Esbjerg: Der er kommet fokus på danske uddannelsesinstitutioners optag af internationale studerende i denne tid, efter at tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet i efteråret viste, at antallet af udenlandske studerende fra andre EU-lande på SU i Danmark har aldrig været større.
Flere kritikere mener, at de studerende alt for ofte kun kommer til Danmark for at få en gratis uddannelse, ovenikøbet på SU, for så at rejse hjem igen og tage deres kompetencer med sig.
Men ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik er fra 2016, er billedet ikke helt så grelt, skriver EASV i en pressemeddelelse. Hver femte internationale studerende får job i en dansk virksomhed efter uddannelsen. Dertil kommer at cirka hver tredje arbejder i Danmark under uddannelsen, fortæller de.
- Stadigt flere udenlandske studerende vælger at bruge deres uddannelser på det danske arbejdsmarked, og bliver dermed de bidragydere til vores samfund og til danske virksomheder, siger rektor på Erhvervsakademi SydVest, Henrik Larsen, der advarer politikerne om “ukritisk at save den gren over, som både virksomhederne og samfundet skal sidde på i fremtiden, nemlig veluddannet og talentfuld arbejdskraft."
International rekruttering
Og rektoren får opbakning fra flere store syddanske virksomheder. De internationale studerende er eksempelvis særdeles vigtige for ECCO understreger VP for Group HR, Per Hartvig Johansen.
- Vores internationale medarbejdere er med til at forbinde os til det globale marked. Alene i hovedkvarteret i Danmark beskæftiger vi 26 forskellige nationaliteter, siger han og fortsætter:
- I ECCO har vi vores eget Graduate program, hvor vi hvert år tager cirka 15 nyuddannede ind. I vores program har vi pt. 14 forskellige nationaliteter, og derfor er de internationale studerende selvsagt vigtige for ECCO. Vi anser vores talentpulje som værende global og samarbejder derfor med universiteter og andre uddannelsesinstitutioner over hele verden. Det er blandt andet derigennem vi tiltrækker kandidater til programmet og medarbejdere generelt.
Målrettede og dedikerede
Også hos virksomheden VIKING Life-Saving Equipment med hovedsæde i Esbjerg ser man helst, at eksempelvis EASV fortsat har mulighed for at uddanne potentiel international arbejdskraft.
- De internationale studerende udgør en spændende rekrutteringsmasse og bringer noget diversitet ind i virksomheden. Alene det at man er villig til at flytte til et andet land for at studere, siger noget om, hvor målrettet og dedikeret man er, og det er vigtige rekrutteringsparametre for en virksomhed som vores, siger Rene Møller Sørensen, Global HR Development Consultant hos VIKING.
Henrik Larsen, rektor på Erhvervsakademi SydVestStadigt flere udenlandske studerende vælger at bruge deres uddannelser på det danske arbejdsmarked, og bliver dermed de bidragydere til vores samfund og til danske virksomheder
Debatten om internationale studerende på erhvervsakademierne er blusset op, efter det er kommet frem, at akademierne blandt andet benytter agenter til at rekruttere de studerende. Det er der dog ifølge Henrik Larsen ikke noget odiøst i.
- For at tiltrække studerende er vi jo nødt til at gøre opmærksom på, at EASV overhovedet eksisterer. Det gør vi blandt andet via agenter, der deltager i messer og lignende i andre lande. De internationale studerende giver både værdi til virksomhederne i Syddanmark og til vores studiemiljøer i Esbjerg og Sønderborg, siger han.