x
Annonce
Aabenraa

Tre skoler nomineret til Årets Røgfri Ungdomsuddannelse

Chalotte Schultz Jensen kunne i august fortælle, at hun efter mange år som ryger nu var røgfri, og at det ikke mindst skyldtes, atSocial- og Sundhedsskolen i Aabenraa havde indførte røgfri skoletid gældende fra den første skoledag efter sommerferien. Arkivfoto: Claus Thorsted
Social- og Sundhedsskolen Syd, Nyborg Gymnasium og Middelfart Produktionsskole er alle nomineret til Årets Røgfri Ungdomsuddannelse i Region Syddanmark.

Aabenraa: Flere og flere uddannelsesinstitutioner går med tanker om at kvitte smøgerne. Og selvom det endnu ikke er alle, der har taget det endelige skridt, er der nogle, der har valgt at gå forrest i kampen mod cigaretterne.

Tre af disse institutioner er Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa, Nyborg Gymnasium og Middelfart Produktionsskole, der nu er blevet nomineret til at vinde prisen Årets Røgfri Ungdomsuddannelse i Region Syddanmark.

Annonce

De tre kandidater

Social- og Sundhedsskolen Syd har en elevgruppe med mange rygere, men har alligevel indført røgfri skoletid. Ledelsen har inddraget skeptiske ansatte og elever og har etableret mange alternative, meningsfulde og understøttende aktiviteter.

Nyborg Gymnasium er en stor skole med mange forskellige uddannelsesretninger, og dermed har det også været en stor opgave at indføre røgfri skoletid. Men gymnasiet har ved at etablere en masse forskellige aktiviteter i frikvartererne givet rygerne et alternativ til rygepausen, og de er et forbillede for andre gymnasier.

Middelfart Produktionsskole har været røgfri længe. Skolen er en first mover og et bevis på, at man kan få indlejret den røgfri skoletid i kulturen.

Dommerkomité

Bag prisen står Region Syddanmark. De nominerede er udpeget af en dommerkomité bestående af repræsentanter fra de syddanske kommuner, de syddanske ungdomsuddannelser, Kræftens Bekæmpelse, Danske Gymnasier, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier og regionsrådet.

Vinderen af prisen vil blive udpeget senere på foråret.

Kræftens Bekæmpelse er partner i projektet og vil løbende bidrage med viden, materialer og inddragelse af for eksempel frivillige til arrangementer om rygestop på skolerne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce