Annonce
Danmark

Tre anbefalinger: MeToo på skærmen

Steve Carell, Reese Witherspoon og Jennifer Aniston (til højre) har de tre hovedroller i "The Morning Show".  Foto: Stephen Lam/Scanpix.
Mens MeToo ruller videre og trækker en hale af skandaler, skæbner og skænderier efter sig, anbefaler Avisen Danmarks kulturredaktør her tre solide MeToo-historier, der kan tilføre nuancer, perspektiver og måske tanker ikke tænkt før om emnet. En tv-serie, en film og en dokumentar.

Enten er Jes Dorph-Petersen et uskyldigt offer eller et seksuelt uhyre. Alle i det her land, der har følt sig kaldet til at have en mening om den nu forhenværende tv-værts fyring, har mere eller mindre delt sig i to lejre - uanset at ingen ved, hvad der foregik, da Dorph blev intim med yngre kolleger. Handlinger, der nu cirka tyve år senere har kostet ham jobbet.

Hverken MeToo-bevægelsen eller dens modstandere lader sig bremse - end ikke af en smittefarlig epidemi, der ellers kalder på opmærksomheden. Til gengæld kan corona-indespærringen tilføre nogle nuancer, perspektiver og måske tanker ikke tænkt før, hvis man bruger tiden på at se nogle af de film, serier og dokumentarer, der findes om emnet.

Annonce

Modangreb

Ligesom Jes Dorph-Petersen går tv-stjerne Mitch Kessler til modangreb, da han i serien "The Morning Show", bliver fyret. Mitch, spillet af Steve Carell, er anklaget for at udnytte sin status til at få sex med kvindelige kolleger, men i stedet for at gemme sig insisterer han offensivt på, at han er uskyldig. Der har været tale om samtykke og ikke voldtægt, råber han gang på gang. Han troede og tror ikke, at han har gjort noget forkert.

"The Morning Show", der kan ses på Apple TV+,  har fået en blandet modtagelse herhjemme. Den er blandt andet blevet kritiseret for at være spækket med Apple-produkter og for at skære sine pointer ud i pap. Det er rigtigt, men serien er relevant, fordi den tager alle parter alvorligt og viser de konsekvenser, en sag kan have for ikke blot de involverede, men også kollegerne og resten af arbejdspladsen. Pointerne er gode. Dertil giver serien et stærkt underholdende, kulørt og kynisk kig ind i medieverdenens morads af magtkampe.

"The Morning Show" er  vidunderligt velspillet - blandt hovedrollerne finder vi også Reese Witherspoon og ikke mindst Jennifer Aniston.

Annonce

Mænds magt og kvinder afmagt

Helt anderledes u-kulørt og stille - den er bogstaveligt uden underlægningsmusik -  er den nye film "The Assistant", som kan ses på Viaplay.

Julia Garner som assistenten. En lydløs "mus", der passer sin hverdagstrummerum, indtil hun får kvababbelser. Foto: Luminary Productions/Viaplay.

Her følger vi den unge Jane - spillet af Julia Garner - og hendes hverdags-monotoni. Jane har i et par måneder været assistent for en film-mogul - en fjern skikkelse, hvis impotens-midler, hun skal sætte i hans skab på linje med at sætte kaffe over. Og hvis sofa hun skal rense efter nattens tvivlsomme udskejelser, der i hvert fald ikke har været med hans rasende kone, som Jane i øvrigt også må håndtere.

Alle ved, hvad der foregår. Chefen er en krænker, som udnytter sin position til at knalde med yngre kvinder, så da Jane frygter, at han er ved at sætte kløerne i en meget ung, naiv og sød kvinde fra landet, forsøger hun at slå alarm.

"The Assistant" viser på fremragende vis, hvorfor det kan være så forbandet svært for kvinder at sige fra over for en liderlig chef. Alle, der mener, at et nej er nok, skulle tvinges til at se filmen, der lukker os ind i en syg kultur, hvor mændene har magt og kvinderne afmagt.  Janes vej er fyldt med strukturelle bomme, der er sat op for at beskytte og legitimere chefens handlinger og alle som ham.


Janes vej er fyldt med strukturelle bomme, der er sat op for at beskytte og legitimere chefens handlinger og alle som ham.

Uddrag af anbefalingen


Annonce

Virkeligheden

Er man mere til dokumentarer, så er "Værelse 2806: Anklagen" værd at kaste sig over. De fire afsnit, der siden december har kunnet ses på Netflix,  handler om Dominique Strauss-Khan, der i 2011 lignede en ny socialistisk præsident i Frankrig, indtil en stuepige i New York anmeldte ham for at have stukket sin penis ind i munden på hende - mod hendes vilje.

Dominiqe Strauss-Khan føres i håndjern ud foran den ventende presse i New York. Foto fra dokumentaren/Netflix

Dokumentaren opruller roligt, balanceret og overskueligt hovedpersonernes liv og sagens forløb, og der er interview med de medvirkende undtagen Strauss-Khan, der på det tidspunkt var direktør for IMF - den internationale valutafond.

Strauss-Khan var også kendt for at være en dameglad charmør - typisk fransk, som hans sekretær af alle afvæbnende siger. Men i løbet af de fire afsnit følger vi ham krydse grænsen til overgreb og magtfulde mænds misbrug af kvinder.

Dokumentaren er værd at se, selv om man kender den gamle historie, der er fra før MeToo-bevægelsen satte ind. For tidens gang giver plads til nye perspektiver og anskuelser, alt imens Strauss-Khan formår at sno sig i fodlænken med dyre advokaters hjælp, mens stuepigen - en fattig afrikansk immigrant - mister sit fodfæste.

To gode dokumentarer

TV 2 Play: "Partiernes skjulte overgreb". Dokumentar i tre afsnit. Handler om kulturen i de danske ungdomspolitiske partier. Ni unge kvinder står frem og fortæller om grænseoverskridende adfærd, magtmisbrug og seksuelle krænkelser og overgreb.

DR TV: "Voldtægtsanklagerne mod Harvey Weinstein". Amerikansk dokumentar fra 2019 om den amerikanske film-mogul Harvey Weinstein, der i 2017  blev anklaget for at have begået sexchikane og overgreb på flere kvinder. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet For abonnenter

Sex i en hemmelig verden: Alle slags mænd mødes i skoven - også dem med vielsesring og autostol på bagsædet

Annonce