Annonce
Kolding

Traditionsrig fest flyttes: Toppolitikere taler, og SMUK sørger for musikken

Mens man har opgivet at holde afstemningsfest i Kolding, så bliver traditionen stadig holdt ved lige i Christiansfeld, hvor der er skruet op for årets festligheder. Arkivfoto: Claus Thorsted
To toppolitikere holder tale, når der den 10. februar er traditionsrig afstemningsfest i Christiansfeld. Slesvigske Musikkorps underholder, og i anledning af jubilæet er entreen sat ned til det halve.

Christiansfeld: I 2020 bliver Genforeningen fejret over hele landet med store arrangementer. Nogle af fejringerne består i, at gamle traditioner får et ekstra pift her i jubilæumsåret. Det gælder blandt andet for den traditionsrige afstemningsfest i Christiansfeld.

Festen er en hyldest til de fredelige afstemninger, som for 100 år siden afgjorde på demokratisk vis, at Sønderjylland atter blev en del af kongeriget.

Normalt foregår festen i Kongesalen på Brødremenighedens Hotel, men den 10. februar i år er programmet vokset, så man har flyttet festlighederne til Cuben for at være sikker på, at der er plads til så mange gæster som muligt.

- Man kan sige, at vi har givet programmet et nænsomt løft. Afstemningsfesterne er en fin tradition, som har kørt næsten uafbrudt i 100 år. Så her i jubilæumsåret har kommunen valgt at støtte festen med ekstra penge, så det bliver en god fest for så mange som muligt. Det samme har man gjort andre steder i landet, hvor man også har tradition for at holde afstemningsfest, siger eventudvikler Kristina Ladager, som koordinerer fejringen af Genforeningen for Kolding Kommune.

Støttekronerne betyder, at entréprisen i år er halveret til 50 kroner, selv om programmet har fået et løft op ad.

Annonce

Program for festen

Afstemningsfesten holdes den 10. februar i Cuben, Christiansfeld.

19: Velkommen. Fællessang og Slesvigske Musikkorps, SMUK, spiller

19.15: Tale/kulturministeren Joy Mogensen

19.30: Kaffe og kage

19.45: Tale/Mogens Lykketoft

20: Tale for Dronningen, Danmark & Dannebrog/Jens Andresen

20.15: Fællessang og Slesvigske Musikkorps

21: Slut

Billetter koster 50 kroner. Se mere på www.kolding.dk og klik på fanen om Genforeningen.

Afstemningsfesten er arrangeret af Udvalget for nationale mindesamvær, Grænseforeningen for Kolding og omegn, Kolding Kommune og Foreningen Norden.

Håb om flere gæster

Slesvigske Musikkorps kommer og spiller både før og efter årets talere. Her kan man se frem til besøg af kulturminister Joy Mogensen og Mogens Lykketoft, som foruden en lang karriere som politiker også kan skrive "formand for Folketinget" og "formand for FN's generalforsamling" på sit imponerende visitkort. Desuden er der fællessang, kaffe og kage.

- I år har vi sat alle sejl til, og vi håber på, at der kommer mellem 200 og 300 gæster. Jeg har allerede fået tilmeldinger fra flere, som ikke plejer at dukke op. Og der er jo plads til 500 i Cuben, hvis det går rigtig godt med billetsalget, men det vil nok være lidt for optimistisk at tro på, når vi plejer at være omkring 120, siger Henning Haugaard, der er formand for Grænseforeningen for Kolding og omegn, som er medarrangør.

Færre fester

Henning Haugaard glæder sig over, at Kolding Kommune har valgt at støtte arrangementet fra sin pulje til fejring af Genforeningen.

- Det skal også være i år, man giver fejringen et ekstra nøk opad rundt omkring. I forvejen er der blevet færre afstemningsfester i landet, vi har jo selv lukket ned inde i Kolding for ti-tolv år siden, og når vi kommer om på den anden side af jubilæet, kan jeg godt forestille mig, at man nogle steder vælger at benytte lejligheden til at lægge traditionen ned, siger Henning Haugaard.

Han tror dog på, at man vil fortsætte traditionen i Christiansfeld. Men i år altså med ekstra styrke med bl.a. tale af Mogens Lykketoft, der meget sandsynligt vil tale om Genforeningen set i en international sammenhæng.

- Afstemningerne er jo et forbillede for resten af verden. De har vist, hvordan man kan lade folket løse et vanskeligt spørgsmål på demokratisk vis, og hvor der bagefter har været plads til, at dansksindede og tysksindede har boet fredeligt side om side. Det er da værd at fejre, siger Henning Haugaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Annonce