Annonce
Sønderborg

Trafikkaos til Bon Jovi-koncert mens Alssundbroen var tom

Her kort før klokken 18 er sporet mod Jylland helt tømt for biler. Det var broen nemlig allerede fra tidligt på eftermiddagen, og derfor skulle al trafik til Jylland ind gennem Sønderborg by og over den gamle bro. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Tusindvis af bilister blev fanget i trafikpropper inde i Sønderborg by tirsdag eftermiddag og aften, fordi al trafik mod Jylland skulle ensrettes ned mod den gamle smalle Kong Christian X.´s Bro. Kommune, politi og Vejdirektoratet evaluerer trafikafviklingen i næste uge.

Sønderborg: Mens tusindvis af borgere dagen efter rockkoncerten med bandet Bon Jovi på Slagmarken undrer sig over, hvorfor det skulle tage timer at komme igennem Sønderborg by og mod Jylland, må de vente på en forklaring. For Sønderborg Kommunes øverste ansvarlige, økonomidirektør Bjarke Eriksen, ønsker slet ikke at forholde sig til trafikafviklingen.

- Det har jeg ingen kommentarer til. Jo, jeg kan godt se, at der har været utilfredse på sociale medier. Men jeg har ingen kommentarer til det, siger han.

En af de mere end 500 borgere, der har kommenteret trafikafviklingen alene på JydskeVestkysten og JV.dk er byrådsmedlem Jesper Kock fra Socialdemokratiet.

"Sønderborg er ikke bygget til at man spærrer veje og ensretter veje. At lukke Alssundbroen, så al eftermiddagstrafikken skulle igennem Sønderborg - ja, det er byen ikke bygget til. Man ensrettede heller ikke broen under Spejderlejeren. Derfor holder jeg ved det jeg skrev klokken 14:52, hvor trafikken var kaos, selv om det var inden den store koncerttrafik. Så ros og medalje til dig og dem, der lavede trafikplanen."

Andre beretter om ture på tre-fire-fem timer for at nå hjem fra arbejde på Nordals til Gråsten og andre stedet på fastlandet, hvor børn ventede i daginstitutioner, hjemmepleje med behov for politieskorte for at komme ud til borgere med medicin.

Lene Neumann Jepsen skriver:

"Det er helt sikkert et stort logistisk puslespil, der skal gå op for Sønderborg Kommune. Men når man ser at broen er helt tom, imens man sidder på anden time sidder fast i midtbyen for at komme til Jylland, så bliver man lidt trist."

- Bjarke Eriksen. Du er vel ikke kun blevet bekendt med trafikafviklingen fra de sociale medier, jeg går ud fra, at du også har fået meldinger fra dine egne folk?

- Jo, det har jeg. Men jeg har ikke nogen kommentarer, vi evaluerer hele forløbet i næste uge med politiet og Vejdirektoratet, siger Bjarke Eriksen.

Annonce

Jeg kan godt se, det har været træls for alle dem, der ikke kunne komme hjem - også for at hente børn. Derfor evaluerer vi jo også på det og ser, om det er noget, vi kan lære og gøre bedre til næste gang. Her tænker jeg på koncerter, men da ikke mindst på når Tour de France kommer til byen.

Aase Nyegaard (Fælleslisten), formand for teknisk udvalg

Politisk chef: Det var ikke optimalt

Der var især problemer for trafikanter, der ikke skulle til koncert - men bare skulle hjem fra arbejde eller andet i retning fra Als mod Jylland. Mens trafikken gik totalt i stå inde i Sønderborg fra de tidlige eftermiddagstimer, lå de to spor på Alssundbroen fra Als til Jylland helt øde hen. Ingen biler kørte der. For de to spor var lukket.

- Hvem tog beslutningen om at lukke Alssundbroen mod Jylland - var det kommunen, politiet eller Vejdirektoratet?

- Jeg har ingen kommentarer til det, før vi har evalueret, siger Bjarke Eriksen.

Eventchef i Kultur i Syd, Jes Johansen, beklager, at trafikanter blev ramt. Men faktisk forløb trafikken til og fra selve koncerten uden store problemer. Det var inde i byen alt gik i stå.

- Vi har været med til at lave trafikplanen ude i byen, men den blev desværre ikke effektueret som forventet. Trafikken direkte til og fra koncertpladsen klarede vi dog meget godt. Men nu skal vi lige trække vejret og have evalueret på det hele, siger han.

Den politisk ansvarlige på det tekniske område er Aase Nyegaard, Fælleslisten. Hun erkender, at trafikafviklingen ikke var optimal.

- Jeg kan godt se, det har været træls for alle dem, der ikke kunne komme hjem - også for at hente børn. Derfor evaluerer vi jo også på det og ser, om det er noget, vi kan lære og gøre bedre til næste gang. Her tænker jeg på koncerter, men da ikke mindst på når Tour de France kommer til byen, siger hun.

Mange bilister valgte at forsøge sig over Als Fjord med færgen Bitten, men også her var der flere timers ventetid efterhånden, som proppen sad fast inde i Sønderborg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce