Annonce
Esbjerg

Trods bred opbakning: Esbjergs jura-drømme hænger i en tynd tråd

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og folketingsmedlem Ulla Tørnæs (V) mødtes onsdag aften i anden anledning, men de fik samtidig lejlighed til at vende situationen i forhold til den jura-uddannelse, der står højt på ønskelisten i Esbjerg. Privatfoto.
Etableringen af en jura-uddannelse i Esbjerg kan være på vej til at lide skibbrud. SDU, der skal oprette uddannelsen, ønsker tilsagn om økonomisk støtte, inden der senest 1. oktober skal sendes en egentlig ansøgning til minister Ane Halsboe-Jørgensen (S), men der er endnu ikke kommet svar på anmodningen, som blev sendt i april.
Annonce

Esbjerg Kommune: Håbet om at få en jura-uddannelse i Esbjerg hænger efter alt at dømme i en meget tynd tråd, for det er ikke længere så sikkert, at Syddansk Universitet overhovedet har tænkt sig at ansøge om lov til at oprette den.

Sagen har nemlig udartet sig til en kamp om hønen eller ægget her blot cirka en måned før, ansøgningen om den længe ønskede uddannelsesetablering i Esbjerg skal være indsendt den 1. oktober.

Forhistorien er den, at der skal penge til, hvis øvelsen om at sikre Esbjerg den eftertragtede uddannelse skal lykkes. Helt præcist 15,81 millioner kroner, har Syddansk Universitet og Esbjerg Kommune regnet sig frem til, og derfor er det afgørende, at staten træder til og giver løfte om pengene.

Inden det tilsagn er i hus, tør SDU ikke sende en ansøgning om prækvalifikation af en jura-uddannelse i Esbjerg, og det var da også derfor, at SDU-rektor Henrik Dam og borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) tilbage i april sendte et brev til uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) med en bøn om økonomisk tilsagn.

Annonce

Rød klud

Siden har de to imidlertid intet hørt, og det var derfor lidt af en rød klud, da ministeren forleden optrådte i en mindre artikel i JydskeVestkysten, der omtalte ministerens hulemøde med to lokale partifæller - det lokale folketingsmedlem Anders Kronborg og socialdemokratisk spidskandidat til det kommende kommunalvalg i november næste år, Jakob Lykke. I artiklen var hun blandt andet citeret for at sige, at hun i nær fremtid vil komme til Esbjerg, og at ”jeg hører meget gerne snart fra Esbjerg i forhold til byens uddannelsesbehov”.

Det fik borgmesteren til at skyde en mail til Ane Halsboe-Jørgensen om, at han sådan set selv meget gerne snart ”hører noget fra ministeren”, og folketingsmedlem Ulla Tørnæs, valgt i Esbjerg, skyder også med skarpt:

- Det klinger noget hult – hun kan ikke være i tvivl om, hvad Esbjerg gerne vil, for det har jeg understreget over for hende mange gange, ligesom jeg har viderebragt et ønske fra Education Esbjerg om, at man gerne vil have besøg af hende og drøfte henvendelsen fra SDU-rektor Henrik Dam og Esbjergs borgmester. Enten lytter hun ikke, eller også forstår hun det ikke, og ingen af delene er godt, siger Ulla Tørnæs.

Kan SDU ikke bare sende den ansøgning og så se, om pengene kommer?

- Det er jo lidt hønen eller ægget. Men jeg kan godt følge SDU-rektoren i, at man er nødt til at være sikker på, at man også har midlerne til en jura-uddannelse af høj kvalitet i Esbjerg. Hvis han skulle finansiere den uddannelse ud af Odenses budget, så ender universitetet med at spise sin egen hale. Hvis regeringen mener noget med et Danmark i balance, så er det her en god anledning til at gribe til konkret handling. Behovet for en jurauddannelse i Esbjerg er jo fuldstændig klart belyst. Venstre er med, og SFs formand Pia Olsen Dyhr er også, siger Ulla Tørnæs.

Annonce

Ingen garantier

Borgmester Jesper Frost Rasmussen afsendte forleden en mail til SDUs rektor, hvori han giver udtryk for en ”klar forventning” om, at SDU søger uanset:

"Uagtet at vi endnu ikke har fået et svar fra ministeren, har jeg en klar forventning om, at SDU fremsender en ansøgning inden fristen den 1. oktober, så vi dermed viser viljen til at få etableret uddannelse i Esbjerg under forudsætning af den ekstra statslige finansiering. Men – lad os nu håbe og forvente, at hun svarer på vores skrivelse inden længe, så vi har den tilkendegivelse, inden ansøgningen skal fremsendes", skriver han.


....kan jeg desværre ikke garantere dig, at SDU sender en ansøgning om prækvalifikation af en jura-uddannelse i Esbjerg, som vi ikke har ressourcer til at oprette. Vi afventer som bekendt fortsat et tilsagn om økonomisk støtte fra ministeren...

Fra SDU-rektor Henrik Dam


Men det skal han ikke regne med, for SDU-rektoren svarer:

" …kan jeg desværre ikke garantere dig, at SDU sender en ansøgning om prækvalifikation af en jura-uddannelse i Esbjerg, som vi ikke har ressourcer til at oprette. Vi afventer som bekendt fortsat et tilsagn om økonomisk støtte fra ministeren, således som vi i fællesskab anmodede om i vores henvendelse fra april måned d.a."

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) meddeler via en pressekonsulent, at hun desværre ikke har mulighed for at medvirke i et interview.

Hønen eller ægget

I korrespondancen mellem borgmester Jesper Frost Rasmussen og SDU-rektor Henrik Dam gør sidstnævnte opmærksom på, at den tidligere VLAK-regering gav tilsagn om økonomisk støtte til oprettelse af medicin-uddannelsen, inden der formelt blev søgt, og at der ikke behøver at ligge en ansøgning til oprettelse af jura-uddannelsen, før ministeren (Ane Halsboe-Jørgensen (S), red.) kan svare på, om man vil finde knap 16 millioner kroner i støtte:

”… For god ordens skyld skal jeg gøre opmærksom på, at ministeren i henhold til universitetsloven ikke har brug for en ansøgning om prækvalifikation for at give et tilsagn om økonomisk støtte. Da vi oprettede medicin-uddannelsen i Esbjerg fik vi således tilsagn om støtte fra den daværende minister, inden vi sendte ansøgningen om prækvalifikation”, skriver Henrik Dam.

De 15,81 millioner kroner, SDU og Esbjerg Kommune har bedt om tilsagn om, bygger på et årligt optag på bachelor-uddannelsen på 50 studerende, og det er desuden afgørende for SDU, at en nyoprettet jurauddannelse i Esbjerg ikke udløser ændringer i antallet af studiepladser på den tilsvarende uddannelse på campus Odense.

Esbjerg – og Sydvestjylland – har flere gange forsøgt at godtgøre, at der er behov for en jura-uddannelse i det vestjyske til at sikre en fødekæde af veluddannet arbejdskraft. I efteråret sidste år havde en uddannelses-delegation bestående af Jesper Frost Rasmussen og borgmesterkollega og partifælle Erik Buhl fra Varde, direktør Susanne Nordenbæk og erhvervskonsulent Peter Hegelund, Business Esbjerg, advokat og partner Peter Kirk Larsen, Kirk Larsen & Ascanius, chefadvokat Martin Bondesen fra Det Faglige Hus og Ole Skøtt, campusleder på Syddansk Universitet i Esbjerg, således foretræde for Uddannelses- og Forskningsudvalget på Christiansborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce