Annonce
Tønder

Tre bud på en affaldsø midt i Højer

Området omkring Højer Mølle er bragt i spil som mulig hjemsted for en kommende affaldsø i den indre by i Højer. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Efter dialog mellem Højer Lokalråd og politikerne i teknik- og miljøudvalget er tre mulige placeringer af en affaldsø bragt i forslag. Afklaring forventes først efter sommerferien.

HØJER: Dagrenovationen med de grønne affaldsbeholdere og tømning hver anden uge fortsætter i Højer. Det er der politisk enighed om. Men samtidig skal en såkaldt affaldsø, som blandt andet findes i den indre by i Tønder og på Rømø, prøveopstilles i Højer. Men hvor skal den stå?

Indtil videre er tre placeringer bragt i forslag:

- Enten i området omkring Højer Mølle, i området omkring vandtårnet eller i det nyskabte åbne byrum ved Grøbleriet syd for Storegade, forklarer formanden for teknik- og miljøudvalget i Tønder Kommune, Bo Jessen (V).

Placeringerne er bragt i spil af Højer Lokalråd, og det skal nu undersøges nærmere af Tønder Forsyning, der har ansvaret for affaldshåndteringen i hele kommunen og altså også den indre by i Højer.

Annonce
Der kommer noget borgerinddragelse, så jeg regner ikke med en afklaring før efter sommerferien.

Bo Jessen (V), formand, teknik- og miljøudvalget, Tønder Kommune

Dialog

Inden den endelige afgørelse træffes, vil borgerne blive taget med på råd.

- Der kommer noget borgerinddragelse, så jeg regner ikke med en afklaring før efter sommerferien, siger Bo Jessen.

Formanden for Højer Lokalråd, Finn P. Hansen, sagde forud for mødet med politikerne, at man ville sondere terrænet omkring placeringsmuligheder.

- Herefter er det planen at indkalde til et nyt borgermøde, hvor vi vil præsentere forslag og ideer, sagde Finn P. Hansen.

Forsøgsbasis

Den enlige affaldsø kombineret med den fortsatte renovation med de grønne affaldsspande er resultatet af et fremstød sidste år, hvor Tøndermarsk Initiativet kom med forslaget om fuldtud at omstille affaldshåndtering på et antal affaldsøer med affaldssortering i en række nedgravede beholdere. Men det forslag faldt ikke i god jord hos borgere. 279 protestunderskrifter og en række kritiske høringssvar fik politikerne til at droppe forslaget, og i stedet forsøgsvis at etablere en enkelt affaldsø på frivillig forsøgsbasis.

Et forslag fra Tøndermarsk Initiativet gik ud på at omlægge dagrenovationen i Højer fra de grønne affaldsbeholdere, der fylder i bybilledet, til fem-seks strategisk placerede affaldsøer. Men det var borgerne ikke med på. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Baggrunden

Baggrunden for Tøndermarsk Initiativets udspil var, at affaldsøerne ville være med til at forenkle bybilledet, således at der ikke længere skulle stå beholdere ved hvert hus - hverken permanent eller i forbindelse med tømning, og at det samtidig ville reducere kørslen med store, tunge renovationslastbiler i den indre by.

De kritiske modargumenter lød på, at affaldsøerne ville være lig med en serviceforringelse, og at især ældre og handicappede borgere ville få problemer med at komme af med deres dagrenovation. Desuden var der bekymring for henkastning af affald omkring øerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Ugen i billeder: Så du det?

Annonce