Annonce
Tønder

Tre landsbyer vil skabe nyt liv med samarbejde

I Rejsby, Vodder og Brøns er en gruppe foreningsfolk gået sammen om en udviklingsplan, som skal skabe aktitivet og liv i de tre landsbyer. Landsbyerne samarbejder allerede. Blandt andet om Idræt på Tværs. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
I Brøns, Rejsby og Vodder er de gået sammen om en udviklingsplan, som skal skabe mere liv i de tre landsbyer. På et borgermøde håber de at få borgernes inputs og idéer til planen.

Brøns/Rejsby/Vodder: I det nordvestlige hjørne af Tønder Kommune er Rejsby Lokalråd, 12-mandsforeningen i Brøns og Frifelt Sportsforening gået sammen om en udviklingsplan, som de håber kan bidrage til, at flere bliver boende, og at nye beboere slår sig ned i Brøns, Rejsby og Vodder.

- Der har været et drastisk fald af borgere i vores byer, og vi vil med samarbejdet gerne give folk en grund til at bo her. Vi vil bibeholde aktiviteter i byerne, så vi ikke ender som spøgelsesbyer, siger Christina Erichsen, som er næstformand for Rejsby Lokalråd og en af initiativtagerne til samarbejdet.

- Vi har alle noget at byde ind med, og kan supplere hinanden. For eksempel med frivillig støtte. Vi gør det jo allerede i forbindelse med vores byfester. Så hjælper vi i Rejsby lidt her og der, og omvendt. Det er en god måde at få nogle nye øjne på tingene, fortsætter hun.

Arbejdsgruppen bag udviklingsplanen har fået bevilliget 50.000 kroner fra Tønder Kommunes landdistrikts- og bosætningsudvalg til udarbejdelse af udviklingsplanen, med henblik på at danne en såkaldt landsbyklynge.

Annonce

Landsbyklynge

En landsbyklynge er et formaliseret samarbejde, hvor byerne sammen finder ud af hvilke faciliteter der skal være og hvor.

Det gør, at et område kan opretholde et højt serviceniveau med mange tilbud til borgerne, selvom de enkelte landsbyer er for små til selvstændigt at kunne tilbyde den enkelte service.

Borgernes idéer

Arbejdsgruppen har selv idéer til tiltag, som de mener skal blive og implementeres i de tre byer. Men de hører også meget gerne fra borgerne.

Derfor afholdes der den 23. januar et borgermøde, hvor arbejdsgruppen bag udviklingsplanen blandt andet vil præsentere projektet, og Tønder Kommunes landdistriktskoordinator vil fortælle om befolkningsudviklingen i området.

Allervigtigst er dog borgernes egne inputs.

- Vi håber med mødet, at folk kan se, at det er en god idé, vi har fået sat i gang. Vi vil rigtig gerne, at borgerne kommer med de tanker og idéer, de gerne vil ud med. Vi har mange idéer selv, men vi vil jo gerne have, at det er borgerne, der kommer lidt på banen. At vi sammen kan finde frem til, hvad der skal bestå, og hvad der videreudvikles på, lyder det fra Christina Erichsen.

Borgermødet finder sted den 23. januar klokken 19-21 på Frifelt Kro.

Alle er velkomne, men tilmelding er nødvendig. Det sker på mail fbr-landsbyklynge@outlook.dk eller på landsbyernes facebooksider.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce