x
Annonce
Udland

Trods israelsk gennembrud: Coronavaccine tager mindst et år

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Ifølge Statens Serum Institut vil der stadig gå noget tid, før en coronavaccine kan blive brugt på mennesker.

Selv om israelske forskere mener snart at have en vaccine mod coronavirus, så kan der gå mindst et år, før en vaccine vil blive brugt på mennesker.

Annonce

Det skyldes, at den israelske vaccinekandidat ligesom alle andre skal testes og godkendes af myndighederne. Og det tager tid, siger Kåre Mølbak, professor og faglig direktør på Statens Serum Institut.

- Vaccinen skal testes. Man skal være sikker på, at den virker, og man skal være sikker på, at den er sikker at anvende til mennesker.

- På den måde er der rigtig meget arbejde, der skal afsluttes, før man har noget, der kan anvendes i større omfang.

- Min vurdering er, at der under alle omstændigheder vil gå mindst et år, før det er et produkt, man vil kunne bruge hos mennesker, siger Kåre Mølbak.

Også Nikolai Brun, enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, forventer ikke, at der snart foreligger en coronavaccine. Han peger ligesom Kåre Mølbak på, at der skal laves en del test og undersøgelser, som vil tage flere måneder.

- Og man vil aldrig gå på kompromis med kvaliteten af de undersøgelser, der bliver lavet både i forhold til effekt og sikkerhed, siger Nikolai Brun.

Israelske forskere har sagt til The Jerusalem Post, at de vil have fremstillet en vaccine mod coronavirus "om få uger".

Forskerne vurderer, at det vil tage mindst 90 dage at komme gennem godkendelsesproceduren, og at det potentielt også vil tage tid at få vaccinen ud på markedet.

Der findes endnu ikke nogen vaccine mod det potentielt dødelige coronavirus.

- Hvis det hele går efter planen, så vil vaccinen være klar inden for få uger, og den vil kunne erhverves om 90 dage, siger Israels minister for videnskab og teknologi, Ofir Akunis, ifølge The Jerusalem Post.

- Lykønskninger til Migal (Det Galilæiske Forskningsinstitut, red.) med det spændende gennembrud.

Israel er langtfra ene om at arbejde på en vaccine mod coronavirus. Ifølge Kåre Mølbak er der flere virksomheder med lovende vaccinekandidater.

- På den måde vil man også kunne tage nogle valg, om det er den ene eller den anden vaccine, man skal gå videre med, siger han.

Indtil videre er flere mennesker verden over døde som følge af coronavirus, og endnu flere er smittet med virusset. Det kunne give en forventning om, at en vaccine hurtigt ville blive godkendt, når først den var udviklet.

Men på grund af tidligere erfaring bliver vacciner ikke bare godkendt, før de er testet grundigt, fortæller Kåre Mølbak.

- Der er flere eksempler på, at hvis man er rykket for hurtigt ud med nogle vacciner, så har man fundet ud af, at der er problemer med bivirkninger.

- Der er ingen, der er interesseret i at begynde at give vacciner til et stort antal mennesker, som er forbundet med bivirkninger, siger han.

Natten til torsdag blev den første dansker testet positiv for coronavirus.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce