Annonce
Livsstil

Tre ayurvediske opskrifter: Spis efter din dosha-type

Tre opskrifter til tre forskellige ayurvediske typer. Fotos: Sarah Sanctuary Williams/Gyldendal
Annonce

Sundhedscoach Maria Juhls tre bud på opskrifter, der er gode for hver sin dosha-type. I indledningen til hver opskrift fortæller hun lidt mere generelt om, hvordan man kan spise efter sin ayurvediske type.

Annonce

1. Vata: Laks med rodfrugtfritter og avocadodip

(2 personer)

Som vata skal du huske dig selv på at spise regelmæssige måltider. Hvis du er optaget af et projekt, kan du nemt glemme at spise, men det er altafgørende for, at du kan holde din energi og stamina igennem dagen. Tag dig derfor tid til at sidde ned og nyde 3-4 varme, stabiliserende måltider i løbet af din dag. Vata har godt af at holde sin uregelmæssige natur i balance ved at spise regelmæssigt. Sultekure kan have voldsomme energimæssige og følelsesmæssige følgere. Rodfrugtfritter

400 g rodfrugter som sød kartoffel, rødbede, pastinak og gulerod 2 kviste timian 6 fed hvidløg 3-4 spsk. olivenolie Salt og peber Laks

2 laksefileter 2 spsk. sesamfrø 1 citron Groft havsalt Dip

2 avocadoer ½ lime 100 g hytteost Salt, peber Rodfrugtfritter Skræl og skær rodfrugterne i passende stykker. Kom rodfrugterne i en stor frysepose sammen med timian, hvidløg, olie, salt og peber. Ryst det hele godt sammen. Hæld indholdet på en bradepande med bagepapir og bag det ved 200 grader i 30-40 minutter – afhængig af størrelsen på fritterne. Laks Vend laksefileterne i sesam og læg dem i et ildfast fad. Lad laksen komme i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter. Dip Mos avocadoen og bland den med saft fra ½ lime og hytteost. Smag til med salt og peber. Servering Anret laksen med rodfrugtfritter og avocadodip. Top laksefilterne med frisk citron og salt.

Annonce

2. Pitta: Blomkålsotto med broccoli og kyllingebryst

(2 personer)

Er du en udpræget pitta-type, har du sikkert en glubende appetit og tendens til at blive irritabel, hvis du ikke får mad, så snart du mærker sulten. Du gør derfor klogt i altid at have en snack ved hånden, og at tage godt for dig af retterne, især midt på dagen, hvor solen - og dermed din fordøjelse - er på sit højeste. Blomkålsotto

1 løg 3 spsk. smagsneutral kokosolie ½ l hønsebouillon ½ blomkålshoved ½ broccoli ½ dl piskefløde 250 g kyllingebryst 50 g revet Prima Donna ost 1 citron Salt Topping

1 lille bundt asparges Olivenolie Citron Blomkålsotto Hak løget fint og kom det i en gryde sammen med olien. Sauter ved svag varme, indtil løget er mørt og klart i farven. Hæld bouillonen i en separat gryde og lad det simre ved svag varme. Riv blomkålen på den grove side af rivejernet og varm det op i gryden med løg og fedtstof, indtil det har suget fedtstoffet. Tilsæt bouillon indtil det lige netop dækker blomkålen. Lad det simre indtil størstedelen af væden er væk. Tilsæt broccoli i små stykker, piskefløde og stegte kyllingestykker (se nedenfor) og lad det koge yderligere ind. Riv Prima Donna-osten i og skru ned for blusset. Smag til med citronsaft og salt. Stegt kyllingebryst Skær kyllingebrystet i mundrette stykker. Varm en pande med smagsneutral kokosolie og steg kyllingestykkerne af indtil de er let brunede. Grønt Knæk bunden af aspargesene og blancher dem, så de stadig har bid. Vend dem i olivenolie og citron. Servering Anret blomkålottoen i dybe tallerkener eller skåle med grønt og en smule fintrevet Prima Donna på toppen.

Annonce

3. Kapha: Dhal med frisk koriander og ristede græskarkerner

(2 personer)

Kapha-typer trives bedst med at nøjes med 2-3 måltider dagligt, springe mellemmåltider over, og at leve som vegetarer. Det giver en lethed, som kan mærkes både fysisk og mentalt, og som modvirker kapha-typens tendens til en søde tand og overvægt. Skru gerne op for grøntsager og spicy krydderier.

Dhal

1 dl rapsolie 1 rødløg 1 spsk. hakket frisk ingefær ½ spsk. chiliflager 2 spsk. karry 1 tsk. spidskommen 2-3 gulerødder 1 ½ dl røde linser 4 dl vand 100 g svampe (dem du bedst kan lide) ½ blomkål 1 dåse hakkede tomater ½ dåse kokosmælk Salt Topping

Lille bundt frisk koriander En håndfuld græskarkerner Dhal Varm olien i en stor gryde. Hak løg og ingefær fint og kom det i den varme olie sammen med chili, karry og spidskommen. Lad det hele stege i 4-5 minutter. Løgene skal ikke tage for meget farve. Skyl gulerødderne og skær dem i små tern og kom dem i gryden. Skyl linserne og læg dem i gryden. Steg dem hurtigt af sammen med gulerødderne og tilsæt vand. Kog linserne til de har absorberet væden. Hak svampene fint og skær blomkålen i små buketter. Tilsæt svampe, blomkål, de hakkede tomater og kokosmælk. Kog videre 5-10 minutter, indtil linserne er møre, men der stadig er bid i grøntsagerne. Smag til med salt. Topping Rist græskarkerner på en pande og skær korianderen i små stykker. Servering Anret dhalen i dybe tallerkener eller skåle og top med ristede græskarkerner og koriander.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Nyt boligprojekt smider lokal købmand på gaden: - Det gør selvfølgelig ondt

Annonce