Annonce
Sønderborg

Tre veje i Sønderborg: Valgkort nåede aldrig frem

Stemmeprocenten ved valget søndag landede på 63 procent i Sønderborg Kommune mod 55 procent ved seneste valg i 2014. På landsplan var stemmeprocenten 66. Arkivfoto: Timo Battefeld
Et ukendt antal vælgere på tre veje i Sønderborg fik aldrig tilsendt valgkort til søndagens EP-valg. Hverken PostNord eller KMD har konstateret fejl i deres procedurer.

Sønderborg: En række beboere på tre større veje i Sønderborg modtog aldrig valgkort til søndagens valg til Europa Parlamentet.

Det er uklart hvor mange vælgere, det drejer sig om, og hverken Post Nord eller KMD, der producerer valgkort til landets 4,3 millioner vælgere, kan forklare, hvad der er gået galt.

- På valgdagen kunne vi konstatere, at der var et større antal vælgere i Sønderborg, som kom til os og fortalte, at de ikke havde modtaget deres valgkort. Vi ved ikke, hvad der er gået galt, fortæller Aase Henriksen, der er valggeneral i Sønderborg Kommune.

Hun oplyser, at det drejer sig om beboere på enten Ahlmannsvej, Sdr. Landevej eller Sundquistgade i det centrale Sønderborg. I nærheden af et halvt hundrede vælgere har henvendt sig, og de fik mulighed for at stemme ved at fremvise pas, kørekort eller sygesikringsbevis.

- Men hvor mange, der ikke har fået tilsendt valgkort, ved vi simpelthen ikke noget om, siger Aase Henriksen, der tirsdag har informeret Indenrigsministeriet om sagen.

Annonce

Afviser fejl

Ifølge retningslinjerne skal man som vælger have tilsendt sit valgkort mindst fem dage før et valg. Det er KMD, der producerer valgkort på vegne af landets kommuner, og her afviser kommunikationschef Christoffer Hellmann, at KMD har begået fejl.

- Vi følger en stram tidsplan, som er overholdt. Alle 4,3 millioner valgkort er produceret og afleveret i tide til PostNord, siger han.

Også PostNord afviser at være ansvarlig for fejlen.

Selskabets presseafdeling har tirsdag formiddag været i kontakt med sin lokale distributionschef i Sønderborg, og han fortæller, at alle de valgkort, som PostNord har modtaget til Sønderborg, er afleveret rettidigt inden de fem dage op til valget.

Mød frem

Onsdag i den kommende uge er der valg til Folketinget, og dermed skal alle vælgere have modtaget valgkort med posten senest fredag den 31. maj

I Sønderborg Kommune opfordrer valggeneral Aase Henriksen til, at man møder frem på valgstedet, selv hvis ikke man skulle modtage sit valgkort:

- Jeg vil gerne understrege, at man godt kan stemme, selv om man ikke har modtaget et valgkort. Man skal blot møde frem på sit valgsted og medbringe gyldig legitimation, så kan man som stemmeberettiget få udskrevet et erstatningsvalgkort, fortæller hun.

Ifølge valgkonsulent i Indenrigsministeriet, Christine Boeskov, er Sønderborg tilsyneladende det eneste sted i landet, hvor valgkort ikke er nået frem i tide.

Stemmeprocenten ved valget søndag landede på 63 procent i Sønderborg Kommune mod 55 procent ved seneste valg i 2014. På landsplan var stemmeprocenten 66.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce