x
Annonce
Tønder

Tre bud på en affaldsø midt i Højer

Området omkring Højer Mølle er bragt i spil som mulig hjemsted for en kommende affaldsø i den indre by i Højer. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Efter dialog mellem Højer Lokalråd og politikerne i teknik- og miljøudvalget er tre mulige placeringer af en affaldsø bragt i forslag. Afklaring forventes først efter sommerferien.

HØJER: Dagrenovationen med de grønne affaldsbeholdere og tømning hver anden uge fortsætter i Højer. Det er der politisk enighed om. Men samtidig skal en såkaldt affaldsø, som blandt andet findes i den indre by i Tønder og på Rømø, prøveopstilles i Højer. Men hvor skal den stå?

Indtil videre er tre placeringer bragt i forslag:

- Enten i området omkring Højer Mølle, i området omkring vandtårnet eller i det nyskabte åbne byrum ved Grøbleriet syd for Storegade, forklarer formanden for teknik- og miljøudvalget i Tønder Kommune, Bo Jessen (V).

Placeringerne er bragt i spil af Højer Lokalråd, og det skal nu undersøges nærmere af Tønder Forsyning, der har ansvaret for affaldshåndteringen i hele kommunen og altså også den indre by i Højer.

Annonce
Der kommer noget borgerinddragelse, så jeg regner ikke med en afklaring før efter sommerferien.

Bo Jessen (V), formand, teknik- og miljøudvalget, Tønder Kommune

Dialog

Inden den endelige afgørelse træffes, vil borgerne blive taget med på råd.

- Der kommer noget borgerinddragelse, så jeg regner ikke med en afklaring før efter sommerferien, siger Bo Jessen.

Formanden for Højer Lokalråd, Finn P. Hansen, sagde forud for mødet med politikerne, at man ville sondere terrænet omkring placeringsmuligheder.

- Herefter er det planen at indkalde til et nyt borgermøde, hvor vi vil præsentere forslag og ideer, sagde Finn P. Hansen.

Forsøgsbasis

Den enlige affaldsø kombineret med den fortsatte renovation med de grønne affaldsspande er resultatet af et fremstød sidste år, hvor Tøndermarsk Initiativet kom med forslaget om fuldtud at omstille affaldshåndtering på et antal affaldsøer med affaldssortering i en række nedgravede beholdere. Men det forslag faldt ikke i god jord hos borgere. 279 protestunderskrifter og en række kritiske høringssvar fik politikerne til at droppe forslaget, og i stedet forsøgsvis at etablere en enkelt affaldsø på frivillig forsøgsbasis.

Et forslag fra Tøndermarsk Initiativet gik ud på at omlægge dagrenovationen i Højer fra de grønne affaldsbeholdere, der fylder i bybilledet, til fem-seks strategisk placerede affaldsøer. Men det var borgerne ikke med på. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Baggrunden

Baggrunden for Tøndermarsk Initiativets udspil var, at affaldsøerne ville være med til at forenkle bybilledet, således at der ikke længere skulle stå beholdere ved hvert hus - hverken permanent eller i forbindelse med tømning, og at det samtidig ville reducere kørslen med store, tunge renovationslastbiler i den indre by.

De kritiske modargumenter lød på, at affaldsøerne ville være lig med en serviceforringelse, og at især ældre og handicappede borgere ville få problemer med at komme af med deres dagrenovation. Desuden var der bekymring for henkastning af affald omkring øerne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Vis noget trailer-tålmodighed

Det er fornuftigt, at Kommunernes Landsforening nu anbefaler, at landets genbrugspladser åbner tirsdag. Det må kunne lade sig gøre uden, at borgere og medarbejdere kommer i nærkontakt med hinanden og coronavirus. Især hvis vi som borgere opfører os fornuftigt. Det har det desværre skortet på i den seneste tid. Nogle har puttet haveaffald i containere til genbrugstøj. Andre har forsøgt at trænge ind på genbrugspladserne, siden de blev lukket 11. marts. I Haderslev vil man derfor lade det kommunale beredskab være en slags vagtværn, der skal holde ro og orden ved genbrugspladserne. Det lyder som en dårlig vittighed, men der er hos kommunen en reel frygt for, at borgerne ikke af sig selv vil følge anvisningerne og for eksempel holde behørig afstand til hinanden. Selvfølgelig kan det være frustrerende ikke at kunne komme af med sit haveaffald, gamle møbler og hvad vi ellers kører på genbrugspladsen med. Især på denne tid af året, da det er højtid for årets første oprydning i hus og have. Men de frustrationer må aldrig gå ud over sagesløse kommunale medarbejdere. Lukninger og genåbninger af genbrugspladserne skal helst være en landsdækkende beslutning, hvis man ikke skal risikere, at folk begynder at krydse kommunegrænser for at finde en åben plads. Men når nu de fleste genbrugspladser bliver tilgængelige på tirsdag, er det ikke en pligt, at man bruger dem fra dag 1. I mange husstande kan man sagtens vente én eller flere uger med at komme afsted. Hvis det er strengt nødvendigt, så vis noget trailer-tålmodighed, om man så må sige. Det er vigtigt at blive i sin bil så meget som muligt, mens man holder i en formentlig lang kø uden for genbrugspladsen. Det kan komme til at tage meget længere tid end normalt at komme af med affaldet, når der kun må være ti personer ad gangen på en genbrugsplads - inklusive personalet. Danskerne har indtil nu generelt været gode til at vise samfundssind. Lad også det samfundssind komme til udtryk ved og på genbrugspladserne.

Danmark

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce