Annonce
Sydjylland

Trods 300-siders rapport: Naboer savner centrale svar om larmende kampfly

I maj fik naboerne til Flyvestation Skrydstrup mulighed for at opleve forskellen mellem et F-16-fly og et F-35-fly under en demonstrationsflyvning. Siden har Forsvarsministeriet udgivet en 300 sider lang rapport, der vurderer konsekvenserne for det omgivende miljø. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Den 300 sider lange miljøkonsekvensvurdering, som Forsvarsministeriet har gennemført i forbindelse med de kommende F-35-kampfly, har langt fra besvaret de mange spørgsmål, som borgere, organisationer og kommuner brænder inde med. Afsenderne af i alt 16 høringssvar kræver blandt andet mere viden og flere målinger af lavfrekvent støj og konsekvenserne for mennesker og dyr.

Høringssvar: De kommende F-35-kampfly har udløst en lavine af ubesvarede spørgsmål og bekymringer blandt Flyvestation Skrydstrups naboer.

JydskeVestkysten har fået aktindsigt i de i alt 16 høringssvar, som Forsvarsministeriet har modtaget i kølvandet på miljøkonsekvensvurderingen, der blandt andet belyser emner som flystøjens effekt på børns sundhed og påvirkningen af boligpriser. Privatpersoner, organisationer, kommuner og Miljøstyrelsen er blandt afsenderne, og høringssvarene vidner om, at spørgsmålene ikke er blevet færre trods den 300 sider lange rapport om miljøkonsekvenserne, som Forsvarsministeriet offentliggjorde i juli.

Flere mener nemlig ikke, at rapporten i tilstrækkelig grad belyser de problemstillinger, som er forbundet med den nye flytype, der fra 2021 til 2026 gradvist skal erstatte F-16-kampflyene.

- Vi finder ikke, at miljøkonsekvensvurderingen til fulde afdækker konsekvenser for børn og voksnes sundhed og velbefindende, lyder det eksempelvis i et høringssvar fra Foreningen Flyvestation Skrydstrups Naboer.

Annonce

Vi kommer ikke op med en model hvor halvdelen af Sønderjylland, bliver støjkompenseret. Gør vi det, lægger vi store områder dødt. Men vi skal sørge for, at området stadig bliver et godt sted af bo.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S)

Anderledes støj

Støjen fra de kommende F-35-kampfly er det centrale omdrejningspunkt i høringssvarene. Både naboernes forening, Haderslev Kommune, en lokal ingeniør og øvrige borgere kræver, at Forsvarsministeriet fremskaffer mere viden om og målinger af en anderledes type støj, som F-35-kampflyene forventes at udsende. Det drejer sig om vibrationer samt lavfrekvent støj og såkaldt infralyd, som af det menneskelige øre kan opfattes som rumlen eller buldren.

- Infralyd og lavfrekvent flystøj kan ifølge forskere være meget skadeligt for mennesker, især børn, skriver den 82-årige ingeniør Arne Ohlsen fra Haderslev i et høringssvar.

Ligeledes påpeger blandt andre Henning og Lene L. Juhl fra Vojens, at der kun findes viden om maksimal støj og vibrationers indvirkning på mennesker og dyr i forbindelse med lufthavne, og at dette ikke kan overføres til militære flyvestationer.

En række borgere efterlyser flere svar på, hvordan støjen fra kampflyene vil påvirke især børn, dyr og huspriser.

Trækker en streg

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) understreger, at hun knokler for så hurtigt som muligt at give både borgere og myndigheder svar på deres spørgsmål. Hun hæfter sig ved, at mange høringssvar indeholder personlige beretninger, ønsker om afklaring og spørgsmål om kompensation. Det er forhold, som ifølge ministeren først vil bliver afklaret, når den længe ventede politiske aftale om en kompensationsmodel lander.

- Jeg har et ønske om at adressere de spørgsmål, der måtte være rejst, og som giver anledning til bekymring, for vi skal gøre det her med omsorg for borgerne, siger Trine Bramsen, der gerne ser et forskningsprojekt om støjs påvirkning af børns udvikling med udgangspunkt i de støjgener, som findes ved Flyvestation Skrydstrup.

Bestræbelserne på at lave en så god løsning som muligt er dog ikke ensbetydende med, at alle i sidste ende får, hvad de ønsker sig, understreger ministeren.

- Vi kommer ikke op med en model, hvor halvdelen af Sønderjylland bliver støjkompenseret. Gør vi det, lægger vi store områder dødt. Men vi skal sørge for, at området stadig bliver et godt sted at bo, siger hun.

Forsvarsministeriet forventer at offentliggøre sin behandling af høringssvarene inden efterårsferien.

Sagen kort

  • F-35-kampflyene kommer fra 2023 til Skrydstrup. 895 boliger vil opleve gennemsnitlig støj fra kampflyene over det tilladte støjniveau på 55 decibel i bymæssig bebyggelse og 60 decibel i landområder. For 120 boliger vil overskridelsen være mere end fem decibel.
  • Støjtallene fra Forsvarsministeriet har været længe ventet hos lokalbefolkningen omkring flyvestationen. I december 2017 kom det frem, at Forsvarsministeriet i to år havde tilbageholdt en rapport, der viser, at flyene vil overskride støjgrænsen.
  • Det fik ministeriet til at lave nye støjberegninger, der siden flere gange er blevet udskudt.
  • I april kunne Forsvarsministeriet præsentere de endelige støjberegninger.
  • Til oktober forventer forsvarsminister Trine Bramsen (S) at kunne præsentere en kompensationsmodel for de støjramte borgere.
Trine Bramsen (S) har, siden hun tiltrådte som forsvarsminister, besøgt borgere, der bor i nærheden af Flyvestation Skrydstrup, for at lytte til deres bekymringer. Arkivfoto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce