Annonce
112

Tre millioner kroner til at skabe nye jobs og grøn omstilling

Retap i Agerskov laver genfyldige vandfalsker. Det går rigtig godt, og det skyldes blandt andet, at virksomheden fik LAG-midler til at samle sin produktion i Agerskov. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
LAG Haderslev-Tønder fået en million kroner ekstra til spændende projekter. Første ansøgningsfrist den 18. november.

Haderslev-Tønder: De 30 millioner kroner, regeringen og erhvervsminister Lars Kollerup (S) har afsat ekstra i 2020 til projekter, der fremmer bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne, kommer også grønne og innovative projekter i Haderslev og Tønder til gode.

- Vi har fået 50 procent mere, altså en million, og det betyder, at vi har i alt 3 millioner kroner til at skabe arbejdspladser, grøn udvikling og bæredygtighed med, siger en glad LAG-koordinator, Solvejg Kappel, som fortæller, at ingen af pengene endnu er disponeret.

- Så jeg håber, at man nu finder de gode projekter frem og søger, tilføjer hun.

Der er i alt tre muligheder for at ansøge om pengene, nemlig 18. november, 8. februar og 5. maj.

- Alle midlerne skal være øremærket den 1. juli 2020, oplyser Solvejg Kappel, der håber, at mange vil byde ind:

Annonce

Baggrund

Projekter, der modtager tilskud under tilskudsordningen, skal bidrage til at nå de overordnede mål om at fremme erhvervsudvikling og forbedre rammevilkårene i landdistrikterne. Inden for tilskudsordningen kan
der således ydes tilskud til projekter, der har til formål:
1. At fremme job- og vækstskabende erhvervsudvikling inden for følgende temaer:
a) Etablering og udvikling af små virksomheder og mikrovirksomher.
b) Fremme af erhvervssamarbejde i landdistrikterne, herunder samarbejdsprojekter.
c) Fremme af innovation i landdistrikterne.

2. At forbedre rammevilkårerne i landdistrikterne inden for følgende temaer:
a) Basale servicefaciliteter
b) Fornyelse af landsbyer
c) Innovation

Koordinator Solvejg Kappel kan kontaktes på tlf. 7320 2600 eller 2014 8609.
koordinator@lag-haderslev-toender.dk

Grøn omstilling og jobs

- Jeg glæder mig i hvert fald til at se spændende og gode ansøgninger, men det er altså ikke nok at skifte to termoruder i et forsamlingshus. Der skal mere til, understreger Solvejg Kappel, der opfordrer potentielle ansøgere fra Haderslev og Tønder kommuner til at henvende sig til hende:

- Så jeg kan være behjælpelig med ansøgningerne.

Den lokale aktionsgruppe har prioriteret den grønne omstilling, bæredygtighed og skabelsen af arbejdspladser. 75 procent af projektmidlerne går derfor særligt til sådanne projekter.

- Og det må godt være innovative og komme lidt højt op i flyvehøjden, lyder det fra koordinatoren, som endnu en gang understreger, at LAG Haderslev-Tønder er meget optaget af at skabe arbejdspladser.

To spændende projekter

Hun peger på to meget forskellige projekter, der har modtaget LAG-midler, som har gjort en forskel. Dambåden i Haderslev har i alt fået cirka en million krone på grund af sit grønne islæt og turisme-aspektet:

- Den eldrevne motor er enormt fremsynet, og uden LAG-midlerne var dambåden nok ikke blevet til noget, siger Solvejg Kappel, der glæder sig over, at båden denne sommer har haft sin første hele sæson med mange gæster.

En anden succeshistorie er virksomheden Retap, der samlede sine aktiviteter fra København og Tyskland i Agerskov i Tønder Kommune. De fire medarbejdere er lige som omsætningen øget kraftigt. I dag er der mere end 20 medarbejdere.

I år er der uddelt LAG-midler til 15 projekter. Næsten tre millioner kroner er delt ud til store og små projekter
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce