Annonce
112

Tre mænd sigtet for hærværk, brandstiftelse og indbrud

Tønder flyveplads blev slemt ramponeret, da hærværksfolk smadrede fly, vinduer og døre og tømte pulverslukkere ud over køretøjer. Måske er sagen på vej til en opklaring. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Politiet mener nu at have fanget tre unge mænd, der menes at stå bag den sidste tids ildspåsættelser, indbrud og hærværk på Tønderegnen. De tre mænd fremstilles i grundlovsforhør klokken 13 i dag, onsdag.

TØNDER: Syd- og Sønderjyllands Politi mener nu har have fundet frem til hovedmændene bag den sidste tids mange og meningsløse hærværk, indbrud og ildspåsættelser på Tønderegnen.

Tirsdag blev de tre mænd i alderen 18, 18 og 23 år anholdt dagen igennem på tre forskellige adresser.

Ifølge vicepolitiinspektør ved politiets Områdecenter Syd, Preben Westh, er det politiets langvarige efterforskning, der gav pote tirsdag.

- Vi mener, at vi har fået fat i tre af hovedmændene til omfattende hærværk, indbrud og brandstiftelserosn, siger Preben Westh, der ikke kan sætte tal på antallet af forhold.

- Det er mange tilfælde, siger han.

De tre mænd blev anholdt tirsdag klokken 9.17, 13.30 og 15.50 i Tønder, oplyser Westh.

Annonce
Hærværket var omfattende og gik ud over mange af pladsens brugere. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Flere brande

Med anholdelserne og sigtelserne for omfattende hærværk, indbrud og brandstiftelse er de mange meningsløse sager i Tønder Kommune kommet en opklaring nærmere.

Det gælder blandt andet den brand, der hærgede en firlænget gård i Sæd, hvor det lykkedes for bandfolkene at redde stuehuset, eller branden i det ubeboede stuehus på Høgslundvej i Vennemose den 22. september midt på natten. Det undrede dengang ejeren af gården, at stuehuset, der var ubeboet og hverken havde indlagt el eller vand, kunne bryde i brand.

Søndag blev en række landbrugsmaskiner stjålet og gemt af vejen i en lade på Skærbækegnen, også her har politiet en mistanke om, at de tre mænd har en finger med i spillet.

- Vi har knapt et overblik over det endnu, der er et hav af sigtelser, siger lederen af den lokal efterforskning i Områdecenter Syd, Jens Peter Rudbeck.

Tømte pulverslukker

Et af de meningsløse hærværk, som de tre hovedmænd måske også har på samvittigheden, er indbruddet på Tønder Flyveplads i starten af september, hvor gerningsmændene blandt andet for fuld kraft kørte en flyvemaskine ind i en port, så propellen splintredes. Desuden blev der smadret vinduer og døre, og en pulverslukker blev tømt ud over et parkeret fly og ind i Tønder Taxis parkerede limousine.

Dengang sagde et medlem af Tønder Flyveklub, Preben Hansen, at hærværket gik ud over mange af pladsens brugere:

- Det er rigtig mange, det her er gået ud over. Vi har ikke haft overvågning indtil nu, men det kommer der absolut nu. Det værste er næsten, at sådan noget her ødelægger ens tiltro til andre mennesker. Det er ellers længe siden vi sådan rigtigt har haft problemer - der var engang for en del år siden, men vi har været glade for, at der i en del år har været ro.

Alt dette vil man blive klogere på senere onsdag. Her fremstilles de tre sigtede i et grundlovsforhør klokken 13 ved Retten i Sønderborg, oplyser politiet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce