Annonce
Aabenraa

Triumfens øjeblik: Studenter fik hue på

Denis Mir, Jane Nedergaard og Aleksander William Klinke var de første studenter fra Aabenraa Statsskole. Traditionen tro fik de så æren af at hejse Dannebrog i skolens flagstang. Foto: Claus Thorsted
Aabenraa Statsskole sender i disse dage som alle andre ungdomsuddannelser nye studenter på gaden i en lind strøm. Flere års læring og lektier kulminerede med den eftertragtede studenterhue.

Aabenraa: Med øjnene lukket og hovedet bøjet tilbage stod Denis Mir et øjeblik og bare nød situationen. Dette var belønningen, triumfen efter tre års slid med stx-uddannelsen på Aabenraa Statsskole.

- Nu er jeg færdig. Helt færdig.

Denis Mir drog et lettelsens suk, for mandag formiddag fik han et 10-tal i sin afsluttende projektopgave og modtog som den første stx-student huen af en stolt far Ghosuddin Mir.

Og søreme om ikke faderen kneb en lille tåre over at se søn nr. 2 med hue på.

- Vi er meget stolte, sagde Ghosuddin Mir.

Han og ægtefællen Svetlana må så vente et par år endnu, inden det formentlig bliver datteren Anitas tur.

Eksamen havde ikke været nær så slem, erkendte Denis Mir.

- Det gik fint nok, fortæller den unge student om de seneste halvanden time, hvor han havde koblet fagene fysik og naturgeografi i en opgave om iskerneboringerne i Grønland.

Annonce

Nu er jeg færdig. Helt færdig.

Denis Mir, Aabenraa, efter at have fået sin stx-hue på

Akademiuddannelse

Det har været et særdeles intenst uddannelsesforløb for Denis Mir. Godt nok betyder huen, at han nu har bestået sin stx. Men allerede i januar afsluttede han en særlig akademiuddannelse for talentfulde unge. Fritid, weekends og sommercamps blev brugt på at dygtiggøre sig.

- Vel at mærke ud over lektier og forberedelse til den daglige undervisning. Så vil man noget. Og så kan man noget, fortæller uddannelsesleder Anne-Mette Kreiberg om Denis Mir.

Det er dog ikke sådan, at Denis Mir skynder sig videre i uddannelsessystemet.

- Nej. Jeg tager et sabbatår. Om to uger tager jeg faktisk til Schweiz for at arbejde. Jeg fik et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til, siger Denis Mir og kigger smilende over på sin storebror Edris.

Det er tre år siden, han fik sin eksamen på IBC i Aabenraa - og lige nu arbejder han på hotel i - rigtigt gættet: Schweiz.

Foyeren på Aabenraa Statsskole var denne formiddag i det hele taget en glædens og huens dag. Flere af institutionens uddannelser kunne aflevere de første dimittender, hvilket betød, at familie, venner og bekendte stod klar med lykønskninger og flag i foyeren.

Styr på stoffet

Blandt de nyklækkede studenter var også Jane Nedergaard, der i faget dansk trak emnet "retorik og argumentation". Det havde hun tilsyneladende styr på, for censor og lærer takserede hendes præstation til et 10-tal.

En storsmilende Jane Nedergaard var da også ovenud tilfreds med sin indsats - og med karakteren, ikke mindst, da hun modtog blomster, hue og gave fra familien.

For Aleksander William Klinke var det også en speciel dag. Ikke kun fordi han i dansk kom op i en komedie af Ludvig Holberg og bestod med et 10-tal. For ham var den beståede eksamen også en personlig sejr, fordi han lider af autisme-spektrum forstyrrelse.

Takket være skolen og en særlig tilrettelagt undervisning har han dog kunnet gennemføre sin HF-uddannelse.

De tre elever havde dog endnu en opgave, inden de kunne tage fat på studenterfesterne. Eftersom de var de første elever til at bestå, fik de æren med at hejse skolens flag.

Den opgave bestod de til gengæld til et rent 12-tal.

Forældre, venner og bekendte ventede i spænding på, at "deres" student skulle komme ud af glasdøren efter endt eksamen. Foto: Claus Thorsted

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce