Annonce
Kolding

Trapholt har en idé om at skabe et tilbud til demente og deres pårørende: Politiker tager imod med kyshånd

Museumsdirektør Karen Grøn påpeger, at museet er meget mere end en attraktion. - Det ligger dybt i vores DNA, at vi også er et samfundsgode, der skal skabe et bedre liv for flere mennesker, siger hun. Arkivfoto: Mette Mørk
Tanken om, at Trapholt kan udvide sit samfundsengagement og gøre livet bedre for demente og deres pårørende, har rumlet i museumsdirektør Karen Grøns bevidsthed i flere år. Efter et stort ja fra seniorudvalgets politikerne, skal ideen videreudvikles sammen med kommunens fagpersonale.
Annonce

Kolding:  I den nærmeste fremtid skal museumsdirektør Karen Grøn aftale et møde med Kolding Kommunes fagfolk på demensområdet. Det er næste skridt på vejen mod, at Trapholt kan skabe et tilbud for demente og deres pårørende.

Fra Trapholts side har man puslet med tanken i flere år. Da Karen Grøn præsenterede sin foreløbige idé på seniorudvalgets seneste møde, faldt den i god jord.

- Kommunen har en ambition om at være mere demensvenlig, og vi tager imod Trapholts idé med kyshånd, siger udvalgsformand  Søren Rasmussen (DF).

Karen Grøn fortæller, at man på museer i udlandet og herhjemme har erfaring med at afskærme en del af et museum og invitere demente og deres pårørende indenfor i trygge rammer. Erfaringerne peger også på, at det er en god idé at arbejde med ældre kunst - ting som de demente kan genkende.


- Vi vil til enhver tid åbne op for alle, der har lyst til at være med. Det kunne være spændende at nå nogen, der ikke er vant til at komme på museum.

Karen Grøn, museumsdirektør


- Mit oplæg baserede sig på erfaringerne fra udlandet, men det er kun en foreløbig idé. Den kan ændre sig mange gange, for vi skal udvikle projektet sammen med kommunens fagprofessionelle.  De ved alt om demens, og vi ved alt om kunstværker, siger Karen Grøn.

Tror du, at I med et tilbud vil nå ud til borgere, der ikke kender museet i forvejen?

- Vi vil til enhver tid åbne op for alle, der har lyst til at være med. Det kunne være spændende at nå nogen, der ikke er vant til at komme på museum, men hvor langt, tilbuddet når ud, kommer nok an på, hvordan vi får det kommunikeret. På Trapholt er vi virkelig gode til at give folk oplevelser, selvom de ikke er vant til at gå på museum.  Det er noget, vi har spidskompetence inden for.

Annonce

Mere end en attraktion

Hun understreger, at museet er mere end end attraktion, der med store udstillinger trækker gæster til fra ind- og udland.

-  Vi er også en ressource, der kan bruges i forhold til mange samfundsproblematikker.  Vi sidder ikke i et elfenbenstårn. Det er ikke den rigtige historie. Den rigtige historie er, at vi er et samfundsgode, som  kan være skabe et bedre samfund og et bedre liv for flere mennesker. Det   ligger dybt i Trapholts DNA, forklarer hun.

Trapholt kører for eksempel projekter for stressramte, og et samarbejde med kommunen omkring sårbare unge er også i støbeskeen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde For abonnenter

Barn skulle onanere med børste, og ung kvinde blev voldtaget: Læs uddrag af anklageskrift mod 22-årig fra Varde

Sydjylland For abonnenter

Fra abort til aktiv dødshjælp: Esbjerg-etiker har fået knubs for at stikke næsen frem

Annonce