Annonce
Tarm

Trods massiv nedbør kan Ringkøbing-Skjern fortsat holde skansen

Nørredige i Ringkøbing har været gravet op for at klimasikre kloaknettet. Det betyder, at det nu har dobbelt så meget kapacitet som tidligere. Arkivfoto: Søren Palmelund
Nok står Ringkøbing Fjord højere end det maksimale niveau, men i den kommende uge lover vejrudsigten, at der kan lukkes vand ud i havet.

RINGKØBING-SKJERN: Kan kloakkerne i kommunen og slusen i Hvide Sande virkelig blive ved med at holde til det?

Sådan har mange spurgt sig selv i de seneste måneder, når vandet igen-igen har pisket på ruder og tage. Og svaret er et stort ja.

Lige nu er Ringkøbing Fjord 30 centimeter over niveau. Intervallet ligger på mellem 0 og 25 centimeter, og i vintermånederne skal det helst ligge i den nederste del af intervallet. Dermed står fjorden fem centimeter over, hvad den må, men i slusen er man meget fortrøstningsfuld, selvom der har været meget vand, som skulle lukkes ud i havet fra fjorden. Det kan kun gøres, når vandstanden i havet er lavere, end den er i fjorden.

- I næste uge melder udsigten, at det bliver vejr til at lukke vand ud, fortæller havnevagt Søren Johnsen Høj, der bemærker, at det er gået indtil nu, og at det har været rimelig nemt at holde fjorden nede på et acceptabelt niveau.

Sagt på godt vestjysk, så har det før set meget værre ud. For mange år siden var fjorden 85 centimeter over niveau, men de udsving har man ikke længere. Havnevagterne har bemærket, at siden Skjern Å blev ført tilbage til sin oprindelige slyngning, er der ikke længere det pres på slusen i Hvide Sande, som der var i de år, hvor åen var rettet ud til en kanal.

Annonce

Løbende dimensioneret

Heller ikke kloaksystemerne er under pres, selvom der er faldet meget vand. Selvfølgelig kan det mærkes, at der er kommet mere vand i efteråret, men ikke i sådan en grad, at medarbejderne ved forsyningen kæmper mod vandmasserne.

- I det store hele passer kloaknettet godt til vejret, fortæller forsyningschef Søren Jakobsen, Ringkøbing-Skjern Forsyning.

En væsentlig del af årsagen er, at kloaknettet løbende er blevet dimensioneret til udfordringerne, og Søren Jakobsen konstaterer da også, at der har været tider, hvor det har været værre. Med tiden har man fået fjernet nogle af de sløjfer, som var på rørsystemet, så vandet ikke løber baglæns i kloakkerne. Det betyder også, at opgaven er at holde risterne rene, men de udfordringer, der måtte være, klares ved almindelig service.

2019 er tæt på at være det vådeste år i dansk vejrhistorie, siden man begyndte at måle i 1874, og efteråret har slået rekord som det vådeste nogensinde med 349 millimeter regn. Hidtil har det vådeste år været 1967, hvor der kom 327 millimeter regn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Christian Bøving vinder Tvprisen

Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];