Annonce
Sydjylland

Trods massive regnmasser: Kommunernes tiltag virker

Der er faldet store regnmængder i store dele af Syd- og Sønderjylland i løbet af weekenden. Arkivfoto: Lars Juul
Syd- og sønderjyske kommuner klarede sig helskindet gennem en weekend med voldsomme regnbyger. Flere kommuner kan efterfølgende konstatere, at forebyggende miljøtiltag har forhindret kloakkerne i at løbe over.
Annonce

Regnmasser: Store dele af Syd- og Sønderjylland blev i weekenden ramt at enorme vandmasser. I det meste af området faldt i omegnen af 70 millimeter vand på et døgn - det svarer næsten til den nedbørsmængde, der normalt falder i løbet af hele oktober måned, som gennemsnitligt ligger på 85 millimeter.

Størstedelen af regnvandet landede i jorden om fredagen, og det skabte en del situationer, hvor det lokale beredskab rykkede ud for at omdirigere eller fjerne vandet fra udsatte områder.

- Vi havde et hektisk døgn, hvor vi modtog 42 opkald fra alarmcentralen. De meldinger, der er kom ind, har været alt fra vand på kørebanen og i viadukter til butikker, der var ved at være oversvømmet, fortæller Bo Gøgsig, der er operativ områdeleder i Trekantområdets Brandvæsen.

Selvom nogle af kommunerne i landsdelen har mærket til oversvømmelser, har kloakkerne i det store hele været i stand til at holde på vandet, og der har ikke været meldinger om skader på personer som følge af det våde weekendvejr.

Annonce

Miljøtiltag gør en forskel

I Esbjerg har man tidligere oplevet problemer ved byens Bilka under enorme regnmængder, og derfor har man over de senere år lavet forskellige tiltag for at undgå oversvømmelserne, og i weekenden skulle det dermed stå sin prøve. Ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har tiltagene fungeret fint, eftersom der ikke var nævneværdige problemer i området i denne omgang.

Til gengæld landede store mængder regn på Oksvangvej under Esbjergmotorvejen, hvor bilister derfor også stadig mandag måtte finde omveje.

- Der har været lidt udfordringer med vandet, men ikke noget, der har givet store trafikale problemer eller medført store gener. Vi har fået ekstremt meget vand, og det har selvfølgelig også sat sine spor, siger borgmesteren.

På Fanø har man til gengæld ikke haft store udfordringer, lige som kloakkerne i Kolding Kommune har klaret vandmasserne fint. Her pointerer direktør for BlueKolding Per Holm, at 50 liter vand per kvadratmeter på en weekend i Kolding ikke er småting.

- Det er altså meget for danske forhold. Men kloakkerne bestod den første klimatest takket være de nye og udvidede regnvandsbassiner, siger han.

- Vi kunne følge situationen online via vores overvågningssystem, og vi kunne se, hvordan vandet blev opsamlet i bassinerne og derefter faldt lige så stille og roligt som i et badekar i stedet for at fosse ud i kloaksystemet og lave ulykker. Det er dejligt, siger Per Holm.

Annonce

Forbedringer på vej

I Haderslev Kommune har trykket fra regnvandet givet et brud på en drikkevandsledning i byen Hoptrup. Kommunens borgmester, Hans Peter Geil (V), er samlet set tilfreds med beredskabets indsatser i løbet af weekenden:

- Vores beredskabsfolk har sådan set klaret det udmærket. Det var tæt på at gå galt med de regnmængder, der er kommet på så kort en periode. Der skal ikke herske tvivl om, at det, der var god ingeniørkunst for 20 år siden, skal vi alle se at få opgraderet. Hvis nogen stadig tror, at den bedste løsning er at være forsigtig med nye miljøtiltag, så kan de bare se, hvad tre dages regn kan gøre, fortæller H.P. Geil.

I Aabenraa gik Ringrideråen over sin bredder, samtidig med at fodboldbanen og nogle kolonihavehuse nær åen blev oversvømmet. Kommunen er ellers i færd med at forøge digerne omkring åen, og selvom de gamle diger stadig fungerer, så var det ikke nok til at modvirke regnmængderne.

- Det er et uheldigt sammenfald, at vi er i gang med at bygge om på digerne, mens skybruddet rammer, fortæller afdelingschef for Byg, Natur, Miljø i Aabenraa Kommune, Barbara Frenzel.

Hun fortæller også, at kommunen arbejder på at kunne modtage større regnmængder. Det skal blandt andet ske ved at skille regnvand fra spildevand i kloaksystemet.

I Billund, Tønder og Sønderborg har man hos kommunen ikke hørt meldinger om større udfordringer med oversvømmelser hen over weekenden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce