Annonce
Rejser

Tre hurtige attraktioner på Bornholm

Turister ved Helligdomsklippen bag Bornholms Museum. Foto: Nana Reimers/Trap Danmark
Trap Danmark udgiver frem til 2021 et stort værk om Danmarks natur, historie, kultur og samfund. Når det er færdigt, vil landet være verdens bedst beskrevne nation. Magasinet Rejser laver med hjælp fra Trap Danmarks redaktion punktnedslag i værket.

Helligdomsklipperne mellem Tejn og Gudhjem

Grundfjeldet, der i det meste af Danmark ligger dybt under jorden, er blottet på det nordlige Bornholm og har skabt dramatiske lodrette klippekyster, blandt andet ved Helligdomsklipperne mellem Tejn og Gudhjem.

Turister har på billedet vovet sig ud på den dramatiske klippekyst neden for Helligdomsklipperne ved Bornholms Kunstmuseum. De forskellige klippeformationer bærer maleriske navne som Kærlighedsbænken, Måneskinsklipperne, Lyseklippen og, naturligvis, Helligdomsklippen.

Havet har flere steder eroderet dybe gange eller "ovne" ind i klipperne. Blandt dem er den velbesøgte Sorte Gryde, en mere end 60 meter lang grotte, hvor besøgende kan lade sig skræmme af de talrige, men ganske uskadelige grotteedderkopper.

Annonce

Bøger om Danmark

Trap Danmark udkommer frem til 2021 med bøger om Danmark. Udgivelserne består af bøger om den enkelte kommune med et kort over kommunen indlagt. Bøgerne koster 200-300 kroner og kan købes i landets boghandlere. Derudover udgives 34 indbundne bøger med indholdet fra to til seks kommuner. De kan ligeledes købes enkeltvist for omkring 400 kroner, men udgør også et samlet 34-binds bogværk, man kan abonnere på til 12.775 kroner. Der skabes endvidere et omfattende digitalt opslagsværk med topografiske informationer fra en lang række samarbejdspartnere og fra Trap Danmarks redaktion. Se mere på trap.dk.

Udgivelsen af Trap Danmark, 6. udgave, er muliggjort med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond.

Tekstuddrag og billeder på denne side er fra Trap Danmark: Bornholm, der udkommer i denne måned. Indholdet findes også i Trap Danmark, bind 31: Brøndby, Hvidovre, Tårnby, Dragør, Bornholm. Bindet udkom 23. april.

Helleristninger på Madsebakke

Fra yngre bronzealder (cirka 1100 til cirka. 500 f.Kr.) domineres fundbilledet af helleristninger, især langs nordøstkysten, hvor grundfjeldet har ligget eksponeret siden istiden. Madsebakke mellem Sandvig og Allinge på det nordlige Bornholm er formentlig Danmarks største helleristningsfelt. Stedet, der rummer mere end 10 skibsristninger, hjulkors, fodfigurer og talrige skåltegn, var i yngre bronzealder et vigtigt kultsted. Området blev fredet i 1930. Efter den første fredning i 1930 er det fredede område udvidet flere gange.

På tur i Vang Granitbrud

Det tidligere Vang Granitbrud er i dag et rekreativt område, der åbnede i 2014. Her er opført sheltere og rastepladser, oprettet klatrefaciliteter og udsigtspunkter, anlagt enkelte mountainbike‑ og vandreruter, og ved det gamle udskibningssted Vang Pier kan man bade.

Peter Bonnéns bro over kløften ved Vang Granitbrud blev bygget i forbindelse med DGI’s landsstævne på Bornholm i 2002. Det geometrisk enkle cirkelslag modstilles af de seks meter lange cortenstålplader, der får beskueren til at tvivle på, om broen kan bære. Broen balancerer mellem formmæssig enkelhed og det æstetisk legende.

Helleristninger på Madsebakken. Foto: Nana Reimers/Trap Danmark
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Esbjerg

Mysterium om døde måger ved ny sø

Annonce