Annonce
Tønder

Trods 20 håndværkere: Madlejr-renovering slået to måneder tilbage

Villaen og laden har som stuehuset hver sin tagdækning. Mens villaen har næsten sort tegl, har laden til højre fået sortmalede blikplader på taget. Stuehuset, der kan dateres tilbage fra før 1500-tallet, er stråtækt. Foto: Martin Franciere
På trods af en snes effektive håndværkeres indsats, så har småproblemer udskudt færdiggørelsen af renoveringen af den tyske præstegård i to måneder. Blandt andet har et væltet hjørne og nyt fyr voldt problemer. Arbejdet ventes nu færdigt til november.

HØJER: Den omfattende renovering af den gamle marskgård ved Torvet i Højer er cirka nået halvvejs, og arbejdet skrider langsomt - men sikkert fremad. Men de 15-20 håndværkere, der dagligt har deres gang på byggepladsen, har været udfordret af mere end vejr og vind.

Selv om det er en kendsgerning, at gamle bygninger altid gemmer på ubehagelige overraskelser, så har de været til at overse på Arlas kommende madlejr i Højer. Men der har naturligvis været uforudsete ting, fortæller Connie Hviid, Real Dania, der er restaureringsarkitekt og projektleder på det omfattende renoveringsarbejde.

Blandt andet væltede et hjørne af den bygning, der betegnes som villaen, der er fra 1906. Ironisk nok væltede hjørnet under et forsøg på at stabilisere det svage fundament.

- Det var en streg i regningen, konstaterer Connie Hviid og tilføjer, at også et nyt fyr med volumenrige varmtvandsbeholdere har givet panderynker. Således måtte man for at få plads til fyret, og ikke mindst de mange rør, grave et 40 centimeter dybt og cirka en kvadratmeter stort hul i kælderen, der har tøndehvælvinger i loftet.

- Det eneste, der var at gøre, var at grave et hul, konstaterer projektlederen.

Annonce

Arla Fondens Madlejr

Det er Realdania By & Byg, der har købt bygningerne, og står for at renovere dem, hvorefter bygningerne stilles til rådighed for Tønder Kommune og Arla Fonden.

Efter endt restaurering skal det fredede stuehus og de to nærliggende bygninger - en villa fra 1906 og en lade fra 1700-tallet - danne ramme om madlejrskolen.

Arla Fonden driver i forvejen en madlejr på Helnæs på Fyn.

I dag får 60 procent af ansøgerne afslag på et ophold på madlejr. Det tal ventes nedbragt, når madlejren i Højer åbner.

Vand i kælderen

Nu står fyret så i fem centimeter vand, og en pumpe forsøger at holde kælderen vandfri.

- Vi kan ikke rigtig forstå, om det er grundvand eller overfladevand. Der er ikke tradition for vand i kældrene i Højer, siger restaureringsarkitekten og viser ned i den lavtloftede kælder med autentiske stenfliser på gulvet.

Da JydskeVestkysten var på besøg på byggepladsen i slutningen af oktober, var fløjen ud mod Torvet lagt under et stort presenningtag, mens stråtaget blev udskiftet. Nu er taget færdigt, og det samme er tagene på de to øvrige bygninger. Sjovt nok har hver bygning hver sin tagbeklædning - som det oprindeligt var tilfældet. Mens stuehuset har fået stråtag, så har laden, hvor de to madlejr-køkkener skal være, fået et sortmalet bliktag, og villaen har dybblå - næsten sorte - tagsten.

- Tagstenene er fuldstændig som de originale - bare fem millimeter kortere, siger Connie Hviid og tilføjer, at de nu udskiftede tagsten var de originale og altså over 110 år gamle:

- Tagstenene har gjort det mere end godt. Men taget var også fuldstændig færdigt.

Gammel limfarve

I villaen er Erik Jørgensen ved at male udsmykningen i lofterne op med en smal pensel. Malermesteren fra Augustenborg fortæller, at han har fundet mønsteret under den gamle maling.

- Man kunne ane mønstret gennem de gamle limfarver, siger Erik Jørgensen, der holder de nye streger i de oprindelige farver - let brun og lysegrågrøn.

Mens man arbejder på finishen i lofterne i villaen fra 1906, så er arbejdet stadig i den grove ende i laden, hvor murerne fra Knud Weiland er ved at lægge sten på sten og sprøjte puds på væggene.

Det er stadig ganske ufatteligt, at her skal ligge to fuldt funktionsdygtige skolekøkkener om mindre end et halvt år.

Torsdag var der rundvisning på marskgården for 25 interesserede fra hele landet. De blev vist rundt af projektleder Connie Hviid fra Realdania By & Byg. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Annonce