Annonce
Haderslev

Trafikdrab på Strandelhjørnvej: Traktorfører i tvivl om præcis hvor dødsulykke skete

Ulykken skete ved udkørslen fra marken her på Strandelhjørnvej. Foto: Larz Grabau
Kun en af de to traktorførere involveret i ulykken på Strandelhjørnvej vidnede i retten.
Annonce

STRANDELHJØRN: Under retsmødet forleden om trafikdrabet på Strandelhjørnvej, der skete i november 2019, kom den tiltalte 63-årige landmand med et par bemærkninger om, at han blandt andet var glad for, at det var ham som var indkaldt, og ikke hans ansatte, som sad i den anden traktor involveret i ulykken, for hans nu tidligere ansatte var meget mere berørt af ulykken og havde gået til psykolog.


Hun overser os. Vi holdt stille på en lang lige vej med katastrofeblinket tændt.

Fører at den bagerste traktor


Han var rigtig nok berørt, da det skete og havde været til psykolog. Men han vil gerne slå fast, at han har det fint i dag.

– Selvfølgelig var jeg berørt over, det var sket, men jeg har ikke haft nogen sygedage, så psykiske problemer er måske så meget sagt. Det berører da én i situationen, det er der ingen tvivl om.

Han fik derfor tilbudt krisehjælp.

– Det er rimelig fast kutyme, at man kommer ind til en krisepsykolog. Men da jeg var der inde første gang, vurderede hun, at det nok ikke var nødvendigt at komme igen.

Annonce

Arbejdslys var slukket

Hans oplevelse af ulykken er lidt mere nuanceret end de to andre synspunkter, der kom frem under retssagen.

Hvor bilinspektøren dels mente, at sidemarkeringen på kartoffelvognen ikke virkede, at arbejdslygterne på hans traktor hvad været tændt og blændet bilisten, samt at vogntoget var flyttet seks meter efter ulykken, så den i virkeligheden var sket i midt i kvinden vognbane.

Den 63-årig landmand afviste det hele. Den ansatte afviser noget af det.

– Sidemarkeringen virkede, den er så blevet klippet over. Slingrelygterne kan man også se på Local Eyes, fortæller traktorføreren.

Den 63-årige landmand blev dog ikke dømt for at sidemarkeringen var defekt, men domsmandsretten mente ikke, at det havde nogen betydning.

Men ifølge føreren af den bagerste traktor var arbejdslamperne ikke tændt, da ulykken skete.

– Da bilinspektøren kommer 20 minutter efter, er alt arbejdslyset tændt. Men det tændte vi, for at kunne se noget. Det har jeg også forklaret flere gange, for når man tænder katastrofeblinket, så slukker arbejdslyset automatisk, man kan ikke have begge dele tændt på samme tid.

Annonce

Holdt måske i bilistens side

At vogntoget skulle være flyttet efter ulykken, kan han ikke helt afvise.

– Jeg skal ikke gøre mig klog på, lige præcis hvor vi holder, men da hun rammer os, da holder vi stille, eller vi holder stort set stille. På billederne fra Local Eyes kan man se, at vi holder mere eller mindre på den hvide stribe, eller måske en lille smule ovre i hendes vejbane; måske 20-30 centimeter.

Retten lagde blandt andet vægt på, at vragresterne lå i kvindens vognbane, og at der var hugmærker i asfalten i hendes vognbane, hvor bilen var trykket ned i vejen ved sammenstødet.

Den 63-årige landmand forklarede blandt andet, at de havde flyttet nogle af vragresterne, som kunne indikere, hvor sammenstødet var sket.

– Det der med, at vi fjernede de sidste vragdele, så bilerne kunne passere, er rigtigt nok. Det gjorde de første, der var på stedet, for der var små børn i de forreste biler. De ville gerne passere, for der var fuldstændig stoppet med biler, så det var ikke muligt at komme baglæns. Jeg ved ikke præcis, hvem der flyttede vragdelene, for på daværende tidspunkt sad jeg og holdt hendes hoved i bilen.

Annonce

Fotograferet på midterstriben

– Han er jo dømt for, at I holdt ovre i hendes side, hvor han siger, I var helt ovre i jeres side. Du siger, I holdt lidt ovre på hendes side?

– Ja, men det vil jeg ikke gøre mig klog på, for det er jeg ikke 100 procent sikker på. Men på de billeder, jeg kan se på Local Eyes, holder vi på den hvide linje eller lidt ovre på den anden side. Jeg bider ikke mærke i det, da ulykken sker. Vi holdt stor set stille, da det skete, så det passer i hvert fald ikke med, at vi er kørt seks meter. Det sker jo på et splitsekund, jeg holdt jo i den bagerste traktor, jeg så ikke noget, før hun kørte ind i vognen.

– Bilinspektøren mente jo at vogntoget var flyttet efter ulykken?

– Det passer i hvert fald ikke. En af de første på stedet var politimanden. Han kommer jo stort set, som vi hopper ud af traktoren.

Annonce

Politimand tjekkede puls

Politimanden, som havde fri, forklarede under retsmødet, at han ankom lige efter, ulykken er sket:

– Køretøjerne holder med front mod mig. Der går lige et øjeblik, inden jeg opdager en bil i grøften.

Han var også henne ved den forulykkede kvinde og tjekke, om hun havde en puls:

– Hun havde en temmelig skidt vejrtrækning. Jeg valgte at lade hende sidde, for at undgå, at hun fik yderligere skader.

Annonce

Vidnede ikke

Men traktorføreren fik ikke mulighed for komme med sin version i retten, han var ikke indkaldt som vidne. Han er dog blevet afhørt to gange.

– Jeg blev afhørt på stedet. Men hun døde først fire dage senere. Jeg blev afhørt igen i februar, men jeg har ikke hørt noget siden.

Det var den 63-årige landmand, som førte den forreste traktor, der via en fire meter lang kæde trak hans traktor med den lange vogn fyldt med kartofler.

Han blev mandag dømt for uagtsomt manddrab og overtrædelse af færdselsloven.

Enkelte af de nævnte fotos fra Local Eyes kan stadig ses på de første artikler om ulykken på jv.dk.

Sagen kort

Ulykken skete den 15. november 2019 omkring klokken 18.40 på Strandelhjørnvej ved kilometermærke 19,5 øst for landsbyen Strandelhjørn i Haderslev Kommune. To traktorer var i færd med at trække en lang vogn læsset med 15 ton nyhøstede kartofler ud fra en mark og over vejen og videre mod nordøst.

En sort Opel Karl kom kørende mod sydvest med mindst 90 km/t i timen og kørte ind i den bagerste del af kartoffelvognen. Den 22-årige Maria Louise Westergaard Henriksen, bosidende i Tønder Kommune, var fører af bilen og døde fire dage senere af sine kvæstelser.

Mandag blev den 63-årige fører af den forreste traktor dømt for uagtsomt manddrab og overtrædelse af færdselsloven.

Under retssagen forleden var der tvivl om, præcis hvor sammenstødet mellem den lille Opel Karl og den 15 tons tunge kartoffelvogn skete. Nogle af de store vragrester blev nemlig flyttet lige efter ulykken, for at biler kunne passere. Men hugmærkerne var ikke sådan at flytte. De sidder stadig midt i kvinden vejbane. Foto: Larz Grabau
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Navne For abonnenter

Edel er ny leder på Koldinghus: Som barn tænkte jeg, at når jeg bliver voksen, så køber jeg slottet og flytter ind

Annonce