Annonce
Trekantområdet

Trelde-familie er hjemme i Shanghai igen

Henrik Nygaard fra Fredericia sammen med sin datter Helena på 16 og søn Thomas, der netop er blevet seks, på vej hjem til Shanghai efter en ufrivilligt lang corona-ferie i Trelde. De nåede frem dagen før, Danmark blev opgraderet til højrisiko-land. Privatfoto
Efter frivillig corona-flugt i Trelde er familien nu hjemme i Shanghai, hvor de lever under strengere corona-kontrol, end vi ser i Danmark.

Shanghai: Efter at have tilbragt en ufrivillig lang ferie i sit sommerhus i Trelde er fredericianske Henrik Nygaard og hans familie nu hjemme i Shanghai igen.

Sidst i februar fortalte vi om familien om deres nytårsferie i sommerhuset, som var blevet forlænget på grund af corona-situationen i Kina. En planlagt ferie på én uge endte med at blive til syv uger. Under deres ferie blussede corona-situationen i Kina op, og familien valgte at blive i Danmark for ikke at blive fanget i en uoverskuelig sygdoms- eller karantæne-situation i Kina.

Men nu er de hjemme i Shanghai, hvor både Henrik og hans hustru, Mingran, arbejder. De er glade for at være hjemme, men de fortæller også om en hverdag, der stadig bærer præg af situationen og den kinesiske håndtering af epidemien.

For mig har det også været svært at forlade mine forældre i Danmark i denne situation.

Henrik Nygaard, fredericianer bosat i Shanghai

Nåede ud af Danmark i tide

Henrik, der er vokset op i Fredericia, og hans hustru arbejder begge internationalt. Og dét nåede at spænde ben for familiens rejseplaner flere gange, inden de nu er hjemme i Shanghai.

Først blev Mingran og datteren, Helena, på 16 år sat i hjemmekarantæne efter at have været i kontakt med en covid19-positiv medrejsende i et fly.

Da beskeden om karantæne kom fra Styrelsen for Patientsikkerhed, var Mingran i USA, mens de andre var i Trelde.

- Mingran gik straks i karantæne på et hotel i byen efter aftale med de amerikanske sundhedsmyndigheder. Samtidig isolerede jeg mig med Helena og Thomas (der netop er fyldt seks år, red.) i vores sommerhus i Trelde de næste ni dage, indtil vores hjemmekarantæne sluttede 13. marts. Familie bragte os varer, og vi fordrev tiden med hjemmeskole, en masse Minecraft, daglig filmaften, og petanque og andre spil i haven. Det var nogen lange dage, men ingen af os blev heldigvis syge, skriver Henrik i en mail fra Shanghai.

Samme dag som hjemmekarantænen udløb fløj de til Kina. Henrik og børnene fra Danmark, Mingran fra USA.

- Vi ankom alle til Shanghai 14. marts. Danmark var på det tidspunkt endnu ikke kategoriseret som højrisiko-land, så børnene og jeg slap relativt smertefrit igennem sundheds- og paskontrol og fik et grønt klistermærke på vores pas, som betyder, at vi ikke skulle i hjemmekarantæne. Mingran, som ankom fra USA, fik hjemmekarantæne i 14 dage ved ankomsten til Shanghai, og det har vi løst ved at leje en møbleret lejlighed i nabobygningen, hvor vi bor – her sidder Mingran så og fordriver tiden med en masse arbejde indtil 29. marts. Vi bringer mad og andre fornødenheder over til hende flere gange om dagen. Det er en tålelig løsning for os alle, og vi er bare glade for at være sammen igen her i Shanghai. Men for mig har det også været svært at forlade mine forældre i Danmark i denne situation. Vi taler sammen flere gange om ugen og foreløbig klarer de sig fint, skriver Henrik til ElboBladet.

Annonce

Masser af kontrol og karantæne

Efterhånden ser corona-situationen i Kina ud til at bevæge sig i den rigtige retning.

Men endnu er tilstandene ikke normale i Shanghai, fortæller Henrik.

- Alle, både lokale myndigheder og individer, er utroligt påpasselige, og det sætter vi virkelig stor pris på! Byen har været totalt lukket ned i hele februar, og man har formået at holde smittetallet nede på 394 tilfælde og fire døde i en by med 25 millioner indbyggere. Alle uden undtagelse går med masker udenfor, og der er håndsprit alle vegne. Restauranter og butikker er åbne igen, men folk holder sig generelt væk og får i stedet varer bragt ud. Ved indgangen til vores bebyggelse får alle målt temperatur, før de må komme ind, og det er kun beboere og folk med tilladelse, som kan komme ind. Sådan foregår det i alle beboelsesområder. Føles det som en begrænsning af vores frihed? Ja, men det virker, og vi føler os trygge og er meget taknemmelige over, at der bliver passet på os, skriver han.

Alle indrejsende til Kina bliver testet og målt. Positive sættes i karantæne, og man skal indrapportere sin temperatur to gange i døgnet, oplyser Henrik Nygaard.

En af familiens naboer i Shanghai er i karantæne. Myndighederne har sat en alarm på døren. Privatfoto
Annonce

Øst, vest, Shanghai bedst

Som dansker og fredericianer kan man måske undre sig over, at Henrik og hans familie foretrækker Kina og Shanghai netop nu, når de kunne være blevet i Trelde-sommerhuset.

- Men trods mange flytninger de sidste mange år betagter vi Shanghai som vores hjem - specielt gælder det børnene, forklarer Henrik.

Samtidig står Helena og skal afslutte sin skole, inden hun skal starte på en kostskole i Storbritannien, og resten af familien skal flytte til Haag i Holland.

- Skolerne i Shanghai er stadig ikke åbne, nok fordi man virkeligt er nervøse for en ny bølge af sygdomstilfælde. På nuværende tidspunkt regner vi med, at Helenas eksamener til sommer bliver aflyst, og at man finder en anden måde at give karakterer på. Vores plan er stadig at flytte til Haag til sommer, men måske bliver det senere end den oprindelige plan. Det må tiden vise, skriver Henrik.

Familiens bogligkvarter er indhegnet. Ved den bemandede indgang er der blevet etableret en kontrolstation (til højre i billedet), hvor alle får målt deres temperatur. Der er kun adgang med lovligt ærinde - og ikke med en temperatur over 37,3 grader. Privatfoto

Området omkring Henrik Nygaards hjem bærer præg af situationen. Der er mennesketomt, og banneret i baggrunden slår fast, at corona-situationen skal tages alvorligt. Privatfoto
Der er langt fra Trelde til Shanghai, og Helena og Thomas tyede til telefonen. Privatfoto
Henrik, Helena og Thomas på altanen i deres hjem. Henriks hustru, Mingran, er i karantæne i en nabolejlighed. Privatfoto
Selvom Henrik er fra Fredericia, og familien er flyttet flere gange - og snart gør det igen - er Shanghai deres hjem. Ikke desto mindre har sommerhuset i Trelde - og udsigten derfra - en stor plads i deres hjerter. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce