Annonce
Sydjylland

Trods 300-siders rapport: Naboer savner centrale svar om larmende kampfly

I maj fik naboerne til Flyvestation Skrydstrup mulighed for at opleve forskellen mellem et F-16-fly og et F-35-fly under en demonstrationsflyvning. Siden har Forsvarsministeriet udgivet en 300 sider lang rapport, der vurderer konsekvenserne for det omgivende miljø. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Den 300 sider lange miljøkonsekvensvurdering, som Forsvarsministeriet har gennemført i forbindelse med de kommende F-35-kampfly, har langt fra besvaret de mange spørgsmål, som borgere, organisationer og kommuner brænder inde med. Afsenderne af i alt 16 høringssvar kræver blandt andet mere viden og flere målinger af lavfrekvent støj og konsekvenserne for mennesker og dyr.
Annonce

Høringssvar: De kommende F-35-kampfly har udløst en lavine af ubesvarede spørgsmål og bekymringer blandt Flyvestation Skrydstrups naboer.

JydskeVestkysten har fået aktindsigt i de i alt 16 høringssvar, som Forsvarsministeriet har modtaget i kølvandet på miljøkonsekvensvurderingen, der blandt andet belyser emner som flystøjens effekt på børns sundhed og påvirkningen af boligpriser. Privatpersoner, organisationer, kommuner og Miljøstyrelsen er blandt afsenderne, og høringssvarene vidner om, at spørgsmålene ikke er blevet færre trods den 300 sider lange rapport om miljøkonsekvenserne, som Forsvarsministeriet offentliggjorde i juli.

Flere mener nemlig ikke, at rapporten i tilstrækkelig grad belyser de problemstillinger, som er forbundet med den nye flytype, der fra 2021 til 2026 gradvist skal erstatte F-16-kampflyene.

- Vi finder ikke, at miljøkonsekvensvurderingen til fulde afdækker konsekvenser for børn og voksnes sundhed og velbefindende, lyder det eksempelvis i et høringssvar fra Foreningen Flyvestation Skrydstrups Naboer.

Vi kommer ikke op med en model hvor halvdelen af Sønderjylland, bliver støjkompenseret. Gør vi det, lægger vi store områder dødt. Men vi skal sørge for, at området stadig bliver et godt sted af bo.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S)

Annonce

Anderledes støj

Støjen fra de kommende F-35-kampfly er det centrale omdrejningspunkt i høringssvarene. Både naboernes forening, Haderslev Kommune, en lokal ingeniør og øvrige borgere kræver, at Forsvarsministeriet fremskaffer mere viden om og målinger af en anderledes type støj, som F-35-kampflyene forventes at udsende. Det drejer sig om vibrationer samt lavfrekvent støj og såkaldt infralyd, som af det menneskelige øre kan opfattes som rumlen eller buldren.

- Infralyd og lavfrekvent flystøj kan ifølge forskere være meget skadeligt for mennesker, især børn, skriver den 82-årige ingeniør Arne Ohlsen fra Haderslev i et høringssvar.

Ligeledes påpeger blandt andre Henning og Lene L. Juhl fra Vojens, at der kun findes viden om maksimal støj og vibrationers indvirkning på mennesker og dyr i forbindelse med lufthavne, og at dette ikke kan overføres til militære flyvestationer.

En række borgere efterlyser flere svar på, hvordan støjen fra kampflyene vil påvirke især børn, dyr og huspriser.

Annonce

Trækker en streg

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) understreger, at hun knokler for så hurtigt som muligt at give både borgere og myndigheder svar på deres spørgsmål. Hun hæfter sig ved, at mange høringssvar indeholder personlige beretninger, ønsker om afklaring og spørgsmål om kompensation. Det er forhold, som ifølge ministeren først vil bliver afklaret, når den længe ventede politiske aftale om en kompensationsmodel lander.

- Jeg har et ønske om at adressere de spørgsmål, der måtte være rejst, og som giver anledning til bekymring, for vi skal gøre det her med omsorg for borgerne, siger Trine Bramsen, der gerne ser et forskningsprojekt om støjs påvirkning af børns udvikling med udgangspunkt i de støjgener, som findes ved Flyvestation Skrydstrup.

Bestræbelserne på at lave en så god løsning som muligt er dog ikke ensbetydende med, at alle i sidste ende får, hvad de ønsker sig, understreger ministeren.

- Vi kommer ikke op med en model, hvor halvdelen af Sønderjylland bliver støjkompenseret. Gør vi det, lægger vi store områder dødt. Men vi skal sørge for, at området stadig bliver et godt sted at bo, siger hun.

Forsvarsministeriet forventer at offentliggøre sin behandling af høringssvarene inden efterårsferien.

Sagen kort

  • F-35-kampflyene kommer fra 2023 til Skrydstrup. 895 boliger vil opleve gennemsnitlig støj fra kampflyene over det tilladte støjniveau på 55 decibel i bymæssig bebyggelse og 60 decibel i landområder. For 120 boliger vil overskridelsen være mere end fem decibel.
  • Støjtallene fra Forsvarsministeriet har været længe ventet hos lokalbefolkningen omkring flyvestationen. I december 2017 kom det frem, at Forsvarsministeriet i to år havde tilbageholdt en rapport, der viser, at flyene vil overskride støjgrænsen.
  • Det fik ministeriet til at lave nye støjberegninger, der siden flere gange er blevet udskudt.
  • I april kunne Forsvarsministeriet præsentere de endelige støjberegninger.
  • Til oktober forventer forsvarsminister Trine Bramsen (S) at kunne præsentere en kompensationsmodel for de støjramte borgere.
Trine Bramsen (S) har, siden hun tiltrådte som forsvarsminister, besøgt borgere, der bor i nærheden af Flyvestation Skrydstrup, for at lytte til deres bekymringer. Arkivfoto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce