Annonce
Tønder

Tre nye søer anlagt: Skal tiltrække dyreliv og flere mennesker til naturstierne

Christian Nielsen er formand for Rangstrup Borgerforening, som i 2010 i samarbejde med Strandelhjørn Borgerforening etablerede naturstierne Æ Kleinbahn og Grimmose. Nu er tre søer også kommet til. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
På sti-ruten langs Rangstrup og Strandelhjørn nær Agerskov er der netop anlagt tre nye søer. Håbet er, at søerne kan tiltrække dyreliv, men også få flere mennesker ud at nyde naturstierne i området, som søerne nu er en del af.

Rangstrup: - Vi har alt slags dyreliv herude. Det handler bare om at komme herud, siger Christian Nielsen.

Der går heller ikke ret lang tid, før de første to rådyr spottes løbe om kap ude på marken.

- Vi har også ræve, mårhunde, masser af fugle herunder rigtig mange svaner og krondyr, fortsætter Christian Nielsen.

Han er formand i Rangstrup Borgerforening, som sammen med en række frivillige i lokalområdet og to lokale landmænd netop har fået etableret tre nye søer langs med naturstierne, der strækker sig fra Rangstrup til Strandelhjørn til Galsted tæt på Agerskov.

- Vi har så flot natur herude, og vand kan være med til at tiltrække endnu flere dyr hertil. Så vi håber på, at både naturstierne, som vi tidligere har anlagt, og nu søerne kan være med til også at få flere folk herud, siger formanden.

Der er søgt om tilladelse hos Tønder Kommune til at anlægge søerne, men det er to lokale landmænd, der frivilligt har lagt jord til søerne. Nu mangler der bare at blive sået græs rundt om dem.

- Det er grundvand, der er i søerne, som er kommet stille og roligt, i og med vi har gravet huller til søerne. Alt jorden, der er blevet tilovers, er spredt omkring søerne, da det ikke er lovligt at fjerne den jord fra stedet, siger Christian Nielsen, der samtidig påpeger, at søerne ikke er forfærdelig dybe, så den overskydende jord har ikke været noget større problem.

Annonce

- Vi har så flot natur herude, og vand kan være med til at tiltrække endnu flere dyr hertil. Så vi håber på, at både naturstierne, som vi tidligere har anlagt, og nu søerne kan være med til også at få flere folk herud.

Christian Nielsen, formand for Rangstrup Borgerforening

Naturstier og cykelsti

Søerne er anlagt i forbindelse med naturstierne Æ Kleinbahn og Grimmose, som blevet indviet i 2010 i samarbejde med borgerforeningerne Rangstrup og Strandelhjørn. Stierne strækker sig i alt 8,8 kilometer fra Rangstrup til Strandelhjørn til Galsted og tilbage til Rangstrup igen.

Følger man stierne, kommer man samtidig over to broer, der går over Nipså, og som blev anlagt i forbindelse med naturstierne. De to broer blev begge produceret hjemme i Christian Nielsens værksted takket værd frivillige hænder og en ingeniør.

- Broen ved Strandelhjørn er faktisk placeret lige ved siden af broen over Nipså, som tyskerne i maj 1945 sprængte i luften, inden de forlod Danmark. Man kan stadig se fundamentet fra den bro. Så det er lidt sjovt, at der nu står en ny en, siger Christian Nielsen.

Man er samtidig i gang med at skabe en cykelsti fra Rangstrup til Agerskov. En strækning på godt 14 kilometer, hvoraf otte kilometer bliver i ren natur, og som vil falde sammen med cykelstien til Toftlund. Cykelstierne er planlagt at stå færdige i oktober. Indtil da kan man nyde naturen langs stierne og de nu etablerede søer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Lagerhal gik op i flammer

Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce