Annonce
Sønderborg

Tre nedslag om jura

Kjeld Christensen, 74-årig advokat fortsætter med at arbejde, fordi han elsker sit job. Foto: Claus Thorsted

Værste sag:

- Jeg var forsvarer for flere af de tiltalte i Tøndersagen. Det var måske den eneste gang, hvor jeg tænkte, at her ville jeg gerne have været fri for at være forsvarer. Det var nogle ynkelige klienter flere af dem.

- Men når jeg så skal forklare det overfor andre, så plejer jeg at sige: Hvis nu det var din bror, så skulle han jo også have et forsvar. Så må man gøre sig umage.

Tøndersagen er en af de største og mest omtalte sager om seksuelt misbrug af børn i nyere tid i Danmark. Faderen udlånte og udlejede sine to døtre til en række fremmede mænd, som begik seksuelle overgreb mod pigerne.

Annonce

Godt råd til unge kolleger

- Jeg vil sige, at for det første skal de have en vis råhed. Så skal de hele tiden holde sig for øje, at de har med mennesker at gøre. Mennesker, der er i en vanskelig situation. Det er meget vigtigt, at man ikke bare ser dem som et salær.

Har du en i faget du beundrer?

- Ja, det har jeg faktisk. Jeg vil sige min gamle chef og statsadvokat Preben Alsøe i Sønderborg. Han førte retssager, så englene synger. Han var en formidabel afhører. Så vil jeg også nævne sagfører Bent Nielsen fra Århus, der også vejledte mig, der jeg skiftede over til at blive forsvarsadvokat.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Indland

Henriette Zobel er død 

Annonce