x
Annonce
Kultur

Tre højdepunkter fra udstillingen

Pixar, en udstilling om tegnefilm på Brandts Klædefabrik.Foto: Nils Svalebøg
Brandts nye udstilling om Pixar spræller mest, når filmenes figurer får krop og bevægelse. Her er tre nedslag, som på hver deres måde giver et nyt blik på Pixars univers.

.

Annonce
"Ratatouille" om den franske rottekok blev et stort biografhit i 2007. Foto: Nils Svalebøg

1 Zoetropen

Figurer kommer til live og animerer udelukkende med blinkende lys. Hele vejen rundt på en roterende plade står 18 figurer i flere lag. Hver figur er bevæget en smule i forhold til den foregående, så bevægelse opstår, når pladen roterer hurtigt, mens lyset blinker 24 gange i sekundet. De 24 lysglimt svarer til de 24 billeder i sekundet, som stort set alle film, inklusive Pixars animationsfilm, vises ved. Maskinen er skabt til at vise på den mest håndfaste måde, hvordan animation i billeder har virket i århundreder. (Se artiklens bærende billede)

2 Lerfigurerne fra "Ratatouille"

Udstillingen har en lang række figurer i plastic, som er aftryk af de lerfigurer, folkene hos Pixar laver af deres figurer, når de har besluttet sig for, hvordan de skal se ud. Forud for denne proces er der gået mange timer med skitser, design og prøver. Men når figurerne er færdige, skabes de i ler. At kunne gå på opdagelse i lerfigurerne tydeliggør, i hvor høj grad figurernes personlighed skabes i kropsholdning, bygning, påklædning og ansigtsfolder. Selv om figurerne står fastfrosset i montren, fortæller deres udtryk i sig selv små historier om, hvem de er.

3 Biograffortælling om processen

Museet har investeret i nyt udstyr og skabt en biograf, hvor hele Pixars kunstneriske proces vises fra de første tegninger til den færdige film. Filmen vises i et afskåret rum af en pæn størrelse. Tre projektorer hænger fra loftet og skaber et stort lærred, som fylder hele den ene langside. Skal man have et fokuseret blik på de mange kunstneriske discipliner, der er i spil, når Pixar laver film, er det her, man skal indfinde sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce