Annonce
Sydjylland

Trods blæsevejr: Strandgæster sparet for livsfarlige situationer

Vejers Strand er en af de fem strande i Syd- og Sønderjylland, hvor TrygFonden har kystlivredning på. Arkivfoto: Chresten Bergh
Trods hård vind og stærk strøm ved vestkysten blev det i sidste uge ikke til nogen livreddende aktioner i Syd- og Sønderjylland. Til gengæld brugte livredderne tid på at oplyse og informere om forholdene ved strandene.

Syd- og Sønderjylland: Den kraftige vind, stærke strøm og de store bølger, som har huseret den seneste uge, er ikke ensbetydende med, at livredderne har måttet hoppe i vandet for at afværge livsfarlige situationer.

Tværtimod. Der var i sidste uge ingen livreddende aktioner ved syd- og sønderjyske strande under opsyn af TrygFonden Kystlivredning. Det gælder strandene Lakolk ved Tønder, Rindby på Fanø og Vejers, Henne og Hvidbjerg i Varde Kommune.

Af dem ligger Hvidbjerg Strand højest på listen over antallet af førstehjælpsaktioner den seneste uge, hvor 22 førstehjælpsaktioner blev registreret. Førstehjælpsaktioner betyder dog ikke livsfare, og en aktion kan være, at en person har trådt på en musling og har brug for hjælp til såret. Til gengæld har der været flere hundrede oplysende aktioner, hvor livredderne har informeret om forholdene.

- Det er glædeligt at komme ud af perioden, og der ikke har været nogen livsfarlige situationer. Vi har haft hårdt vejr på vestkysten med kraftig vind, bølger og strøm, folk har haft ferie og været på stranden, og alligevel har aktionerne primært været oplysende og forebyggende, siger Michael Iwersen, der er uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning.

Annonce

Hvad betyder de forskellige aktioner?

Livreddende aktion: Personen vurderes at være i livsfare.

Førstehjælpsaktion: Personen vurderes ikke at være i livsfare, men har brug for hjælp. Det kan være behandling efter kontakt med en brandmand eller en forstuvet fod.

Forebyggende aktion: Personen er på vej ud i en potentiel farlig situation. Det kan for eksempel være, at personen er på vej ud i store bølger, og her vil livredderen gå ned og informere om forholdene og måske bede personen om at bade inden for flagene.

Oplysende indsatser: Personen befinder sig ikke i en potentiel farlig situation endnu. Et eksempel på en oplysende indsats er, at livredderen deler en malebog om strandforholdene ud til et barn eller uddeler kort over revlehuller.

Modsat sidste år

Ifølge Michael Iwersen ligger de syd- og sønderjyske tal for kystredninger i det samme leje som resten af landet.

- En forskel er, at vestkysten havde nogle ret kraftige vinde og stærk strøm. Her var der tale om en pålandsvind modsat fralandsvind, som vi for eksempel så på Østerstrand ved Fredericia. De oplysende og forebyggende indsatser, som livredderne ved vestkysten stod for, var derfor relateret til den kraftige pålandsvind og strømmen, siger han.

I år har stranddagene været pletvise modsat sidste år, hvor de hang sammen i lange perioder, og det har betydet mindre livreddende aktivitet på strandene. Sidste år så uge 28 fire livreddende aktioner på landsplan, mens det i år kun blev til én livreddende aktion ud for Bellevue Strand i Region Hovedstaden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce