Annonce
Tønder

Tre nye søer anlagt: Skal tiltrække dyreliv og flere mennesker til naturstierne

Christian Nielsen er formand for Rangstrup Borgerforening, som i 2010 i samarbejde med Strandelhjørn Borgerforening etablerede naturstierne Æ Kleinbahn og Grimmose. Nu er tre søer også kommet til. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
På sti-ruten langs Rangstrup og Strandelhjørn nær Agerskov er der netop anlagt tre nye søer. Håbet er, at søerne kan tiltrække dyreliv, men også få flere mennesker ud at nyde naturstierne i området, som søerne nu er en del af.

Rangstrup: - Vi har alt slags dyreliv herude. Det handler bare om at komme herud, siger Christian Nielsen.

Der går heller ikke ret lang tid, før de første to rådyr spottes løbe om kap ude på marken.

- Vi har også ræve, mårhunde, masser af fugle herunder rigtig mange svaner og krondyr, fortsætter Christian Nielsen.

Han er formand i Rangstrup Borgerforening, som sammen med en række frivillige i lokalområdet og to lokale landmænd netop har fået etableret tre nye søer langs med naturstierne, der strækker sig fra Rangstrup til Strandelhjørn til Galsted tæt på Agerskov.

- Vi har så flot natur herude, og vand kan være med til at tiltrække endnu flere dyr hertil. Så vi håber på, at både naturstierne, som vi tidligere har anlagt, og nu søerne kan være med til også at få flere folk herud, siger formanden.

Der er søgt om tilladelse hos Tønder Kommune til at anlægge søerne, men det er to lokale landmænd, der frivilligt har lagt jord til søerne. Nu mangler der bare at blive sået græs rundt om dem.

- Det er grundvand, der er i søerne, som er kommet stille og roligt, i og med vi har gravet huller til søerne. Alt jorden, der er blevet tilovers, er spredt omkring søerne, da det ikke er lovligt at fjerne den jord fra stedet, siger Christian Nielsen, der samtidig påpeger, at søerne ikke er forfærdelig dybe, så den overskydende jord har ikke været noget større problem.

Annonce

- Vi har så flot natur herude, og vand kan være med til at tiltrække endnu flere dyr hertil. Så vi håber på, at både naturstierne, som vi tidligere har anlagt, og nu søerne kan være med til også at få flere folk herud.

Christian Nielsen, formand for Rangstrup Borgerforening

Naturstier og cykelsti

Søerne er anlagt i forbindelse med naturstierne Æ Kleinbahn og Grimmose, som blevet indviet i 2010 i samarbejde med borgerforeningerne Rangstrup og Strandelhjørn. Stierne strækker sig i alt 8,8 kilometer fra Rangstrup til Strandelhjørn til Galsted og tilbage til Rangstrup igen.

Følger man stierne, kommer man samtidig over to broer, der går over Nipså, og som blev anlagt i forbindelse med naturstierne. De to broer blev begge produceret hjemme i Christian Nielsens værksted takket værd frivillige hænder og en ingeniør.

- Broen ved Strandelhjørn er faktisk placeret lige ved siden af broen over Nipså, som tyskerne i maj 1945 sprængte i luften, inden de forlod Danmark. Man kan stadig se fundamentet fra den bro. Så det er lidt sjovt, at der nu står en ny en, siger Christian Nielsen.

Man er samtidig i gang med at skabe en cykelsti fra Rangstrup til Agerskov. En strækning på godt 14 kilometer, hvoraf otte kilometer bliver i ren natur, og som vil falde sammen med cykelstien til Toftlund. Cykelstierne er planlagt at stå færdige i oktober. Indtil da kan man nyde naturen langs stierne og de nu etablerede søer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce