Annonce
Varde

Trods gode tider for økomælk: Landbrug ved Varde går konkurs

Det konkursramte landbrug ved Varde har leveret mælk til Naturmælk, et lille økologisk andelsmejeri med base ved Tinglev. Arkivfoto: Timo Battefeld
Et økologisk landbrug ved Sig er i øjeblikket under konkursbehandling. Men generelt er den økologiske produktion så godt sælgende, at der faktisk produceres på al kapacitet i øjeblikket.

Varde: Et landbrug ved Sig er i øjeblikket under konkursbehandling ved Skifteretten i Esbjerg. Der er tale om et økologisk landbrug med 190 køer og 200 hektar jord.

Det er et paradoks, at det netop er et økologisk landbrug, der er gået ned. For i modsætning til den konventionelle mælkeproduktion, så har økologisk mælkeproduktion gode tider.

Det oplyser Kjartan Poulsen, som er formand for Landsforeningen Danske Mælkeproducenter og selv er økologisk mælkeproducent i Outrup i Varde Kommune.

JydskeVestkysten har givet landmandsparret bag den økologiske mælkeproduktion mulighed for at udtale sig, men de er ikke vendt tilbage.

Landsforeningen Danske Mælkeproducenter er en brancheorganisation for både økologiske og konventionelle kvægbedrifter.

Kjartan Poulsen oplyser, at der ellers er god efterspørgsel på økologisk mælk.

- Det skyldes, at europæiske forbrugere efterspørger økologi, siger Kjartan Poulsen.

Tyske og franske mælkeproducenter omstiller sig til økologi, men der er alligevel ikke så mange, at de kan følge med efterspørgslen på deres hjemmemarkeder. Derfor er økologisk mælk fra Danmark en eksportsucces.

Til gengæld er der ikke den samme gunstige prisudvikling, når det kommer til konventionel mælk. Her er efterspørgslen ikke lige så stor.

Annonce

Den historisk vigtige mælk

  • Hjedding Andelsmejeri er kaldt andelsbevægelsens vugge. Det var næppe tilfældigt, at mejeriet blev grundlagt ved Ølgod. Den relativt magre jord her gjorde det nødvendigt for bønderne at forædle deres produkt, mælk, hvis man skulle konkurrere mod udenlandsk landbrugsproduktion.
  • Derfor gik en gruppe bønder sammen før 1882 og etablerede et andelsmejeri, som kunne fremtidssikre landbrug i Vestjylland ved at lave produktet færdigt - det vil i det her tilfælde især sige smør, som Hjedding Andelsmejeri specialiserede sig i.
  • Siden har mælk været vigtig for Vestjyllands erhvervsliv.

Den hvide banan

Konkurser i økologiske landbrug er altså sjældne.

Varde Kommune ligger i det område, som mælkeproducenterne kalder "den hvide banan", altså områder, hvor jorden er lige knap så frugtbar som længere mod øst, men til gengæld egnet til afgrøder som græs og majs. I sådan et område er mælkeproduktion vigtig - her er områderne nord for Varde bestemt ingen undtagelse.

- Der er mange økologer, også i Varde Kommune. I øjeblikket kan man reelt ikke omlægge til økologi, i hvert fald kan man ikke afsætte. Mejerierne har ikke kapacitet til at tage mere økologisk mælk, som det ser ud lige nu, siger Kjartan Poulsen.

Men det kan selvfølgelig ændre sig, men landmænd, der vil omlægge, må i øjeblikket væbne sig med tålmodighed.

Det konkursramte landbrug nord for Varde har leveret til Naturmælk. Det landbrug, som Kjartan Poulsen er medejer af, leverer økologisk mælk til Arla.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce