Annonce
Kolding

Travlhed på Trapholt: - For tiden må vi være museum på en anden måde

I alle detaljer er der tænkt på coronakrisen, da projektet "Lighthope" blev udtænkt. Deltagerne skal bl.a. bruge enkle materialer og garnrester i nogle farver, som mange har derhjemme i forvejen. - Vi ønsker ikke at folk stimler sammen i garnbutikker for at kunne deltage. Vi har forsøgt at se coronaes præmisser som en mulighed i stedet for en udfordring, siger museumsdirektør Karen Grøn, som er ved at hænge de første bidrag op i Trapholts lange gade. Foto: Michael Svenningsen
På Trapholt forsøger man at se muligheder i coronaens begræsninger, og museets rækker ud efter sine gæster på andre måder. Og med stor succes.
Annonce

Kolding: "Trapholt er lukket". Sådan har der stået på museets hjemmeside siden den 12. marts, så det er efterhånden over en måned siden, at den sidste gæst rent fysisk forlod bygningen.

Men indenfor er der travlhed alligevel. Siden Danmark lukkede ned, har Trapholt nemlig været yderst aktiv for at være museum på en anden måde, når nu coronakrisen har et solidt tag i samfundet.

- Vi har et ønske om at udfylde et behovet for kultur og fællesskab på andre måder. Det er vores opgave som kulturinstitution. "Samfundet har virkelig brug for os, nu skal vi bare levere". Det var min første tanke, da vi lukkede ned, siger museumsdirektør Karen Grøn.

Derfor havde museet forleden besøg af designeren Rasmus Bækkel Fex, der har udført første del af den trækonstruktion, som skal bære kunstværket "Lighthope". Selve konceptet har han udtænkt sammen med tekstilkunstner Hanne G.

Værket bliver til, mens coronakrisen står på, og det er enhver ude i landet, som kan hjælpe til med at skabe det færdige værk. Det kræver, at man hækler en lyspære efter en vejledning, man finder på Trapholts hjemmeside.

- I dette tilfælde er også selve processen en del af selve værket. Vi har sat gang i et projekt, hvor vi er museum for alle dem, som sidder ude i landet og er isolerede og måske endda ensomme, siger Karen Grøn, der på rekordtid fik aktiveret både kunstnere og Augustinusfonden, som har støttet projektet.

To projekter under krisen

Mens museet er lukket, er Trapholt ved at skabe kunstværket "Lighthope". Du kan deltage ved at hækle en lyspære i lyse gule og beige nuancer.

Udviklingen af "Lighthope" kan du følge på Facebook og Instagram. Se mere på museets hjemmeside www.trapholt.dk

På Facebook gruppen Lighthope har museet skabt et virtuelt fællesskab med udgangspunkt i projektet.

Har du lyst til at lave rulling, så er der også inspiration at hente på hjemmesiden. Kort fortalt er den en lille figur, der laves af paprøret fra en toiletrulle + din fantasi. En færdig rulling kan du aflevere i den sorte postkasse udenfor Trapholt.

Annonce

1800 er tilmeldt

Knap 1800 personer over hele landet er tilmeldt Facebook-gruppen til projektet, og flere end 200 har allerede indleveret deres lyspærer på Trapholt, som på mandag samler ind fra de 27 opsamlingssteder over hele landet.

"Lighthope" er først færdig som værk, når krisen er ovre, og museet kan genåbne. Deltagere registrerer sig i Trapholts gruppe på Facebook, hvor mange også deltager i virtuelle hækleklubber eller udveksler viden.

- Så selv om vi har lukket, har vi stadig rigtig mange gæster. De er bare herinde, siger Karen Grøn og peger på sin mobiltelefon.

Annonce

Paprør og fantasi

Et andet projekt, museet har travlt med, handler om at indsamle rullinger. Det er små figurer, som enhver kan lave derhjemme, hvis man har paprøret fra en toiletrulle og en smule fantasi. Borgmester Jørn Pedersen var blandt de første, som afleverede sit bidrag.

- Meningen var, at lave et projekt, som er nemt at gå til. Og hvis man i stedet for at sende med posten tager herud for at aflevere sin rulling i den beholder, som står udenfor, så kan man samtidig gå sig en tur på vores smukke plæne med et par tusinde krokus, siger Karen Grøn og tilføjer:

- Vi er optaget af, hvordan vi kan blive ved med at være museum for folk, selv om der går noget tid endnu, inden vi kan åbne.

De mange rulninger, museet modtager, kan man allerede nu møde på de videoer, Trapholt lægger ud på sin Facebookside, og siden vil det vise sig, om de på en ene eller anden måde udstilles på museet.

- Vi har lige så travlt, som vi plejer, men vi arbejder på en anden måde for at nå vores gæster, siger Karen Grøn. Museumsdirektøren har dog sendt 1/3 af sit personale hjem, og det er dem, som udgør den såkaldte frontgruppe, der plejer at møde gæsterne rent fysisk ude på museet. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

- Vi savner vores gæster

Samtidig arbejder man indenfor dørene med den udstilling, Grænseløse sting, som efter den nuværende plan skal åbne den 27. juni. Der bliver også arbejdet frem mod den store Arne Jacobsen-udstilling med fernisering den 10. september, og der bliver også arbejdet intenst frem mod næste års satsninger.

- Det tager flere år at lave en udstilling, så vi har faktisk lige så travlt som vi plejer. Men vi savner vores gæster. Jeg savner, at huset summer af liv, siger Karen Grøn.

Når Trapholt på et tidspunkt genåbner, kan man i øvrigt stadig nå at se udstillingen "Sense me". Den skulle være lukket til pinse, men i stedet er den blevet forlænget, så museet viser udstillingen frem til den 26. juli.

Mange hæklede lyskugler er dukket op allerede, og der kommer mange flere til, for allerede nu har næsten 1800 deltagere registret sig. Og man kan sagtens nå at være med endnu til at skabe "Lighthope". Foto: Michael Svenningsen

Mens personalet har travlt, så er museets udstillinger til gengæld lukkede. Populære "Sense me" er forlænget, så den bliver på Trapholt indtil den 26. juli. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Esbjerg

Coronaen lagde dæmper på Knæk Cancer i Esbjerg:: Færre mødte op på Tobakken til Tænd Et Lys-ceremonien

Annonce