Annonce
Aabenraa

Tra er kommet hjem: Nu kan livet begynde

Smilene er store, efter Tra er blevet genforenet med sin familie i Aabenraa. Foto: Lars Grubak
16-årige Tra er endelig vendt hjem til Danmark efter at have været udvist til Vietnam siden oktober sidste år. Det har været en hård omgang for den lille familie, som først nu kan begynde at tænke på fremtiden igen.

Aabenraa: Der bliver draget et lettelsens suk hos Jørgen Bonefeld og hustruen Ha Thi Thanh Tran i hjemmet i Aabenraa.

Efter otte måneder i et vakuum er datteren Tra Viet Nguyen endelig hjemme i Danmark, og den lille familie kan trække vejret. Den 16-årige pige har nemlig fået den opholdstilladelse, hun ellers havde fået afslag på i første omgang, og i sidste uge kunne hun tage flyveren fra Hanoi i Vietnam til Danmark.

- Jeg har det som om, vores liv endelig kan begynde igen, siger en glad mor til Tra, Ha Thi Thanh Tran.

Tilbage i oktober sidste år blev den dengang 15-årige pige udvist og sendt til Vietnam, hvor hun var nødt til at bo med sin gamle bedstemor. De sidste tre måneder, inden hun kom hjem torsdag i sidste uge, boede hun alene i en lejlighed, familien lejede til hende, efter bedstemoren var blevet syg.

- Det var hårdt, men heldigvis fik jeg lidt hjælp af min storebror, som bor i Vietnam, fortæller Tra.

Annonce
Tra drømmer om at blive psykolog. I første omgang skal hun gå på 10. Aabenraa efter sommerferien. Foto: Lars Grubak

Stort afsavn

Mens hun ventede på en afklaring hjemme i Danmark, tog hun kurser i tysk og arbejdede sideløbende som oversætter og i receptionen på et hotel.

- Hvis man overhovedet kan sige noget positivt om den her oplevelse, så er det, at hun er blevet stærkere. For hun er virkelig blevet kastet ud på dybt vand. Men en pige på den alder skal jo være hjemme ved sin familie. Det har været rigtig hårdt, for vi har jo ikke vidst, hvad det ville ende med, siger papfar Jørgen Bonefeld.

Det har også været hårdt for Tras tiårige lillebror, Hung Viet Nguyen, som har savnet sin storesøster.

- Efter han og min mor besøgte mig i Vietnam, ringede vi sammen hver dag, fortæller Tra.

- De to har også været rigtig gode til at bruge hinanden for at blive bedre til dansk. Det kan de begynde på igen, supplerer Jørgen Bonefeld.

Nu kan familien nemlig fokusere på at se fremad. Det ligger allerede fast, at Tra skal gå på 10. Aabenraa efter sommerferien, hvor hun skal tage sin niendeklasseeksamen, og hvor hun forhåbentlig bliver genforenet med nogle af sine klassekammerater fra Høje Kolstrup Skole. Ved siden af følger hun sin mors danskundervisning på sprogskole.

- Efter otte måneder i Vietnam er hendes dansk blevet lidt rustent. Det er der jo ikke noget at sige til, siger Jørgen Bonefeld.

Og Tra kan igen drømme:

- Jeg vil gerne gå på gymnasiet og bagefter læse til psykolog, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Flysager hober sig op i byretter: SF vil have justitsministeren på banen

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce