Annonce
Vejen

Tre generationer til stævne: Musikken er gået i blodet

En musikalsk familie fotograferet ved sommerstævnet på Askov Højskole. Fra venstre mod højre ses Christian Planck Pedersen på horn, hans mor Hanne på violin, hendes mor Karen, også på violin, og Hannes mand (Christians far) på kontrabas. Foto: Martin Ravn

22-årige Christian Planck Pedersen fra København tilbringer hvert eneste år en fantastisk uge på Askov Højskole. Han er opvokset med de musiske sommerstævner, som foreningen DAOS arrangerer, og han nyder at spille sammen med både sine forældre, sin kæreste og sin mormor.

ASKOV: For 22-årige Christian Planck Pedersen fra København er det en ganske særlig oplevelse at deltage i DAOS-sommerstævnet, der afvikles på Askov Højskole.

Han deltager nemlig i stævnet sammen med sine forældre, Hanne og Henrik fra Jyllinge, hans kæreste Anine og hans mormor, Karen Schmidt Nielsen fra Gentofte.

Christian spiller horn. Kæresten spiller bratsch. Hans mor og mormor spiller begge violin, og hans far spiller kontrabas.

Mormor Karen deltog i stævnet for første gang tilbage i 1957. Da hun fik børn, holdt hun en pause. Så tog hun børnene med til stævnet, og datteren Hanne - altså Christians mor - gjorde præcis det samme, da hun fik børn. Hun holdt en pause, og da hun atter deltog i stævner, var børnene med.

Ergo er Christian nærmest opvokset med det årlige sommerstævne i Askov, og hans mormor kan tydeligt huske, hvordan han som en lille purk gik rundt og studerede hvert eneste instrument på stævnet, før han til sidst endte med at erklære, at han ville spille på horn.

- Det var noget med, at der i orkestret på stævnet dengang sad seks gamle mænd og en enkelt kvinde og spillede på horn. Christian erklærede, at der vist godt kunne trænge til at ske en udskiftning, fortæller 82-årige Karen Schmidt Nielsen med et smil.

Annonce

Sommerstævnet er helt klart den bedste uge i året, og sådan har jeg altid følt det.

Christian Planck Pedersen, 22 år, hornist

En musikalsk familie

Christian Planck Pedersen er 22 år og spiller på horn.Hans mor, Hanne på 51 år, spiller på violin, og hans far, Henrik på 57 år, spiller på kontrabas.

Christians mormor, Karen Schmidt Nielsen på 82 år, spiller violin, og hans kæreste, Anine på 22 år, spiller på bratsch.

Alle deltager i det store musikstævne på Askov Højskole.

Stævnet er arrangeret af foreningen DAOS - en landsorganisation for danske amatør-symfoniorkestre og kammerorkestre.

Mormor Karen begyndte at deltage i DAOS-sommerstævnet tilbage i 1957. I dag er hun fyldt 82 år og deltager stadig hver sommer i stævnerne. Foto: Martin Ravn

Sommerens bedste uge

Christian Planck Pedsersen begyndte hurtigt at spille i det børneorkester, der altid sammensættes ved stævnerne, og senere kom han med i de voksnes orkestre.

- Sommerstævnet er helt klart den bedste uge i året, og sådan har jeg altid følt det, fortæller Christian begejstret, og hans mormor og mor fortæller, at det sjove er, at de andre 51 uger af året går utroligt hurtigt, så inden man ser sig om, er der stævne igen, og så føles det som om, man slet ikke har været væk.

Med til historien hører i øvrigt, at Hannes bror Carsten - altså Christians onkel - er professionel hornist ved Den Kongelige Livgarde.

Ved stævnet mødes man på kryds og tværs om musikken. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce