Annonce
Kultur

Tredje forsøg: 13 bands fra Europa spiller på sønderjysk festival

I 2018 fandt LIET International sted i Ljouwert/Leeuwarden i det nordlige Holland. PR-foto
På grund af corona har Bund Deutscher Nordschleswiger to gange måttet aflyse værtskabet for den internationale LIET-festival, som skulle holdes i Aabenraa. Nu er datoen sat til 13. maj 2022 – i Tønder.

SØNDERJYLLAND: Den europæiske sangkonkurrence for regionale sprog og mindretalssprog LIET International har to gange været programsat i Aabenraa, i 2020 og i 2021, men begge gange er det blevet aflyst på grund af corona.

Nu er der som et tredje forsøg sat en dato på festivalen. Det bliver den 13. maj 2022. Men denne gang er festivalen rykket fra Aabenraa til Tønder.

Det oplyser arrangøren, som er hovedorganisationen for det tyske mindretal i Sønderjylland, Bund Deutscher Nordschleswiger, BDN.

Annonce

Det ventes, at op til 13 bands vil deltage i LIET International 2022. Deltagerne udvælges af en jury i oktober i år, og bands rundt om i Europa kan begynde at søge i slutningen af maj.

I folkmusikkens hovedstad

I Tønder vil Schweizerhalle - Tønder Kulturhus - danne ramme om festivalen.

- Det er et rigtigt dejligt spillested, og Tønder er jo i forvejen kendt som folkmusikkens hovedstad i Norden. Det vigtige er, at det holdes i det dansk-tyske grænseland, og det bør kunne trække publikum fra hele området, siger Uffe Iwersen, der er kulturkonsulent hos BDN.

Han fortæller, at BDN fra begyndelsen havde et godt øje til Tønder i forbindelse med LIET-festivalen, men arrangementet blev knyttet til 100-året for Genforeningen, og BDN fik tilsagn om 125.000 kr. i tilskud fra Genforeningspuljen og Eventpuljen i Aabenraa Kommune.

Der var først planen, at festivalen skulle holdes 3. og 4. april 2020 på Gazzværket i Aabenraa, men i de første måneder af 2020 stod det klart, at det ikke ville blive muligt at samle mange bands fra hele Europa. Derfor måtte det aflyses.

Annonce

Lettelse i BDN

Festivalen – og andre aflyste kulturevents – fik lov til at overføre tilskud fra Aabenraa Kommune til 2021, hvis de blev udskudt til 2021 på grund af corona. BDN forsøgte med en ny dato, den 27. marts i år, men efter restriktionerne blev strammet igen i efteråret, valgte BDN at aflyse igen.

- Nu tror vi på, at det kan lade sig gøre i 2022, siger Uffe Iwersen.

Organisationen har fået lov at beholde 100.000 kr., som Sydbank Fonden donerede til det oprindelige arrangement, og andre fonde vil også blive ansøgt til festivalen, der - i hvert fald oprindeligt - havde et budget på omkring en halv million kroner.

- Vi har investeret både tid og penge i planlægningen, så vi er lettede over, at indsatsen ikke har været forgæves, siger Uffe Iwersen.


Det vigtige er, at det holdes i det dansk-tyske grænseland, og det bør kunne trække publikum fra hele området.

siger Uffe Iwersen, kulturkonsulent, BDN


LIET International

Sangkonkurrencen for regionale sprog og mindretalssprog LIET International er et vestfrisisk initiativ. Den blev holdt første gang i Ljouwert/Leeuwarden i 2002.

Festivalen har rejst over hele Europa siden 2006 - og siden 2008 med støtte fra Europarådet. LIET International er en af ​​de største begivenheder til fremme af mindretalssprog.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce