Annonce
Kolding

Tradition er reddet: Bjarne skal nok hejse flagene i Christiansfeld

Claus Sprenger (til venstre) har overdraget opgaven med at hejse flag i Christiansfeld til Bjarne Nielsen. Foto: John A. Petersen
Bjarne Nielsen elsker Dannebrog. Han er flagbærer gennem flere år hos Haderslev Garderforening, og nu påtager han sig ansvaret for at hejse flagene i Christiansfeld, når der er noget, som skal markeres.
Annonce

Christiansfeld: "Tradition i fare for at uddø". Sådan lød den ildevarslende overskrift på en artikel i JydskeVestkysten, hvor vi tidligere på måneden skrev om, at man ikke kunne finde en afløser til Claus Sprenger, som gennem ti år har sørget for, at Dannebrog på mærkedage og ved særlige lejligheder er gået til tops på flagstængerne i og ved Christiansfeld.

Men nu er traditionen sikret. Torsdag eftermiddag mødtes Claus Sprenger med Bjarne Nielsen for at overdrage ham nøglerne til bygningen, hvor flagene ligger opbevaret. Her er Dannebrog, som passer både til fire, seks og otte meters flagstænger, og de er alle foldet pænt og pakket i kasser.

- Ja, nu må du nok vænne dig til at få en del positive bemærkninger. Jeg har i hvert fald aldrig fået andet en ros, når jeg har været rundt for at hejse flagene, smiler Claus.

Han fortæller, at det tager ham omkring en time at hejse flagene i Christiansfeld - og omtrent det samme, når de skal pilles ned igen. Og flagruten på seks kilometer kommer han til at savne.

- Det er lidt vemodigt at give nøglen videre, men det er desværre en beslutning, som ens helbred er med til at træffe, siger Claus Sprenger.

Flagdage

Dannebrog betyder "Danernes fane" og er verdens ældste nationalflag. I Christiansfeld vil man flage i og omkring byen på visse af de officielle flagdage og ved andre særlige lejligheder - for eksempel ved konfirmationer og under vinfestivalen.

Officielle flagdage er dage, som har en særlig national betydning. Statslige myndigheder har på officielle flagdage pligt til at flage med splitflag fra deres bygninger. Private personer, virksomheder og organisationer mv. har ikke pligt til at flage på de officielle flagdage.

Der er 19 officielle flagdage i kalenderåret 2019. Den næste falder den 26. maj, hvor det er kronprins Frederiks fødselsdag.

Annonce

Flaget betyder meget

Både de positive bemærkninger og tidsforbruget er noget, som Bjarne nok kan leve med. Han er frisk på opgaven.

- Jeg læste i JydskeVestkysten, at man havde et problem med at finde en afløser, og så spurgte jeg min kone, om ikke det var noget, jeg skulle tage på mig. Det var hun helt enig i, fortæller 65-årige Bjarne Nielsen.

Og selv om han er ny på posten, så er det i denne sammenhæng en rutineret herre, der sikrer flagtraditionen i Christiansfeld. Siden 2008 har Bjarne nemlig været flagbærer hos Haderslev Garderforening.

- Flaget betyder meget for mig, og det har det altid gjort. Vi er jo ægte sønderjyder, så vi har flaget oppe, så snart der er et eller andet, som skal markeres, siger han.

Derfor skal han også med til København og vise flaget, når Dannebrogs 800 års jubilæum bliver markeret den 15. juni med blandt andet flagparade på Rådhuspladsen og et optog med faner fra hele landet.

- Dagen efter er der et arrangement i samme forbindelse i Sønderborg, og det skal jeg også ned til, siger Bjarne.

Annonce

I aktion søndag

Han bor i den sydlige ende af byen, og han bor ikke længere væk, end at han kan se hen til det første af Christianfeldts flagstænger. Nogle står ved byens indkørsler, andre står i bykernen.

På sin ejendom driver han et hobbylandbrug med blandt andet kartofler og pluk-selv-blomster, og så kører han ellers som inseminør til gårde i området omkring Kolding, Haderslev, Rødding og Vamdrup. Det har han gjort siden 1977.

Den nye flaghejser i Christiansfeld skal i aktion for første gang på søndag, når der er konfirmation i byen.

Claus Sprenger løber lige ruten igennem sammen med Bjarne Nielsen, der nok kan finde rundt i Christiansfeld, som han kender som sin egen bukselomme. Lotte Præst, der er formand for handelsstandsforeningen, er rigtig glad for, at det lykkedes at finde en afløser. Foto: John A. Petersen
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Lone må lukke ned for bryllups-biks i tre uger: Overnatningsmuligheder på Fanø er revet væk

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce