Annonce
Esbjerg

Tre toiletter smadret af vandaler

Sådan så nogle af skaderne ud efter det omfattende hærværk på de tre toiletbygninger. Billedcollage: Esbjerg Kommune
Det kommer til at koste Esbjerg Kommune omkring 150.000 kroner at udbedre skaderne, efter at tre offentlige toiletter er blevet smadret af hærværksmænd.

Esbjerg: Tre af Esbjerg Kommunes offentlige toiletbygninger er blevet smadret noget så eftertrykkeligt.

Det drejer sig om to toiletbygninger i Marbæk-området og en i midtbyen, nærmere bestemt i Borgergade 43 ved parkeringspladsen.

Hærværket har fundet sted på et tidspunkt mellem fredag eftermiddag og lørdag morgen.

Toiletbygningen i Borgergade er nu lukket, og der er sat en træplade for åbningen, hvor døren burde være. En bunke knust glas er fejet sammen i en lille bunke ved de nærliggende buske som endnu et vidnesbyrd om, hvad der er foregået, og det er ikke småting.

- Det er virkelig voldsomt det her. Døren er blevet brækket op, alt af porcelæn er smadret i tusind stykker, både toilet kumme og vask, der er knust spejle og rykket ting ud fra væggen, og der er lavet graffiti, fortæller Jesper Brødsgaard, der er entreprenørchef ved Drift og Anlæg ved Esbjerg Kommune.

De to toiletbygninger i Marbæk-området har fået nogenlunde samme tur, og efter hærværket har det strømmet ud med vand fra tilslutningerne til både toilet og vask, så forsyningen har måttet lukke for vandet.

Annonce

Hærværk

Der er på et tidspunkt mellem fredag eftermiddag og lørdag morgen blevet begået omfattende hærvæk på tre af Esbjerg Kommunes offentlige toiletbygninger.

Det drejer sig om bygninger i Borgergade 43, på Sjelborggårdsvej 65 og på Marbækgårdsvej 25.

Hærværket er meldt til politiet, der på telefon 114 gerne hører fra folk, der kan have oplysninger om hærværket.

Ærgerlige penge

Det omfattende hærværk kommer til at koste i omegnen af 150.000 kroner, vurderer entreprenørchefen.

- Jeg vil tro, at skaderne løber op i mindst 50.000 per toiletbygning, og da vi som kommune er selvforsikret, rammer det os selv, og det er da ærgerlige penge at betale. Jeg hæfter mig specielt ved den voldsomhed, der ligger bag hærværket. Gerningsmændene har haft noget tungt at slå med og har virkelig slået løs på inventaret, siger Jesper Brødsgaard.

Han kan ikke give noget tal for, hvor mange penge Esbjerg Kommune hvert år bruger på at udbedre skader efter hærværk, da udgifterne er fordelt på forskellige afdelinger, men hans fornemmelse er, at der bliver flere og flere tilfælde, selv om der er langt mellem hærværkstilfælde af så grov karakter som disse.

- Jeg tror ikke, at det her giver anledning til ændrede procedurer eller tiltag. Som udgangspunkt vil vi ikke opsætte videoovervågning ved toiletbygningerne, men hvis det gentager sig, kan det måske alligevel blive nødvendigt, siger Jesper Brødsgaard.

En lille bunke glasskår i buskadset og en træplade for indgangen vidner om sidste weekends hærværk på toiletbygningen i Borgergade. Foto: Jesper Orry
Toiletbygningen i Borgergade er ude af drift efter sidste weekends hærværk. Foto: Jesper Orry
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

112

30-årig indbrudstyv hærgede Kolding i måneder, inden han meldte sig selv: - Jeg gjorde det af grådighed

Annonce