Annonce
Tarm

Travle hollændere udvider: Juletræssalg med kaffe og mulighed for billeder til julekort

Jannie van Dalen og hendes mand Willem er ved at gøre klar til jul. - Vi vil gerne lave en julelandsby, siger hun. Arkivfoto: Mads Dalegaard.
Hollandsk ægtepar forsøger at få folk i den helt rigtige julestemning syd for Tarm.

Tarm: Det hollandske ægtepar Jannie og Willem van Dalen har altid gang i mange projekter. De har boet knap halvandet år i Danmark, og siden de flyttede hertil, har de knap nok haft tid til at sidde stille. Tre dage om ugen arbejder de ved Landal Seawest i Nørre Nebel. De resterende dage bruger de derhjemme. Men der er også nok at se til.

- Jeg forstår, hvorfor så mange danskere har nåletræer, griner Willem van Dalen, der for en kort stund har taget en pause fra at samle blade sammen i haven.

Sammen driver parret tre fiskesøer under navnet Dragonfly, hvor campers kan få lov til at overnatte for en dag eller to, og butikken Lily of the Valley med både nye og brugte varer. De har også planer om at lave en legeplads til børn ved den ene af fiskesøerne samt at renovere førstesalen i deres hus, så lystfiskere også kan overnatte der.

- Der er mange af fiskerne, der både kommer fra Belgien, Tyskland og Danmark, der har spurgt, om det er muligt at overnatte her. Så vi har kunderne, vi har bare ikke rummet, siger Jannie van Dalen.

Lige nu står renoveringen stille, fordi det vil koste mange penge, da meget skal laves om.

- Jeg kan gøre meget af det selv. I Danmark må man bare ikke. Sådan er det. Det er jo for vores egen sikkerhed, siger Willem van Dalen.

Annonce
Willem van Dalen har selv lavet udsmykningen ved vejen. Husfacaden er lavet af træ fra paller. - Det er billigt og kan holde til at stå udenfor, siger han. Foto: Cecilie Bisgaard.

Juletræer og juletøj

I stedet har ægteparret kastet sig over et andet projekt. Da de købte deres hus, fik de også en to hektar stor juletræsplantage. Og nu har de sat gang i årets juletræssalg.

- De første er allerede væk. Vi holder åbent i butikken, så man kan få en kop kaffe eller saft, når man har fældet sit træ. Jeg har også købt juletøj - både til mænd og kvinder - så man kan få taget sjove billeder til sine julekort, siger Jannie van Dalen.

Det er umiddelbart ikke planen at plante flere træer. Juletræerne står tæt, så ægteparret vil gerne have tyndet lidt ud, før de beslutter, om de fortsat skal have en lille plantage.

En lille julelandsby

Jannie og Willem van Dalen har også stået for at lave noget juleudsmykning til deres arbejdsplads Landal Seawest.

- Vi fandt det største af vores juletræer. Fire og en halv meter. Og det har vi pyntet. Vi fældede også et mindre et, som vi også har pyntet, og Willem har lavet en kane og et rensdyr i træ til udstillingen. Det tog to dage at lave de udstillinger, siger Jannie van Dalen.

Hendes mand har haft travlt op til jul. Han har lavet facaden til et hus samt en kane med to rensdyr, der møder de forbikørende ude på vejen. I gården til huset står også en husfacade i træ, som han selv har lavet. Han har også haft travlt med at hænge lys på i træer og på parrets hus.

- Vi er ved at lave en julelandsby, griner Jannie van Dalen.

Huset her har Willem van Dalen også selv lavet. - Kanen har vi fået fra Landal. Tænk, de ville ikke have den længere, siger hans hustru Jannie. Foto: Cecilie Bisgaard.
Juletræerne hos Landal Seawest kommer fra det hollandske ægtepars juletræsplantage. Det har taget to dage at alve to udstillinger. Privatfoto.
Jannie og Willem van Dalen fandt det største juletræ i deres plantage. Det har de pyntet, og det står nu ved deres arbejdsgiver Landal Seawest. Privatfoto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];