Annonce
Kolding

Trapholt har succes med at udfordre sine gæster: - Det husker man meget bedre end en masse malerier på en væg

- Vi havde ikke hørt om den nye udstilling på forhånd, men jeg ville gerne vise min familie Trapholt, fordi jeg er kommet her som barn, siger Sofie Hedal-Hansen (til højre), som blandt andet lod sig fange af dette lysværk, der reagerer på beskueren. Foto: John A. Petersen
Siden åbningen for få uger siden er publikum strømmet til Trapholt for at opleve udstillingen "Sense me". Mange roser udstillingen for at være en oplevelse, der favner både børn, unge og ældre.
Annonce

Kolding: Hvis man besøger Trapholt i disse dage, er der ikke frit valg på parkeringspladsen. Tværtimod er det ikke usædvanligt, at der er rift om båsene, for rigtig mange sætter kurs mod Æblehaven 23 for at opleve "Sense me", der er museets seneste satsning.

- Her er altid travlt. Og så er det selvfølgelig ekstra sjovt at være på arbejde, for det er da dejligt at se så mange familier, som deler en oplevelse sammen. Vi har haft rigtig mange børn indenfor for at se "Sense me", siger Pia Elgaard, der som butiksassistent står i billetsalget og var på vagt i weekenden.

Sense me

Test dine sanser, smag en farve, stik hovedet i skyen, besøg en kunstig skov og læg dig på en talende tunge.

Trapholts store særudstilling "Sense me" udforsker sansernes betydning for vores oplevelse af os selv og andre.

Udstillingen sætter hele kroppen i spil i store kunst- og designinstallationer af blandt andre Olafur Eliasson, Jeppe Hein, Anne Patterson, Margrethe Odgaard og Peter de Cupere. Udstillingen viser desuden værker af avantgarden fra starten af det 20. århundrede af blandt andre Wassily Kandinsky, Georgia O’Keeffe og Rudolf Steiner, som også var optagede af det multisensoriske menneske.

Se mere på www.trapholt.dk

Annonce

Noget at tage med hjem

"Sense me" er da også en udstilling, som både børn og voksne kan opleve i fællesskab, for her må man både røre, smage og hoppe. Det er en udstilling, der udfordrer alle vores sanser.

- Det er helt anderledes, end hvad man ellers ser. Og i forhold til at have børn med, så er det altså en helt anden oplevelse for alle, når der også er noget for dem, for så går de ikke og venter på, at vi snart skal afsted igen, siger Sofie Hedel Hansen, som er med sin familie fra Roskilde for at opleve Trapholts nye udstilling.

- Man oplever udstillingen helt anderledes, end hvis det var en masse malerier, hvor man skal gå og læse små skilte. Det her er noget, som man skal opleve med sin egen krop, og det husker man meget bedre end en masse malerier på en væg. Det er noget, man kan tage med sig, når ferien er forbi, siger Sofie, der selv er kommet på Trapholt som barn, da hun blev taget med på museum af sine bedsteforældre.

- Jeg har ikke været her i mange år, men det er et museum, der virkelig ligger smukt. Det ville jeg gerne vise til min egen familie, siger hun.

Annonce

- Man kan mærke den

"Sense me" fik gode anmeldelser i landets aviser, og der er også mange gæster, der kommer udenbys fra. Kent Kjersgaard-Hansen er her med sin familie, der bor i Aarhus. Det er første gang, han besøger museet.

- Udstillingen har vi læst om på Facebook, og da vi alligevel var i Haderslev for at hente børnene, som har været på ferie, så virkede det helt oplagt at køre forbi. Vi har hørt Trapholt omtalt som Jyllands Louisiana, og det virker helt berettiget.

Kent har slået sig ned i en sækkestol med datteren Ester. Her sidder de og følger det store to-delte spejl, som langsomt drejer rundt om sig selv, så opfattelsen af rummet forandrer sig undervejs.

- Jeg synes, det er en fantastisk udstilling. Den er meget taktil, man kan mærke den, og det er altså en fordel, når man er på museum med børn, som er seks, fire og et år gamle. Det gør det meget sjovere, at det ikke bare er en udstilling, man står og beskuer.

"Sense me" er blevet et tilløbsstykke, og Kent Kjersgaard-Hansen mener også, at Trapholt har fat i noget tidstypisk med en udstilling, der handler om vores sanser.

- Det er godt emne. Vi lever jo i et samfund, hvor vi bliver tæppebombet med nye medier, apps og teknik hele tiden, så man kan godt glemme at mærke sig selv, og det er kunsten god til at sætte spørgsmålstegn ved.

- Vi er meget begejstrede for det, vi har oplevet indtil videre på udstillingen, siger Kent Kjersgaard-Hansen, som blandt andre havde datteren Ester med på Trapholt. Foto: John A. Petersen
Pia Elgaard (i midten bag disken) har hele tiden nye kunder, som gerne vil købe en billet. Allerede i museets butik fornemmer man, at Trapholt har gang i noget stort med "Sense me"-udstillingen. Foto: John A. Petersen
- Det er sjovt at opleve udstillingen sammen, for jeg er sikker på, at Neela oplever de enkelte værker anderledes end mig, siger Susanne Hyre, som havde ti-årige Neela Bøgh med på museum. - Det er sjovt at være på en udstilling, hvor man får lov til at røre tingene, siger Neela. Foto: John A. Petersen
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Efter brutalt corona-knæk blomstrer turistbranchen igen: Udlejere jubler over reddet og forlænget højsæson

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce