Annonce
Trekantområdet

Triste miner hos restauratørerne: Spisesteder håber det bedste for Fredericia Teater

Flere af Fredericias spisesteder og hoteller har glæde af den kundetilstrømning, Fredericia Teater gennem de senere år har skabt. Derfor fulgte restauratørerne også med, da teatrets blodrøde regnskab tiorsdag blev offentliggjort. Foto: Peter Friis Autzen og Klaus Madsen
Onsdagens chokmelding om Fredericia Teaters millionunderskud giver triste miner på flere af byens spisesteder.

Fredericia: Siden Fredericia Teater for alvor begyndte at tiltrække gæster fra nabobyer og resten af landet, har flere af byens spisesteder oplevet en markant højere belægning end tidligere.

Så da teatrets bestyrelsesformand, Gitte Lillelund Bech, onsdag morgen offentliggjorde sidste års underskud på 20 millioner kroner, var det en melding, der blev studeret nøje blandt byens restauratører.

Annonce

Restaurant Carlos

Levente Nyitrai er indehaver af Restaurant Carlos. Han oplever ofte, at hovedparten af gæsterne er på vej i teatret. Arkivfoto: Peter Friis Autzen

- Jeg er bekymret og ked af at læse om teatrets udfordringer. Teatret betyder meget for byen, og når man er ude i landet og nævner Fredericia, kan man næsten ikke undgå også at komme til at tale om Fredericia Teater, siger Levente Nyitrai, indehaver af Restaurant Carlos.

Han har ofte kunder, der er på vej i teatret.

- Det er svært at sige præcist, hvor mange kunder ekstra vi får på grund af teatret. I nogle forestillingsperioder har vi helt fuldt hus af teatergæster. Men hvis ikke de gæster kom, ville der være andre. I højsæson er det måske hver anden af vores gæster, der kommer her i forbindelse med en teateroplevelse. Eller måske tre ud af fire. Jeg håber virkelig, at de økonomiske udfordringer ikke kommer til at begrænse teaterudbudet og kvaliteten, siger Levente Nyitrai.

Ti Trin Ned

Hos restaurant Ti Trin Ned er teatergæster ikke den største kundegruppe. Men chefkok Rainer Gassner mener, at teatret har løftet byen - og dermed også det grundlag restauranten står på. Arkivfoto: Peter Friis Autzen

På restaurant Ti Trin Ned oplever man ikke den samme tilstrømning af teatergæster, som nogle af byens andre spisesteder beretter om.

- Vores koncept er ikke så velegnet til, at gæsterne skal hurtigt ud ad døren for at nå en teaterforestilling. Så vi ser ikke så mange teatergæster her hos os, siger chefkok Rainer Gassner.

Men selvom han ikke umiddelbart ser så mange teatergæster i sin restaurant, glæder han sig over, at Fredericia har så godt et teater.

- Kunst og kultur er vigtigt for et samfund. Og det er vigtigt, at man har et kulturliv, underholdning, oplevelser og hygge i en by som Fredericia - og at vi har noget at vise frem. Så helt generelt er det godt for os alle, at vi har et stærkt teater. Så jeg er ked af at høre, at teatret kommer ud med så stort et underskud, og at de må afskedige så mange, siger Rainer Gassner.

Urbania Street Food

Hos Urbania Street Food ser medejer Brian Løkkegaard (ved ølhanen) en hel del teatergæster, selvom han fornemmer, at de fleste på teatertur vælger mere traditionelle restauranter. Han håber, at drømmen om et fremtidigt superteater ved havnen stadig står, trods teatrets kæmpeunderskud. Arkivfoto: Klaus Madsen

Hos streetfooden i Gothersgade har medejer Brian Løkkegaard med ærgrelse læst om teatrets økonomi.

- Teatret er vigtigt for byen, og vi er del af byen, siger han.

Urbania Street Food får en del kunder som følge af at være med i teatrets henvisnings-pakke ved køb af billetter. Men Brian Løkkegaard ser ikke teatergæster som stedets største kundegruppe.

- Vi ser en del af artisterne og teatrets medarbejdere blandt vores kunder, og dem er vi glade for. Men hovedparten af teatergæsterne søger måske andre typer af spisesteder. Alligevel vil jeg mene, at teatret har betydning for os. For teatret giver byen en stolthed, som er ret ny. Og når jeg er rundt i landet på andre streetfood-steder, begynder kollegerne dér straks at tale om Fredericia Teater. Det giver da selvtillid på byens vegne, siger Brian Løkkegaard.

Han har altid håbet, at Fredericia Teater i fremtiden kan flytte til et nyt, stort teaterhus i Kanalbyen.

- Som jeg forstår det, er den plan sat på standby. Men jeg håber ikke, at den bliver droppet, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Danmark

Liveblog: Så faldt dommen over Britta Nielsen - over seks års fængsel

Annonce