Annonce
Esbjerg

Traktorkørsel, malkning og gummistøvlekast: 25 børn i lære som landmænd

Emil Fredsted(th.), Elias H. Madsen og Caroline Bilgård Jensen havde tid til en cow-walk i stedet for en catwalk i staldene på Riber Kjærgård Landbrugsskole sammen med den tidligere elev Lene Gotthardsen, der i denne uge hjælper til på den første udgave af skolens Farmercamp. Foto: Jacob Schultz
På Riber Kjærgård Landbrugsskole har man for første gang i år holdt sommerskole for unge landmænd, hvor 25 børn mellem 11 og 15 år i et velkomponeret program prøver kræfter med alt lige fra eftermiddagsmalkning og gummistøvlekast til besøg hos lokale landmænd.
Annonce

Ribe: - Nu begynder det at regne. Det er godt for afgrøderne.

Selv om Caroline Bilgård Jensen endnu kun er 14 år gammel, har hun lært den rette landbrugsjargon, da en kæmpebyge rammer gårdspladsen på Riber Kjærgaard Landbrugsskole.

Den unge Alslev-pige er én blandt 25 deltagere på skolens Farmercamp, der i år afholdes for første gang. Børnene er ligeligt fordelt mellem dem, der har erfaring fra landbruget og dem uden.

Caroline Bilgård Jensen, der er en af fire piger på campen, hører til den første gruppe, og har endda sin egen Ferguson-traktor derhjemme.

- Min onkel har en maskinstation. Der hjælper jeg nogle gange, og jeg vil gerne selv være landmand, når jeg bliver ældre, siger hun og forklarer, hvordan de tirsdag fik morgenmad kl. 8, og allerede inden klokken var 10 både havde kørt traktor og testmalket et gummiyver.

- Det har været sjovt, men det bedste er at køre traktor, siger Caroline Bilgård Jensen, der sammen med de andre børn bor, overnatter og spiser på skolen fra mandag til torsdag.

Annonce

Hyrdehund og støvlekast

Flere børn bærer landbrugsuniform med overalls, kasket, træsko eller sikkerhedssko, og tovholder Uffe Juul, der til dagligt er plantelærer på landbrugsskolen, forklarer, at det er tydeligt, hvordan mange af børnene er særdeles praktisk anlagt.

Emil og Elias har tydeligt jersey-tække, og begge synes det er sjovt at være med til de mange ting, de skal prøve på farmercampen. Foto: Jacob Schultz

- Mandag så vi frilandsgrise hos den økologiske svineproducent Ulvehøjgaard ved Brørup, vi besøgte en biavler og en jordbæravler, og hver morgen skal vi i gang fra kl. 8. Og så kunne man jo mene, at det var trætte børn, men ikke mere, end at de spiller fodbold til langt ud på aftenen, siger Uffe Juul, der er tovholder sammen med skolens plante- og tekniklærer, Lars Boel.

Efterforskning

Syd- og Sønderjyllands Politi er stadig i gang med efterforskningen i forbindelse med den store brand, der hærgede den gamle herregårds ene fløj i påskedagene og ønsker derfor ikke at udtale sig om hverken efterforskningen eller om de to sigtede i sagen.

Til at hjælpe sig har de flere af skolens tidligere elever, men det er også nødvendigt med mange folk på årets Farmercamp, hvor børnene blandt andet også skal besøge en hønsefarm og en fåreavler, hvor de skal opleve en dygtig hyrdehund på arbejde. Så skal de skal hjælpe med eftermiddagsmalkningen af landbrugsskolens køer, ligesom der skal afholdes farmergames med slalomkørsel i trillebør, gummistøvlekast og traktortræk.

Også i 2019 kunne børn mellem 11 og 15 år melde sig til Farmercamp. Da meldte blot to børn sig til, hvorefter den blev aflyst. Skolen forklarer, hvordan man i 2020 har oplevet, at der efter coronaens nedlukning af samfundet har været et behov for at komme ud at opleve noget nyt, og at dette sammen med en øget indsats fra både lærere og elever om at sprede det gode budskab om Farmercamp, har gjort årets skole til en succes.

Caroline Bilgård Jensen er én blandt fire piger på farmercampen. Hun er vant til traktorer fra sin onkels maskinstation, og hun synes det sjoveste på campen er at køre traktor. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Skræmmende godt - Twenty er i finalen

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Fjerde gang var lykkens gang: Ribe-Esbjerg på pointtavlen efter fredagsdrama i Lemvig

Annonce