Annonce
Esbjerg

Tre generationer i klimastrejke i Ribe

Tre generationer klar til klimamarch i Ribe. Fra venstre Jytte Evald, 61 år fra Skærbæk, fire-årige Frida og hendes mor, Marie Madvig Evald, 32 år fra Lustrup. Foto: Ole Maass.
I øsende regnvejr gik 150 mennesker i optog gennem Ribes gader for at lægge pres på politikerne med det klare budskab: gør noget ved klimaforandringerne og red kloden.

RIBE: På Domkirkepladsen stod 61-årige Jytte Evald fra Skærbæk sammen med datteren Marie Madvig Evald, 32 år og det fire-årige barnebarn Frida fra Lustrup og var klar til at gå i klimamarch gennem Ribes gader. Tre generationer sammen i det de betragter som en vigtig sag.

- Det gælder om at vi skal have politikerne i tale. De skal forstå, at der nu skal handling til, hvis vi skal have en fremtid på kloden, siger Marie Madvig Evald om grunden til, at hun med sin datter i hånden og sammen med sin mor er klar til at gå i klimamarch i Ribe.

I det øsende regnvejr var der langt fra lige så mange marchdeltagere, som ved den første klimamarch i Ribe for en måned siden. Men omkring 150 unge, midaldrende og ældre var klar til en spadseretur gennem Ribe med råb som "Bedre klima" og "Vi råber i kor: red vores jord".

- Jeg var også med til den første klimamarch. Budskabet er vigtigt, og man kan selv gøre noget ved f.eks. at spise økologiske fødevarer, sortere sit affald og stemme på politikere og partier, som sætter handling bag ordene, mener Jytte Evald.

Annonce

Selv gøre noget

Marie Madvig Evald er enig med sin mor.

- Man kan selv gøre noget. Man kan lade være med at bruge sprøjtegifte, købe økologi og man kan påvirke sine venner og bekendte. Vi kan allesammen gøre en lille smule, og derfor nytter det også noget at være med her i dag, mener hun.

I den uophørlige regn fredag ved middagstid var der undervejs gennem Ribes gader en del marchdeltagere, som faldt fra, og da optoget nåede frem til Giørtz Plads ved Borgerservice i Ribe var der cirka 100 deltagere tilbage. De kunne høre gymnasieelev Sigrid Selma Kerrigan som den første taler, der opfordrede til, at vi i fællesskab tager ansvaret og retter op på de fejl, der er begået. Fejl, som blandt andet betyder, at 30 procent af kloden er ramt af tørke samtidig med, at vandstanden i havene stiger og vil stige endnu mere i de kommende år, konstaterede hun i sin tale.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce