x
Annonce
Kultur

Tre af Trapholts fællesværker

Trapholts tre fællesværker. Fotos: Maria Tuxen Hedegaard, Chresten Bergh og Michael Svenningsen

Når de hundredvis af deltagere har afleveret deres broderede bidrag til "Grænseløse Sting", bliver værket udstillet i Trapholts høje udstillingsrum Rotunden. Det er ikke første gang, at Trapholt har kombineret håndarbejde og design og skabt kunstværker, som almindelige mennesker har bidraget til.

Annonce
"Maskernes Monument" blev strikket af deltagere fra de syv kommuner i Trekantområdet. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

1. "Maskernes Monument"

I 2015 bidrog 700 strikkende mennesker fra Trekantområdet til Maskernes Monument. Under vejledning af kunstneren Isabel Berglund deltog byerne Billund, Fredericia, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle til kunstværket. Værket blev skabt som en stafet på tværs af byerne ved workshops, hvor borgerne strikkede til hinanden fra by til by.

Maskernes Monument blev vist i de seks byer i løbet af Trekantområdets Festuge i august 2015 og efterfølgende udstillet på Trapholt. Værket indgår nu i Trapholts samling.

2. "Waste Time"

Waste Time-stellet er skabt af den danske kunstner Anja Franke i samarbejde med Trapholt. Stellet blev skabt af hvidt porcelæn, som folk ikke længere ville have. Anja Franke inviterede folk til workshops, hvor de kunne "spilde tiden" på at male porcelænet i blå mønstre.

På den måde blev det kasserede stel, til en værdifuld helhed, der kunne bruges på ny.

I løbet af 2016 besøgte kunstneren de syv kommuner i Trekantområdet og afholdt workshops, hvor syriske flygtninge kom med mad, danskere kom med hvidt porcelæn, man spiste sammen, vaskede op og derefter malede stellet med ultramarinblå. Stellet blev udstillet på Trapholt og i forbindelse med Trekantområdets Festuge, samt på kulturmødet på Mors.

Anja Franke skabte sammen med mennesker fra hele verden genbrugstellet "Waste Time". Det blev udstillet på Trapholt. Foto: Chresten Bergh

3. "Tingsted"

311 trædrejere har bidraget til værket "Tingsted", der for tiden er udstillet på Trapholt. Det er designer Rasmus Bækkel Fex, der står bag installationen.943 unikke drejede pinde er sat sammen til en enorm installation, som kan opleves i rotunden, Trapholts runde, høje udstillingsrum.

Idéen bag er at gøre opmærksom på håndværket at dreje i træ. Designeren bag ønsker at få de drejede elementer tilbage i dansk møbeldesign på en tidssvarende og moderne måde.

Tingsted kan opleves indtil 10. maj 2020.

"Tingsted"-installationen på Trapholt i Kolding. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce