Annonce
Tønder

Tre nye søer anlagt: Skal tiltrække dyreliv og flere mennesker til naturstierne

Christian Nielsen er formand for Rangstrup Borgerforening, som i 2010 i samarbejde med Strandelhjørn Borgerforening etablerede naturstierne Æ Kleinbahn og Grimmose. Nu er tre søer også kommet til. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
På sti-ruten langs Rangstrup og Strandelhjørn nær Agerskov er der netop anlagt tre nye søer. Håbet er, at søerne kan tiltrække dyreliv, men også få flere mennesker ud at nyde naturstierne i området, som søerne nu er en del af.

Rangstrup: - Vi har alt slags dyreliv herude. Det handler bare om at komme herud, siger Christian Nielsen.

Der går heller ikke ret lang tid, før de første to rådyr spottes løbe om kap ude på marken.

- Vi har også ræve, mårhunde, masser af fugle herunder rigtig mange svaner og krondyr, fortsætter Christian Nielsen.

Han er formand i Rangstrup Borgerforening, som sammen med en række frivillige i lokalområdet og to lokale landmænd netop har fået etableret tre nye søer langs med naturstierne, der strækker sig fra Rangstrup til Strandelhjørn til Galsted tæt på Agerskov.

- Vi har så flot natur herude, og vand kan være med til at tiltrække endnu flere dyr hertil. Så vi håber på, at både naturstierne, som vi tidligere har anlagt, og nu søerne kan være med til også at få flere folk herud, siger formanden.

Der er søgt om tilladelse hos Tønder Kommune til at anlægge søerne, men det er to lokale landmænd, der frivilligt har lagt jord til søerne. Nu mangler der bare at blive sået græs rundt om dem.

- Det er grundvand, der er i søerne, som er kommet stille og roligt, i og med vi har gravet huller til søerne. Alt jorden, der er blevet tilovers, er spredt omkring søerne, da det ikke er lovligt at fjerne den jord fra stedet, siger Christian Nielsen, der samtidig påpeger, at søerne ikke er forfærdelig dybe, så den overskydende jord har ikke været noget større problem.

Annonce

- Vi har så flot natur herude, og vand kan være med til at tiltrække endnu flere dyr hertil. Så vi håber på, at både naturstierne, som vi tidligere har anlagt, og nu søerne kan være med til også at få flere folk herud.

Christian Nielsen, formand for Rangstrup Borgerforening

Naturstier og cykelsti

Søerne er anlagt i forbindelse med naturstierne Æ Kleinbahn og Grimmose, som blevet indviet i 2010 i samarbejde med borgerforeningerne Rangstrup og Strandelhjørn. Stierne strækker sig i alt 8,8 kilometer fra Rangstrup til Strandelhjørn til Galsted og tilbage til Rangstrup igen.

Følger man stierne, kommer man samtidig over to broer, der går over Nipså, og som blev anlagt i forbindelse med naturstierne. De to broer blev begge produceret hjemme i Christian Nielsens værksted takket værd frivillige hænder og en ingeniør.

- Broen ved Strandelhjørn er faktisk placeret lige ved siden af broen over Nipså, som tyskerne i maj 1945 sprængte i luften, inden de forlod Danmark. Man kan stadig se fundamentet fra den bro. Så det er lidt sjovt, at der nu står en ny en, siger Christian Nielsen.

Man er samtidig i gang med at skabe en cykelsti fra Rangstrup til Agerskov. En strækning på godt 14 kilometer, hvoraf otte kilometer bliver i ren natur, og som vil falde sammen med cykelstien til Toftlund. Cykelstierne er planlagt at stå færdige i oktober. Indtil da kan man nyde naturen langs stierne og de nu etablerede søer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Bilbrand: Toyota brændte i Sommersted

Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];