ligger i den dyre ende, når det gælder varmeprisen. Det er en udfordring, som bestyrelsen har taget op. På en ekstraordinær generalforsamling torsdag aften præsenterer selskabet planerne for et nyt flisværk. Nikker medlemmerne ja til projektet, vil det ifølge formand Peter Nørkjær kunne dække 25-30 procent af selskabet årlige behov og samtidig medføre en mærkbar besparelse.

- For et standardhus forventer vi en årlig besparelse på cirka 1600 kroner, siger Peter Nørkjær.

Annonce

Varmeprisen

Udviklingen i fjernvarmepriserne fra december 2017 til januar 2019 i de lokale fjernvarmeselskaber i Tønder Kommune fremgår af Forsyningstilsynets prissammenligning. De anførte prisen gælder et typisk hus på 130 kvadratmeter.

Toftlund Fjernvarme: 18.016 kroner - prisstigning på 93,3 procent

Havneby Varmeværk: 20.652 kroner - prisstigning på 0,1 procent

Frifelt- Roager Kraftvarme: 20.170 kroner - prisstigning på 0 procent

Tønder Fjernvarme: 17.372 kroner - prisstigning på 20,3 procent

Brøns Kraftvarme: 15.486 kroner - prisstigning på 5,6 procent

Løgumkloster Fjernvarme: 15.476 kroner - prisstigning på 13,5 procent

Skærbæk Fjernvarme: 12.153 kroner - prisstigning på 5,1 procent

Bredebro Varmeværk: 10.997 kroner - prisstigning på 12,8 procent

På Energivej

Tønder Fjernvarme har senest etableret et varmepumpeprojekt i samarbejde med Hydro i Tønder Nord. Efter de gældende regler på varmemarkedet er det netop dette projekt, der åbner for at bygge flisværket.

- Størrelsesmæssigt bliver værket lidt mindre, end vi kunne ønske os, men det er det største, vi kan lave, når vi skal overholde de samfundsøkonomiske beregninger, som vi er underlagt, lyder det fra formanden.

Torsdag aften fremlægges projektet, og Peter Nørkjær forventer, at de fremmødte medlemmer bakker op og stemmer ja.

- Vi har haft nogle diskussioner om, at bestyrelsen selv kunne godkendte projektet. Men vi har den holdning, at når vi investerer et beløb, vil vi have vore forbrugere med.

30 millioner kroner

Flisværkprojektet har et budget på omkring 30 millioner kroner. Værkets fuldautomatiske hjerte inklusive robotanlæg etableres i en 800 kvadratmeter omkring 10 meter høj bygning, hvor der ud over de tekniske anlæg også vil være lagerkapacitet. Dertil kommer en skorsten på op til 50 meter. Så det bliver en synlig bygning, og den udføres i beton.

- Der anvendes tunge materialer, så vi begrænser lydudspil, forklarer formanden.

Det nye flisværk bliver fjernvarmeselskabets femte produktionssted.

Ud over den store gaskeddel på Energivej, der altså bliver nabo til flisværket, er der de mindre kedler på Grønnevej, de nye varmepumper på Hydrovej og så altså den ældre central og selskabets hovedsæde i Østergade. Netop centralen i Østergade drosles yderligere ned, når det nye flisværk står klar. Efter planen udfases den ene varmekeddel helt, mens den anden er udset til at være reserve i en spidsbelastningstid.

Formanden for Tønder Fjernvarmeselsksab, Peter Nørkjær, ser frem til at præsentere flisværk-projekt på den ekstraordinære generalforsamling torsdag aften. Foto: Martin Franciere

Klar næste år

Under forudsætning af medlemmernes ja, kan det videre arbejde med etableringen af det nye værk gå i gang på fredag. Papirerne til en byggesag hos Tønder Kommune ligger klar, og alt efter behandlingstid på rådhuset og selve byggeriet, forventer fjernvarmens bestyrelse, at det nye værk vil stå klar inden udgangen af 2020.

- Et meget optimistisk bud er, at værket står klar til varmesæsonen i oktober 2020. Men der plejer jo altid at være noget, der driller, så sidst på året er nok det mest realistiske bud, siger Peter Nørkjær.

Et flisværk, som Tønder Fjernvarmeselskab nu satser på, er et almindeligt syn og en afprøvet teknologi inden for varmeforsyningen. I Tønder Kommune findes flisværker blandt andet i Bredebro, Løgumkloster og Skærbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Mens regeringen tøver, holder danskerne i kø

Læserbrev: Omtrent fire måneder er der gået, siden den socialdemokratiske transportminister, Benny Engelbrecht, proklamerede i JydskeVestkysten, at han for længst er trukket i arbejdstøjet, og at der fra regeringens side bliver arbejdet hårdt på en ny infrastrukturplan. Noget vi i Venstre selvsagt var glade for at høre. Nu er der som sagt gået over fire måneder, og på kalenderen står der 2020. Mere end et halvt år er gået, siden Socialdemokratiet flyttede ind i regeringskontorerne, og danskerne er endnu ikke stillet en infrastrukturplan i udsigt. Mens trafikken på de danske veje snegler sig afsted, og borgere og virksomheder bruger mere tid på kø og trængsel, kan transportministeren end ikke sætte et årstal på en ny infrastrukturplan. Alle os sydjyder må således gå rundt i uvished – vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Og uvisheden skaber selvfølgelig bekymring. For hvad skal der ske med Ny Midtjyske Motorvej? E45/E20 ved Kolding? Rute 11 fra Korskro til Varde? Eller for den sags skyld opgraderingen af Rute 11 til Tønder? Ingen ved det. Sidste år kom vi i Venstre i mål med en aftale om at investere mere end 110 milliarder kronet i vores infrastruktur frem mod 2030. Investeringer, som ville sikre vækst og bosætning over alt i Danmark. Derfor er det mildest talt bekymrende, at vi i Sydjylland ikke kan vide os sikre på, om de investeringer, som vi i Venstre var med til at aftale, overhovedet bliver til noget. I Venstre vil vi arbejde for, at vi hurtigst muligt bliver indkaldt til forhandlinger om en infrastrukturaftale. Vi kan ikke vente længere. For når borgere og virksomheder holder i kø koster det samfundet 20 milliarder kroner om året. Derfor er en god og sammenhængende infrastruktur helt grundlæggende for fortsat vækst og udvikling. Noget som er altafgørende, hvis vi skal investere i velfærd og grønne løsninger. Så alt imens regeringen har skudt endnu et løfte til hjørne, må vækst og udvikling sættes på pause.

Annonce