Annonce
Kultur

Tre album på under et år: Musikken er et kald for jazzsaxofonisten fra Jelling

Jellingpigen Cecilie Strange (t.h.) og guitaristen Anna Roemer, der sammen udgør bandet KALEIIDO, har skabt et nyt musikalsk koncept, hvor de blander de musikalske genre. Fredag 29.januar udkommer bandets debutalbum. PR-foto
35-årige Cecilie Strange, der er opvokset i Jelling, udgiver fredag den 29.januar debutalbummet med bandet Kaleiido. Samme dag udgiver hun også første single fra sit tredje soloalbum.
Annonce

Jelling: Pianist og komponist. Sådan lød Cecilie Stranges svar på dansklærerens spørgsmål om, hvad hun og kammeraterne i 5. klasse på Bredagerskolen forestillede sig, at de lavede om 10 år.

Da læren viste Cecilie Strange sedlen flere år senere, var hun allerede godt i gang med at realisere sin barndomsdrøm. Dog ikke som pianist. Sedlen blev skrevet et par år før hun blev introduceret for det instrument, hun bare ikke kan lade være med at spille: saxofonen.
Da Cecilie genså sedlen, var hun fuld gang med sin kandidatuddannelse i rytmisk saxofon og komposition.

Her godt 25 år senere holder barndommens karriereplan stadig stik, og Cecilie Strange kan den sidste fredag i januar fejre ikke mindre end to udgivelser. Hun udgiver første single fra det tredje sololbum 'Blikan', som udkommer 16. april. Samtidig udgiver hun og guitaristen Anna Roemer, der udgør den faste del af bandet Kaleiido, deres debutalbum. Og dét skal fejres på coronasikker maner.

- Vi kan ikke blive ved med at udskyde alting hele tiden. Så nu mødes Anna Roemer og jeg med tre andre musikere i et studie - nytestede, afsprittede og med god afstand - og spiller en koncert, som vi livestreamer via vores sociale medier. Og det kunne være festligt, hvis folk åbnede en flaske bobler og skålede med os,  siger Cecilie Strange, da Vejle Amts Folkeblad fanger hende i mobiltelefonen i et sommerhus på Nordvestsjælland.

Kvinden, der forelskede sig i saxofonen og jazzmusikken i Jelling Musikskole allerede som 12-årig, ved kun alt for godt, hvor surt det er at udgive et album uden en form for udgivelsesfestlighed. Da hun sommeren 2020 udgav sit andet soloalbum, udskød hun festkoncerten tre gange. Nu slår hun den sammen med udgivelsen af hendes tredje soloalbum, som udkommer 16. april i år, og håber, at hun midt i april kan holde et brag af en udgivelseskoncert.

Annonce

Følger fars råd

At Cecilie Strange i 5. klasse forestillede sig, at hun i fremtiden ville leve af at spille og skrive musik, var meget naturligt, eftersom hun er vokset op i et musikalsk hjem, hvor far var klassisk guitarist og uddannet fra musikkonservatoriet, og mor sang i Det Fynske Kammerkor ved siden af jobbet som sygeplejerske.


Min far sagde altid: "Man skal ikke spille musik, fordi nogen synes, man skal. Man skal gøre det, fordi man ikke kan lade være".

Cecilie Strange, saxofonist, komponist og den ene del af duoen KALEIIDO


Det var dog ikke en selvfølge, at Cecilie og senere også hendes søster skulle følge i faderens fodspor. Tværtimod gav han sine piger et råd, som Cecilie Strange har lagret dybt inde og stadig bruger som pejlemærke.

- Min far sagde altid: "Man skal ikke spille musik, fordi nogen synes, man skal. Man skal gøre det, fordi man ikke kan lade være". Dét har altid været en indikator for, om det var den vej, jeg skullee. Det er en hård branche, så det er ens drivkraft, at det er ens kald. At man bare ikke kan lade være, siger Cecilie Strange.

Annonce

Mærkede kaldet på efterskole

I Cecilie Stranges unge dage var der fuld fart på. Når hun ikke gik i skole og musikskole, spillede hun håndbold - på ret højt plan endda. Og så gik hun til drama, for hun kunne godt lide at stå på de skrå brædder.

- Jeg har altid været tiltrukket af at optræde, og jeg troede på et tidspunkt, at jeg skulle være skuespiller, selvom drømmen var at blive musiker, fortæller Cecilie Strange, der også altid har haft en passion for litteraturvidenskab.

- Da jeg gik på efterskole, hvor jeg kun dyrkede musikken, mærkede jeg den pludselig. Lysten til bare at spille hele tiden. Når vi havde pauser, ville jeg bare gerne spille og øve saxofon på mit værelse, fortæller Cecilie Strange, som derfor måtte finde en løsning for ikke at forstyre hendes kammerater , der ville bruge pauserne på at hvile eller hygge sig.

Blå bog

Født og opvokset i Jelling, men bor i dag i København. Gik på Bredagerskolen efterfulgt af et år på Ollerup Efterskole, inden ungdomsuddannelsen på Tørring Gymnasium.

Uddannet cand. musicae i saxofon og komposition fra Syddansk Musikkonservatorium i Odense.

Underviser i saxofon ved musikskole i Odense.

Projektansat ved Odense Musikskole i 2015 som komponist på forestillingen "Carl Nielsen - et liv i toner".

Soloudgivelser: "The Beginning” (2015), "Blue" (2020) og "Blikan" (udkommer 16. april 2021).

Hun og guitaristen Anna Roemer udgør grundstammen i Kaleiido, der debuterer med albummet "Voyage" 29. januar.

Gift med Viktor og mor til Karl Georg på tre et halvt år og Alice Sofie på seks måneder.

Derefter tog Cecilie Stranges karriere fart. Da hun gik på gymnasiet, brugte hun så godt som al fritid på at spille og øve. I 2. g blev hun optaget på musikalsk grundkursus, som er et forberedelsekursus til musikkonservatoriet. Så sideløbende med 2. og 3. g kørte hun til Kolding flere gange om ugen for at studere musik. Samtidig spillede hun selv og lappede enhver jazzkoncert i området i sig. Et år efter Cecilie Strange blev student, kom hun ind på musikkonservatoriet i Odense.

Annonce

Nyt musikalsk koncept

Selvom Cecilie Strange i sine teenageår var dybt fascineret af jazzen, og cd'en med Stan Getz (amerikansk saxofonist, red.), som hun fik af sin far, da hun fyldte 12 år, helt bogstavligt blev slidt op, så er hun vokset op med en masse klassisk musik i sit barndomshjem. Og sammen med veninderne gik hun til halbal og dyrkede Spice Girls, Peter André og andre af datidens store popikoner.

- Jeg har en forkærlighed for jazz, men jeg interesserer mig også for andre genrer. I virkeligheden handler det bare om at spille musik, når man er musiker, forklarer Cecilie Strange, der sammen med pop- og rockguitaristen Anna Roemer gerne vil gøre op med musikkens genrebokse.

- Kaleiido er et forsøg på at lave noget, der bryder grænserne mellem genrene. Vi forsøger at sige, at musik er musik. Vi ved godt, at mange forstår den bedre, hvis man kan sætte den i bås. Men det er vigtigt, at man nogen gange bare oplever det, der foregår lige nu - uden at skulle sætte det i boks, siger Cecilie Strange og slutter af:

- Med Kaleiido har vi lavet et unikt koncept, hvor det er ren improvisation. Det er øjebliksmusik - vi skaber en lydcollage, som gerne skulle hvirvle dig ind i en drømme verden.

De, der vil med på Kaleiidos drømmerejse fredag 29. januar, kan se udgivelseskoncerten via Kaleiidos Facebookside.

Cecilie Strange kommer fra et hjem, hvor musik altid har været vægtet højt. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Genåbning: Vejen Gymnasium må vente lidt endnu på at få eleverne tilbage

Annonce