Annonce
Kolding

Tradition i fare for at uddø: Christiansfeld kan ikke finde nogen til at hejse flaget

Det er slut med flage i Christiansfeld, hvis der ikke bliver fundet en ny flaghejser. I alt hejser flaghejseren flaget 18 steder i byen. Arkivfoto: Søren Gylling
Der bliver ikke hejst flag på flagdage i Christiansfeld, så længe der ikke er blevet fundet nogen flaghejser. Det siger Lotte Præst, der er formand for bestyrelsen i handelsstandsforeningen i Christiansfeld.

Christiansfeld: I årevis har Christiansfeld haft en såkaldt flaghejser, hvis fornemmeste opgave er at hejse flag i byen på særlige flagdage. Men efter den seneste flaghejser, Claus Sprenger, har været nødt til at stoppe, er det ikke lykkedes for byen at finde en ny.

Dermed er en tradition ved at uddø i Unesco-byen, hvor der ikke vil blive hejst flag på mærkedage, hvis det ikke lykkes at finde en ny.

- Ingen arme, ingen småkager, er det ikke sådan, man siger? Hvis vi ikke finder en, vil der ikke blive hejst flag. Vi står allesammen i vores butikker, og vi kan ikke overtage alt arbejdet, lige så snart, der er nogen, der stopper, siger Lotte Præst, der er formand for handelsstandsforeningen i Christiansfeld.

Lotte Præst fortæller, at handelsstandsforeningen har forhørt sit hos borgerne, og de har også tænkt i lidt kreative baner.

- Vi har prøvet at annoncere og forhøre os hos spejdere, friskoler og den slags, men der er ikke rigtig lige været noget, der bonnede ind med noget. Vi er også parat til at tage en dialog om at give en skilling for at få det ordnet. Man kunne forestille sig, at vi gav en skoleklasse lidt penge for at ordne det, siger Lotte Præst.

- Vi har kigget mod andre steder for at se, hvad de gør, og det er typisk en årgang på en skole, der påtager sig opgaven, hvis de nu samler ind til en tur eller sådan noget. Det har vi ikke rigtigt haft held med, siger hun.

Annonce

Dannebrog

Dannebrog betyder "Danernes fane" og er verdens ældste nationalflag.

Ifølge en legende faldt det ned fra himlen den 15. juni 1219 i Estland. Legenden beretter, at esterne overfaldt den danske lejr, selvom disse ellers tidligere havde givet udtryk for at ville underkaste sig danskerne og gå over til den kristne tro.

Flaget har været i almindeligt brug siden senmiddelalderen og frem.

Øjenåbner

Ifølge Lotte Præst har Claus Sprenger gjort et kæmpe stykke arbejde, for det var også ham, der stod for at udlevere flag og flagstænger samt vedligeholdelse. Claus Sprenger har tidligere fortalt til JydskeVestkysten, at han er blevet tvunget til at stoppe, efter han fik konstateret prostatakræft for et par år siden.

Han forklarede, at traditionen betyder meget for folk i Christiansfeld, og at han synes, det er en smuk tradition. Den holdning deler Lotte Præst, der håber, at det på et tidspunkt vil lykkes at finde en ny.

- Vi håber da på, at det bliver en øjenåbner for folk, at der ikke kommer flag op. Man kunne sagtens være nogle stykker, der kunne deles om det og være med til at sætte sit præg på byen, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Hovborg har fået sin egen øl

Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce