Annonce
Vejen

Tre sydjyske landboforeninger besøgte Landbrug & Fødevares kontor i Bruxelles

Familielandbruget foran Parlamentet i Bruxelles. Privatfoto

Vejen: I den forgangne uge har repræsentanter for tre sydjyske landboforeninger besøgt Landbrug & Fødevares kontor i Bruxelles. Her har man bl.a. haft møder med den europæiske landbrugsorganisation Copa Cogeca, MEP’er Asger Christensen (V) og National Farmers Unions Bruxelles-kontor. Familielandbruget har mødtes med Karen Melchior (Radikale Venstre), Niels Fuglsang (S) og Asger Christensen (V). Derudover besøgt Den danske Ambassade i Bruxelles.

- Vi er taget til Bruxelles for at blive klogere på EU, der jo for os landmænd har stor indvirkning på vores dagligdag. Faktisk kommer 80 pct. af den lovgivning, vi i landbruget reguleres efter, fra EU. Derfor har vi også taget en håndfuld budskaber med herned. Situationen med afrikansk svinepest er så usikker lige nu, og derfor mener vi i Jysk Landbrug, at det bør forbydes at tage skudte vildsvin med hjem fra de ramte områder, siger formand for Jysk Landbrug H.C. Gæmelke, i en pressemeddelelse.

- Vi vil også gerne høre, hvordan de vil finde plads til mere natur, når de tøver med at støtte op om bruttoarealmodellen. Det hænger ikke sammen, at EU beslutter, at vi skal have mere natur, samtidig med at de frygter, at en bruttoarealmodel vil efterlade udyrkede landbrugsarealer, siger Henrik Bertelsen, formand for Familielandbruget Sydvest.

Annonce
Jysk Landbrug på Landbrug & Fødevarers kontor i Bruxelles med direktør Annette Toft, der fortæller. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce