Annonce
Kultur

Træplantning i tre byer: Det nordiske samarbejde hyldet i Skjern, Tarm og Videbæk

Der blev plantet nordiske træer tre steder i kommunen i fredags. Privatfoto.
Foreningen Norden i Skjern, Tarm og Videbæk hyldede det nordiske samarbejdes 100 års jubilæum med plantning af bøg, birk, gran, ene og røn.

SKJERN/TARM/VIDEBÆK: Du ved selvfølgelig allerede, at bøgen er Danmarks nationaltræ. Men kender du nationaltræerne i vore nordiske nabolande?

Det gør man nu i Skjern, Tarm og Videbæk.

Som led i fejringen af Foreningen Nordens 100 års jubilæum har foreningens lokalafdeling Skjern-Tarm-Videbæk nemlig sammen med kommunens skovtekniker Peder Brøgger forskønnet de tre byer med hver fem nye træer, der hver især repræsenterer de fem nordiske lande.

Det skete fredag formiddag, og flere interesserede mødte op for at overvære plantningen.

Plantningen startede i Forsøgshaven i Tarm, hvor træerne nu står i en række ud mod Gadegårdsvej. Dernæst fortsatte man til Skjern, hvor træerne blev plantet i Byengen langs med stien mellem Poul Grenes Bro og Uglevej.

Sidste station var Videbæk, og her havde Peder Brøgger fundet en fin placering i det grønne område mellem Vandmøllevej og Parkallé og med udsigt til kunstpavillonen.

Alle tre steder er det de såkaldt fem nordiske træer, der er plantet, og træerne er altså bøg for Danmark, birk for Sverige, gran for Norge, ene for Finland og røn for Island.

Historien bag træerne går tilbage til Grundtvig og Oehlenschläger, der førte an med at fremhæve bøgen som symbol på det danske. Senere blev birk knyttet til det svenske og gran til det norske, fortæller Emma Egmose, der formand for Foreningen Norden i de tre byer.

Christian Richardt skrev sangen "En skål for det blinkende søernes bånd", og brugte her de tre træarter som karakteristik for unge mænd i de tre lande. Sangen blev optaget i Højskolesangbogen, og der blev plantet bøg, birk og gran bag talerstolen på Skamlingsbanken. Siden er der tilføjet ene for Finland og røn for Island.

- Plantning af træerne i Skjern, Tarm og Videbæk skal ses som symbol på det nordiske samarbejde, der gerne må vokse og vare ved, siger Emma Egmose.

Gik du glip af træplantningen i Skjern, Tarm og Videbæk, får du i øvrigt en ekstra chance onsdag den 13. november klokken 14.00, når Foreningen Norden i Ringkøbing planter de fem træarter i Alkjær Lukke.

Annonce
Disse træer står nu i Byegnen i Skjern.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce