Annonce
Vejen

Tranerne i Vejen Mose fik fornemt besøg

Statsminister-kandidat Mette Frederiksen (S) fotograferet på gåtur i området ved Vejen Mose fredag morgen. Hun blev vist rundt af landmand Henrik Bertelsen og ses her i samtale med Maria Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Martin Ravn

Mette Frederiksen (S) tog fredag morgen turen fra Christiansborg til Vejen, hvor hun gik tur i Vejen Mose med landmand Henrik Bertelsen og hørte noget om behovet for jordfordeling.

Annonce

VEJEN: Det er ikke hver dag, man ser landets måske kommende statsminister, Mette Frederiksen (S), gå tur i Vejen Mose, men tranerne i mosen kunne fredag morgen nyde synet.

Mette Frederiksen blev vist rundt i mose-området af landmand Henrik Bertelsen, og hun blev klogere på de udfordringer, Vejen-landmænd er stødt på i forbindelse med et projekt, der skal gavne miljøet og øge mosens rekreative værdi.

Henrik Bertelsen fremviste på gåturen eksempler på, hvordan agerjord med fordel kan tages ud af drift og bruges til kreatur-afgræsning. En metode, der på sigt vil betyde, at moseområdet i Vejen vil udlede 2.000 tons mindre CO2 om året.

Projektets udførelse trækker i langdrag på grund af indviklede regler på området. Der er for eksempel opstået usikkerhed omkring udledningen af fosfor.

- Vi har fået at vide, at projektet i mosen vil lede seks tons fosfor ud i Vadehavet om året. Det forstår vi ikke. Hvordan kan det ske, når man lukker for drænene? Så regnede man på det igen, og meldingen lød, at der var begået en fejl, og at udledningen vil være tre ton årligt. Med så stor en udledning vil vi beslaglægge hele kvoten for fosforudledning i området, og det går ikke. Det viser sig senere, at beregningerne er baseret på, hvad der vil ske i værste fald, og hvis projektet blev gennemført i en ådal. Men det her er jo ikke nogen ådal, lød det fra en frustreret Henrik Bertelsen, som efterlyste realistiske beregninger og bad Mette Frederiksen tage affære.

Hun lovede at tage sagen op på Christiansborg og vil i Folketinget tage initiativet til, at man bakker op om et udspil, som Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening for nylig er kommet med.

Det er dejligt at møde en landmand, som brænder for et projekt og vil gå foran. Samtidig er det rart for mig at komme ud og se, hvad det her handler om.

Mette Frederiksen, statsministerkandidat (S)

Et fælles udspil

Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening har fremlagt et fælles, stort udspil til Folketingets partier, som kan:* sikre markante klimareduktioner på omkring 10 procent af landbrugets udledning af klimagasser

* hjælpe landbrugserhvervet

* etablere flere og sammenhængende naturområder igennem omlægning eller udtagning af et areal på to gange Falsters størrelse.

Udspillet hedder "Fælles løsninger - for natur og landbrug" og er resultatet af måneders arbejde mellem de to organisationer.

Projektet i Vejen Mose er interessant i den forbindelse, fordi landmand Henrik Bertelsen har succes med at bruge tidligere kornmarker til afgræsning af kreaturer, hvilket gavner naturen.

Mette Frederiksen lyttede opmærksomt til alt det, landmanden sagde og blev blandt andet klogere på afgræsning af marker og på, hvor hurtigt tidligere kornmarker forvandles til "fri" natur. Foto: Martin Ravn
Annonce

Fælles udspil bør inspirere

Udspillet bygger på jordfordeling, så landmænd kan tage dårlig landbrugsjord ud af drift og omlægge jorden med kompensation - til gavn for miljøet og til gavn for landmændene, som ved at eje jord et andet sted sikres bedre mulighed for god og effektiv landbrugsdrift.

- Jeg er meget optaget af, at vi får skabt mere natur i Danmark. Samtidig skal vi sikre, at vi fortsat har et stærkt, dansk landbrug. Jeg hilser det fælles udspil velkomment. Det bør inspirere til øget politisk samarbejde på Christiansborg, lød det fra Mette Frederiksen, som på gåturen udtrykte begejstring for de traner, man kunne høre i mosen, og sagde, at mødet med Henrik Bertelsen gjorde stort indtryk.

- Det er dejligt at møde en landmand, som brænder for et projekt og vil gå foran. Samtidig er det rart for mig at komme ud og se, hvad det her handler om, lød det begejstret fra Mette Frederiksen.

Henrik Bertelsen indledte gåturen med at udpege hans jord på et medbragt kort. Foto: Martin Ravn
Annonce

Vil gavne os alle

Folketingsmedlem Troels Ravn (S) fra Vejen var også med i mosen. Han ser store muligheder i interesseorganisationernes udspil.

- Når det rulles ud i stor skala, vil det gavne alle os, der bor tæt på naturen, da det vil give os større adgang til at bruge naturen rekreativt. Samtidig giver udspillet landmændene mulighed for at samle deres jord, så de får bedre produktionsbetingelser. Der er også noget logistik i det. Samles jordene på en bedre måde, slipper landmændene jo for at skulle køre med tunge landbrugsmaskiner på de små veje, lød det fra Troels Ravn, som på gåturen bemærkede:

- Ved at møde landmanden - og ved at se mosen - får vi som Christiansborg-politikere en viden, vi aldrig får, når vi sidder bag tykke mure og læser tunge rapporter.

Mette Frederiksen tog nogle gange tage armene i brug, når hun fortalte og forklarede. Foto: Martin Ravn
Annonce

På jagt efter flere penge

Politisk er der afsat 150 millioner til dannelse af en jordfordelingspulje. Det udspil, de to interesseorganisationer er kommet med, kræver en investering på mindst en milliard.

Mette Frederiksen gav i mosen ingen valgløfter om, at de penge vil blive fundet.

- Jeg kan ikke love, at vi finder så mange penge, men mit udspil vil være, at vi på Christiansborg sætter os sammen og går i gang med at finde flere penge til det her, lød det fra hende.

Mette Frederiksen ankom til Henrik Bertelsens gård i en stor, rød bus. Hun fik på gåturen selskab af Anne Arhnung, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, og Maria Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Interesseorganisationernes repræsentanter benyttede gåturen til at fortælle mere om deres udspil og om, hvor hurtigt tidligere dyrkede marker forvandles til smuk natur.

Landets måske kommende statsminister var til lejligheden hoppet i et par små, korte gummistøvler og satte efter gåturen i Vejen Mose kursen mod Vissenbjerg på Fyn for at tale om hjemmehjælp.

Henrik Bertelsen, som er radikal og tidligere har været byrådskandidat, udtalte efter besøget:

- Det var spændende med sådan et besøg. Jeg er næsten ligeglad med hvem, der måtte komme herud fra Christiansborg. Bare det er én, der vil lytte, og som jeg kan få lov til at fortælle om vores projekt.

Beregninger for udledning af fosfor frustrerer landmand Henrik Bertelsen, og Mette Frederiksen lovede at se nærmere på sagen. Foto: Martin Ravn
Kortet gennemgåes. Det går mosens forvandling også. Og der lyttes opmærksomt fra både politisk og journalistisk side. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce