Annonce
Aabenraa

Trængte skoler og klimaet får millioner i nyt budget

Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Slesvigsk Parti og Socialistisk Folkeparti kunne lørdag i byrådssalen præsentere det budgetforlig for 2020, partierne er blevet enige om. Kun Enhedslisten står udenfor. Foto: Ludvig Dittmann
Der blev sendt penge i mange retninger, da seks af byrådets syv partier lørdag præsenterede et budgetforlig. To af de største modtagere af midler var folkeskolerne i kommunen og grøn omstilling.

Aabenraa: Det blev børnene og klimaet, der fik mest i det budgetforlig for 2020, byrådet kunne præsentere lørdag formiddag. 30 af byrådets 31 medlemmer står bag et forlig, som kun Enhedslisten står udenfor.

- Det skulle være et budget, der afspejler, at vi i 2020 kigger ind i en meget god og stærk økonomi, men at vi endnu ikke kender økonomien for overslagsårene (2021-2023, red.), sagde borgmester Thomas Andresen (V), da han fremlagde budgetaftalen.

Der er ikke lagt op til en væsentlig udvidelse af driften - som er løbende udgifter til eksempelvis skole, sundhed og ældre - og det betyder, at den kommunale udligningsreform, som regeringen har bebudet skal være klar inden sommerferien, ikke vil ramme hårdt i Aabenraa Kommune, hvis den ikke går Aabenraas vej.

- Vi har holdt rimeligt igen, forklarede Thomas Andresen.

Annonce

Det sker der nu

  • Økonomiudvalget vil på sit møde den 1. oktober blive enige om et budgetforslag - budgetforliget.
  • I perioden fra den 2. til den 9. oktober foregår høring af de høringsberettigede organisationer.
  • Budgettet førstebehandles på et byrådsmøde den 9. oktober og andenbehandles den 30. oktober. I den mellemliggende periode kan der ske ændringer, hvis forligskredsen finder det nødvendigt efter at have set høringssvarene.

1000 kroner til hver elev

Folkeskolerne i Aabenraa Kommune kan glæde sig over, at der afsættes 5,56 millioner kroner årligt svarende til 1000 kroner per elev. Et varigt løft, som er til fri disposition for skolerne. Samtidig er der afsat 550.000 kroner i 2020 til at se på inklusion i folkeskolen, hvor politikerne mener, at antallet af elever, der går i specialtilbud, er for højt.

- Det er vigtigt med et økonomisk løft. Vi er glade for, der afsættes en ramme på 5,56 millioner kroner, og at der er tale om et varigt løft. Der er ingen tvivl om, at vi gerne havde set et større beløb, men vi mener, det her er en god start, sagde SF's Michael Christensen.

- Vi er helt enige i, at folkeskolen skal have et løft. Vi var oppe på det dobbelte beløb, fordi vi ved, der er problemer derude, lød det fra Socialdemokratiets gruppeformand, Karsten Meyer Olesen.

Og så kan eleverne i folkeskolen se frem til at blive undervist af endnu dygtigere lærere. To millioner kroner er der i 2020 til kompetenceudvikling af lærere og linjefagsuddannelse.

Grøn tovholder ansættes

Et mindreforbrug på 13,3 millioner kroner i 2018 blev overført til en pulje for éngangsudgifter, og her var forligspartierne enige om, at investeringer og tiltag omkring bæredygtighed skulle fylde meget.

Derfor skal der energioptimeres og rådgives om energioptimering i kommunens institutioner. Der afsættes midler til, at der kan handles mere bæredygtigt ind, fordi det ofte er dyrere. Sidst, men ikke mindst, etableres der en pulje på 5 millioner kroner til investering i klimasikring og andre klimavenlige tiltag. Forligspartierne er forlods enige om, at der fra puljen bruges penge til at ansætte en grøn tovholder med en koordinerende funktion.

- Dermed er der også mulighed for at udvikle kommunens bæredygtige, grønne profil og rent faktisk bringe den mere kvalificeret i spil, sagde SF's Michael Christensen.

For første gang kunne man opleve præsentationen af et budgetforlig direkte på Facebook. Ifølge JydskeVestkystens fotograf så 87 med undervejs. Foto: Ludvig Dittmann

Ny svømmehal kommer

Svømmehallen ved Arena Aabenraa er i den grad nødlidende, og det har politikerne taget hånd om. Der er de kommende to år afsat et mindre beløb til en levetidsforlængelse af den nuværende svømmehal, men der var også enighed om, at der skal bruges i alt 50 millioner kroner i 2022 og 2023 på en ny svømmehal ved arenaen.

Der er tale om et budgetforlig, som er præget af usikkerheden om den kommunale økonomi og derfor indeholder mange éngangsudgifter. Alligevel var der tilfredshed hos alle parter bag aftalen.

- Vi ser meget frem til 2021. Kommer den udligningsreform eller kommer den ikke? Derfor er der mange éngangsinvesteringer, sagde Jan Riber Jakobsen (K).

- Vi er glade for den grønne omstilling, som vi gik til valg på, får sin egen overskrift med en stor investering, understreger han.

Dansk Folkeparti var også glade for prioriteringen af folkeskolen og generelt tilfredse med aftalen, men ovenud begejstret var partiets førstemand altså ikke.

- Det her er tåleligt, og det er spiseligt, konkluderede gruppeformand og viceborgmester Ejler Schütt.

Dansk Folkepartis Ejler Schütt, viceborgmester og gruppeformand, sætter sin signatur under budgetforliget for 2020. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Is i maven i en svær tid

Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce