Annonce
Erhverv

Transportbranchen: Kom nu med den vejpakke

Brancheorganisationen ITD og formand Christian Sørensen Madsen håber, EU snart får vedtaget den såkaldte vejpakke. PR-foto
Udenlandske vognmænds interne transporter i Danmark - også kaldet cabotagekørsel - skal ske til danske lønninger, mener brancheorganisationen ITD, som derfor håber, EU snart får vedtaget en bebudet vejpakke.

Padborg: Transport- og logistikvirksomheden H.P. Therkelsen er af politiet mistænkt for at køre ulovlig cabotagekørsel, og det stiller igen skarpt på reglerne på området. Regler, der har været diskuteret i årevis. Især på hvilke betingelser, man som udenlandsk vognmand skal kunne køre internt i et andet land.

Der har i over to år været en såkaldt vejpakke undervejs i EU, men den er endnu ikke vedtaget. Vejpakken vil indebære nye regler for udstationering, hviletid og cabotagekørsel. Lige noget for ITD, som er en brancheorganisation for transport- og logistikvirksomheder.

- Vi har i ITD efterlyst vejpakken, og den går jo faktisk ud på, at al cabotagekørsel i de enkelte lande skal aflønnes som national kørsel. Altså her efter danske regler og arbejdsvilkår. Vi skal have udlignet den ulige konkurrence, der er mellem danske og udenlandske lastbiler, mener ITD-formand Christian Sørensen Madsen.

Annonce

Vi skal have udlignet den ulige konkurrence, der er mellem danske og udenlandske lastbiler.

Christian Sørensen Madsen, formand for ITD

Ønske om øget kontrol

Vil man finde fakta om cabotagekørslens omfang, går man forgæves, mener ITD's formand. Problemet med cabotagekørsel er større end som så.

- Ser man i de officielle statistikker, vil man se, at cabotagekørsel ikke udgør en ret stor andel af den samlede, danske transport, men det opleves alligevel anderledes for de danske vognmænd. Cabotage handler jo netop om, at udenlandske lastbiler kommer ind i Danmark og kører internt i Danmark på udenlandske lønninger. Det er en meget svær konkurrence at stå op imod for de danske vognmænd, siger Christian Sørensen Madsen.

Politiet har meldt ud, at man vil sætte hårdt ind over for cabotagekørsel, og hvis aktionen mod H.P. Therkelsen - hvor tre politikredse arbejdede sammen - er kendetegnende for en øget kontrol på landevejene, hilses det velkomment af brancheorganisationen.

- Vi har gennem flere år ønsket en øget kontrol. Som det ser ud lige nu, er det kun kontrollen, der kan dæmme op for problemet, siger Christian Sørensen Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce