Annonce
Læserbrev

Trefoldigt Hurra for murermesteren

Annonce

Læserbrev: Med hånd på hjertet, så vellykket operation for flytning af "Lystårnet" ved Rubjerg Knude fyr i Vendsyssel, Nordjylland.

Uden kollaps eller skrid blev bygnings-kolosset flyttet hen til et mere sikkert sted i terrænet langt væk fra det oprindelige sted med fare til følge.

Ja, og takket være murermesteren Kjeld Pedersen. Han må jo være en solid og visionær håndværker, som kvalificerer ham til titlen "mester".

Under en artikel i "Der Nordschleswiger" den 23. oktober d.å. blev sagen behandlet journalistisk set af geolog og redaktør Helge Möller. Artiklens overskrift var "Umzug in rund vier Stunden".

Opmærksomheden henledes på, at jeg hermed vil behandle sagen fra et andet synspunkt, nemlig geoteknisk set.

Geologien i Rubjerg Knude området er dækket stort set med "kviksand" og som bekendt er kviksandets' bæreevne for bygningskonstruktioner svær.

Risikoen for kollaps var til stede. Heldigvis skete der ikke noget, takket været en meget intensiv designplanlægning udført af "murermesteren" og hans team så lykkedes det at flytte tårnet til et relativt mere sikkert område, væk fra de hydrodynamiske havbølger, der eroderer terrænet.

Vi har en mere eller mindre pendant case i Ægypten - "Das Land am Nil" - i Nildeltaet, som blev med tiden mindre og mindre, da bølgerne fra Middelhavet førte sedimenterne nordpå som ved Rubjerg.

Landbrugsområdet blev mindre; bomuldsdyrkningen blev mindre m.v.

Tilbage til vort emne her om "geoteknikken", der blev brugt til, at redde Rubjerg Fyr.

Jeg vil med min faglighed i branchen mene, at "case history" gerne må undervises til teknikumingeniører, akademiingeniører og civilingeniører på DTU f.eks., da casen er unik af sin art.

Så kan murmester Kjeld Pedersen juble af glæde over et trefoldigt hurra til ham landet over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Hvorfor er aktivister så forudsigelige?

Annonce