Annonce
Aabenraa

Tra er kommet hjem: Nu kan livet begynde

Smilene er store, efter Tra er blevet genforenet med sin familie i Aabenraa. Foto: Lars Grubak
16-årige Tra er endelig vendt hjem til Danmark efter at have været udvist til Vietnam siden oktober sidste år. Det har været en hård omgang for den lille familie, som først nu kan begynde at tænke på fremtiden igen.

Aabenraa: Der bliver draget et lettelsens suk hos Jørgen Bonefeld og hustruen Ha Thi Thanh Tran i hjemmet i Aabenraa.

Efter otte måneder i et vakuum er datteren Tra Viet Nguyen endelig hjemme i Danmark, og den lille familie kan trække vejret. Den 16-årige pige har nemlig fået den opholdstilladelse, hun ellers havde fået afslag på i første omgang, og i sidste uge kunne hun tage flyveren fra Hanoi i Vietnam til Danmark.

- Jeg har det som om, vores liv endelig kan begynde igen, siger en glad mor til Tra, Ha Thi Thanh Tran.

Tilbage i oktober sidste år blev den dengang 15-årige pige udvist og sendt til Vietnam, hvor hun var nødt til at bo med sin gamle bedstemor. De sidste tre måneder, inden hun kom hjem torsdag i sidste uge, boede hun alene i en lejlighed, familien lejede til hende, efter bedstemoren var blevet syg.

- Det var hårdt, men heldigvis fik jeg lidt hjælp af min storebror, som bor i Vietnam, fortæller Tra.

Annonce
Tra drømmer om at blive psykolog. I første omgang skal hun gå på 10. Aabenraa efter sommerferien. Foto: Lars Grubak

Stort afsavn

Mens hun ventede på en afklaring hjemme i Danmark, tog hun kurser i tysk og arbejdede sideløbende som oversætter og i receptionen på et hotel.

- Hvis man overhovedet kan sige noget positivt om den her oplevelse, så er det, at hun er blevet stærkere. For hun er virkelig blevet kastet ud på dybt vand. Men en pige på den alder skal jo være hjemme ved sin familie. Det har været rigtig hårdt, for vi har jo ikke vidst, hvad det ville ende med, siger papfar Jørgen Bonefeld.

Det har også været hårdt for Tras tiårige lillebror, Hung Viet Nguyen, som har savnet sin storesøster.

- Efter han og min mor besøgte mig i Vietnam, ringede vi sammen hver dag, fortæller Tra.

- De to har også været rigtig gode til at bruge hinanden for at blive bedre til dansk. Det kan de begynde på igen, supplerer Jørgen Bonefeld.

Nu kan familien nemlig fokusere på at se fremad. Det ligger allerede fast, at Tra skal gå på 10. Aabenraa efter sommerferien, hvor hun skal tage sin niendeklasseeksamen, og hvor hun forhåbentlig bliver genforenet med nogle af sine klassekammerater fra Høje Kolstrup Skole. Ved siden af følger hun sin mors danskundervisning på sprogskole.

- Efter otte måneder i Vietnam er hendes dansk blevet lidt rustent. Det er der jo ikke noget at sige til, siger Jørgen Bonefeld.

Og Tra kan igen drømme:

- Jeg vil gerne gå på gymnasiet og bagefter læse til psykolog, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Annonce