Annonce
Sønderborg

Trængsel på Gendarmstien: 42.566 personer har været der siden nytår

Gendarmstien består af 84 km vandrerute, primært langs kysten, men også med afstikkere ind i landet, langs skrænter og gennem skove.  Foto: Birthe Juul Mathiasen
Sønderborg Kommune forventer, at antallet af vandrere og cyklister langs ruten i år vil sætte rekord med mindst 100.000 personer.

Sønderborg/Aabenraa: Fra nytåret frem til torsdag 16. juli har Sønderborg Kommune registeret 42.566 personer på Gendarmstien. Da feriesæsonen kun lige er begyndt, forventer Johanne Burgemann, skov- og landskabsingeniør i Sønderborg Kommune, at antallet inden nytår vil runde mindst 100.000 personer.

Sidste år registrerede kommunen omkring 62.000 personer på ruten.

Ved Sønderborg og især langs vandet ved Dybbøl Skanser bruges stien dagligt af hundredvis af gående, da begge strækninger er yndede steder at lufte hund. Af samme grund har Sønderborg Kommune opsat tællere ved mere afsides beliggende steder, hvor de fleste forbipasserende formodes at være ”rigtige” vandrere.

Annonce

Det er ved Sandager i Flensborg Fjord og tæt på Skovby på Sydals. Her passerer i gennemsnit omkring 100 personer - om dagen.

- Trafikken er tættest mellem kl. 9 og 16, i weekender og i sommerferien, konstaterer Johanne Burgemann.

84 km lang rute

Gendarmstien starter i Padborg, følger Flensborg Fjord rundt om Broagerland og fortsætter videre over Sønderborg til Skovby på Sydals. Ruten er delt op i Bjerg-, Tegl-, Krage-, Strand- og Mølleetapen og er i alt 84 km lang.

Flere rejseselskaber arrangerer guidede vandreferier på Gendarmstien med overnatning og baggagetransport. Ruten er Danmarks første certificerede vandresti.

Birgit Christensen, der bor lige op til Gendarmstien mellem Høruphav til Skovby, talte forleden 46 vandrere på fire timer, mens hun plukkede hindbær:

- Der kommer mange, mange flere end sidste år. Det kan slet ikke sammenlignes, fortæller hun.

Alle senge booket

Også Cammilla Schou, som sammen med sin mand tilbyder bed & breakfast i Iller Slot på Broagerland, beretter om mange flere vandrere på Gendarmstien. Stedet har 20 senge fordelt på 10 værelser:

- Alle senge er booket måneden ud. Kalenderen for august er også ved at være fyldt. 95-98 af vores gæster er vandrere, fortæller hun.

Også hotelejer Mads Friis fra Benniksgaard Hotel i Rinkenæs har bemærket stor interesse for Gendarmstien. Hotellet har dobbelt så mange overnattende vandrere end sidste år.

Annonce

Telte i trængsel

JydskeVestkysten har mødt vandrere på strækningen, som i den forløbne uge har oplevet, at det var umuligt at finde overnatning, og andre, der har oplevet trængsel på de primitive teltpladser langs ruten:

- Vi slog teltet op på en plads i Kobbelskov. Det var syv andre grupper, som også gjorde, fortæller Christian Mortensen og Bettina Thorarinsson fra Fyn.


Allerede i maj kunne vi se, at stien i år blev brugt meget mere end tidligere år. Hver gang vi trykker nye pjecer, bliver de også revet væk. Der er stor opmærksomhed om Gendarmstien.

Johanne Burgemann, skov- og landsskabsingeniør i Sønderborg Kommune


Det store antal vandrere opleves dog ikke som et problem:

- Rigtig mange mennesker benytter naturen lige nu, men vi hører ikke om konflikter ved shelterpladser eller teltpladser. Vi har indtryk af, at folk både passer godt på naturen og forstår at sprede sig, så der er plads til alle, siger Esben Wendland, ansvarlig for statsskovenes publikumsfaciliteter i Naturstyrelsen Sønderjylland.

Det meste af Gendarmstien går man på grusvej eller ad små stier. Kun få strækninger er asfalteret. Det er en af grundene til, at ruten er blevet godkendt som europæisk kvalitetsvandrerute. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Skorstensfejeren har for travlt til at gå: Bo Olesen fejer både skorstene, ventilationsrør og slukker ildebrande

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Sidste år blev en lille dreng dræbt af sin mor og torsdag blev en 22-årig kvinde dræbt på Violvej: En nabo overvejer at flytte væk, men en anden nyder området

Esbjerg For abonnenter

Borgmesteren er nu døbt 'Danmarks mest begejstrede vestjyde': Oprustning af Esbjerg som Nato-havn vil skabe masser af afledte effekter til byen

Esbjerg

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Varde For abonnenter

Den omvendte verden: Handelsstandsforeningen er svært utilfreds med beslutning om en cykelsti i turistby

Politiet løfter sløret i mørklagt sag: Plejehjemsansat sigtet for drab og flere drabsforsøg

Varde For abonnenter

Denne gang har Alex fundet lykken i Afrika: I weekenden regner han med at spørge sin nye svigermor, hvad det skal koste at blive forlovet med Moryn

Aabenraa For abonnenter

90-årig var utryg ved sygeplejerske længe inden overgreb: Nu stiller familien skarp kritik mod kommunen

For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Esbjerg For abonnenter

S-spids har fået øgenavnet 'Jakob Afbud': Nu er der også oprør i baglandet, og han er truet på sit politiske liv

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Haderslev

Karma ramte to unge tyveknægte: Blev taget på fersk gerning og endte selv med at blive bestjålet

Kolding For abonnenter

Claus' liv slog en kolbøtte, da hans romkugler blev nummer et: - Plejer er et fyord hos os, for det bremser vejen til succes

EfB

Værste sæson i mands minde skal rundes af på en ordentlig måde: EfB-træner vil vinde de to sidste kampe

Annonce