Annonce
112

Tre mænd sigtet for hærværk, brandstiftelse og indbrud

Tønder flyveplads blev slemt ramponeret, da hærværksfolk smadrede fly, vinduer og døre og tømte pulverslukkere ud over køretøjer. Måske er sagen på vej til en opklaring. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Politiet mener nu at have fanget tre unge mænd, der menes at stå bag den sidste tids ildspåsættelser, indbrud og hærværk på Tønderegnen. De tre mænd fremstilles i grundlovsforhør klokken 13 i dag, onsdag.

TØNDER: Syd- og Sønderjyllands Politi mener nu har have fundet frem til hovedmændene bag den sidste tids mange og meningsløse hærværk, indbrud og ildspåsættelser på Tønderegnen.

Tirsdag blev de tre mænd i alderen 18, 18 og 23 år anholdt dagen igennem på tre forskellige adresser.

Ifølge vicepolitiinspektør ved politiets Områdecenter Syd, Preben Westh, er det politiets langvarige efterforskning, der gav pote tirsdag.

- Vi mener, at vi har fået fat i tre af hovedmændene til omfattende hærværk, indbrud og brandstiftelserosn, siger Preben Westh, der ikke kan sætte tal på antallet af forhold.

- Det er mange tilfælde, siger han.

De tre mænd blev anholdt tirsdag klokken 9.17, 13.30 og 15.50 i Tønder, oplyser Westh.

Annonce
Hærværket var omfattende og gik ud over mange af pladsens brugere. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Flere brande

Med anholdelserne og sigtelserne for omfattende hærværk, indbrud og brandstiftelse er de mange meningsløse sager i Tønder Kommune kommet en opklaring nærmere.

Det gælder blandt andet den brand, der hærgede en firlænget gård i Sæd, hvor det lykkedes for bandfolkene at redde stuehuset, eller branden i det ubeboede stuehus på Høgslundvej i Vennemose den 22. september midt på natten. Det undrede dengang ejeren af gården, at stuehuset, der var ubeboet og hverken havde indlagt el eller vand, kunne bryde i brand.

Søndag blev en række landbrugsmaskiner stjålet og gemt af vejen i en lade på Skærbækegnen, også her har politiet en mistanke om, at de tre mænd har en finger med i spillet.

- Vi har knapt et overblik over det endnu, der er et hav af sigtelser, siger lederen af den lokal efterforskning i Områdecenter Syd, Jens Peter Rudbeck.

Tømte pulverslukker

Et af de meningsløse hærværk, som de tre hovedmænd måske også har på samvittigheden, er indbruddet på Tønder Flyveplads i starten af september, hvor gerningsmændene blandt andet for fuld kraft kørte en flyvemaskine ind i en port, så propellen splintredes. Desuden blev der smadret vinduer og døre, og en pulverslukker blev tømt ud over et parkeret fly og ind i Tønder Taxis parkerede limousine.

Dengang sagde et medlem af Tønder Flyveklub, Preben Hansen, at hærværket gik ud over mange af pladsens brugere:

- Det er rigtig mange, det her er gået ud over. Vi har ikke haft overvågning indtil nu, men det kommer der absolut nu. Det værste er næsten, at sådan noget her ødelægger ens tiltro til andre mennesker. Det er ellers længe siden vi sådan rigtigt har haft problemer - der var engang for en del år siden, men vi har været glade for, at der i en del år har været ro.

Alt dette vil man blive klogere på senere onsdag. Her fremstilles de tre sigtede i et grundlovsforhør klokken 13 ved Retten i Sønderborg, oplyser politiet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Regionalt For abonnenter

Borgmestre raser over skrottede solcelle-planer for millioner: - Det er fuldstændig vanvittigt

Annonce