Annonce
Sønderborg

Trods massiv regn: Der er ingen vand i Skovmose

Sådan så det ud i sommeren 2016 i det nye sommerhus-område i Skovmose. Arkivfoto
Selv om det har regnet meget de seneste uger, så har sommerhus-området Skovmose været forskånet for oversvømmelser. Heller ikke på de sydalsiske marker ligger der vand.

Sydals: Der er ingen vand i sommerhus-området i Skovmose i øjeblikket, selv om det har været nogle regnfulde uger i Sønderborg-området.

De fleste har formentlig forestillet sig, at de mange regndage har betydet nye problemer i Skovmose, men det har ikke været tilfældet.

Der ligger vand på grus- og asfaltveje, men ikke mere end normalt ved regnvejr.

Formanden for Lysabild - Skovby Landvindingslag, Svend Michelsen, har fået enkelte henvendelser fra sommerhusejere, men her er der tale om, at kombinationen af højt grundvand og overfladevand har givet vandpytter på sommerhus-grundene, men der er ikke tale om oversvømmelse.

- Man kan se på markerne, at her ligger der heller ikke vand i lavningerne. Markerne har været meget tørre og trækker meget vand, siger Svend Michelsen. Han mener, at der skal meget mere vand til for at se, om landkanal L69 har bestået sin prøve.

For halvandet år siden udvidede kommunen landkanal L69 for en million kroner på den udtrykkelige betingelse, at grundejerne i Skovmose gennemførte resten af afvandingen til samlet seks millioner kroner. Det har de ikke gjort, og det kommer de sandsynligvis ikke til.

Annonce

DMI-tal for regnmængder på Als

Dansk meteorologisk institut oplyser, at niveauet på regnmængder på Als er meget forskelligt de seneste uger.

Fra den 1. oktober til den 16. oktober ser tallene således ud:

Nordals: 115 millimeter

Sønderborg: 96 millimeter

Sydals: 60 millimeter

En borger i Lysabild på Sydals har lidt andre tal i samme periode. Nemlig 83 millimeter og 30 millimeter de seneste fem dage.

Forkastet

Teknik- og miljøudvalget fik midt i august en orientering om, at overtaksationskommissionen har forkastet den partsfordeling, der placerer det økonomiske ansvar for afvanding af Skovmose på de enkelte grundejere.

Det betyde, at partsfordeling og afvandingsprojekt mere eller mindre starter forfra med sandsynlighed for, at nye klager vil forsinke afvandingen i diverse klageinstanser.

Heller ikke kommunens advokat Mads Kobberø, der har ført sagen i en halv snes år, er optimist. Han har tidligere sagt til avisen:

- Der bliver ingen afgørelse på partsfordelingen i vandløbssagen før økonomien er på plads, og de 727 sommerhusejere bliver enige. Det kommer aldrig til at ske.

- Vi er tilbage til nul, erkender Svend Michelsen fra Lysabild - Skovby Landvindingslag. Han siger endvidere, at nu kommer der nye høringer og ingen ved, hvor vandløbssagen lander.

Seks grundejerforeninger

Sommerhus-området i Skovmose er delt op i seks grundejerforeninger:

Grundejerforeningen Egemose...……………...26 medlemmer

Grundejerforeningen Birkemose...…………….44 medlemmer

Grundejerforeningen Rønnemose...………….50 medlemmer

Grundejerforeningen Lærkemose...………….51 medlemmer

Grundejerforeningen Fyrremose...…………..64 medlemmer

Grundejerforeningen Skovmose.............492 medlemmer

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce